Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata

Generalitati

Ulcerele peptice reprezinta leziuni care se dezvolta in mucoasa stomacului, a partii inferioare a esofagului sau a intestinului subtire.

Aceste tipuri de ulcer rezulta de obicei in urma unei inflamatii cauzate de bacteria Helicobacter pylori, dar pot aparea si din cauza unor eroziuni cauzate de acidul gastric. Ulcerul peptic este o problema de sanatate destul de des intalnita.

Exista trei tipuri de ulcer peptic:
- ulcerul gastric – se dezvolta in interiorul stomacului;
- ulcerul esofagian – apare in interiorul esofagului;
- ulcerul duodenal – se dezvolta in portiunea superioara a intestinului subtire, numita duoden.

Cauze

Diferiti factori pot provoca aparitia leziunilor la nivelul mucoasei gastrice, esofagiene sau a intestinului subtire. Printre acestia se gasesc:

- Helicobacter pylori (H. pylori) – un tip de bacterie care poate cauza o infectie si o inflamatie a stomacului;
- folosirea frecventa a medicamentelor antiinflamatoare (exista un risc crescut in randul femeilor si al persoanelor cu varste de peste 60 de ani);
- radioterapia;
- cancerul de stomac;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool.

Simptome

Cel mai comun simptom al ulcerului peptic este durerea abdominala arzatoare, care se extinde de la nivelul ombilicului pana la torace. Aceste tipuri de arsuri pot fi moderate sau severe.

In anumite cazuri, durerea poate trezi bolnavul in timpul noptii. Ulcerele peptice de dimensiuni mici pot sa nu produca niciun fel de simptome in stadiile initiale.

Alte simptome generale includ:
- senzatie de greata;
- varsaturi;
- schimbari de apetit;
- indigestie;
- durere in piept;
- scaune sangeroase sau inchise la culoare;
- scadere inexplicabila in greutate.

Diagnostic

Exista doua teste disponibile care pot diagnostica ulcerul peptic: endoscopia digestiva superioara si radiografia cu bariu.

Endoscopia digestiva superioara

In cadrul acestei proceduri, medicul introduce un tub lung cu o camera video in interiorul gatului, pana in stomac si in intestinul subtire, pentru a examina zona respectiva si a stabili daca exista vreun ulcer prezent. De asemenea, acest instrument permite medicului sa colecteze o proba de tesut pentru examinare.

Nu toate cazurile necesita o endoscopie superioara. Totusi, aceasta procedura este recomandata in cazul persoanelor cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de stomac.

Printre acestea se regasesc persoanele cu varsta de peste 45 de ani, precum si cele care prezinta anemie, dificultati la inghitire, hemoragii gastrointestinale sau pierdere in greutate.

Radiografia cu bariu

Daca pacientul nu prezinta dificultati la inghitire si are un risc scazut de a dezvolta cancer de stomac, atunci medicul poate recomanda in schimb o radiografie cu bariu.

Pentru aceasta procedura, pacientul trebuie sa bea un lichid alb si gros numit bariu. Dupa aceea, se va efectua o radiografie a stomacului, esofagului si a intestinului subtire.

Acest lichid permite vizualizarea si tratarea ulcerului de catre medic. Deoarece H. pylori este una dintre cauzele ulcerelor peptice, medicul va efectua un test pentru a verifica daca infectia cu aceasta bacterie este prezenta in stomac.

Tratament

Tratamentul depinde de cauza principala a ulcerului. Daca testele arata ca pacientul prezinta o infectie cu H. pylori, atunci medicul va prescrie o combinatie de medicamente.

Acest tratament trebuie urmat timp de doua saptamani. Medicamentele includ antibiotice care vor ajuta la eliminarea infectiilor si inhibitori de pompa de protoni care ajuta la diminuarea acidului gastric.

Este posibil ca bolnavul sa experimenteze efecte secundare minore precum diaree sau un stomac deranjat din cauza antibioticelor. In cazul in care aceste efecte cauzeaza un disconfort semnificativ sau simptomele nu se imbunatatesc in timp, este bine sa se consulte un medic.

Daca medicul stabileste ca bolnavul nu are infectia cu H. pylori, el poate prescrie o reteta pentru inhibitori de pompa de protoni, care trebuie sa fie luati pana la opt saptamani pentru a reduce acidul gastric si a ajuta la vindecarea ulcerului.

Complicatii

Ulcerele netratate se pot agrava in timp. Ele pot duce la alte probleme grave de sanatate, cum ar fi:

Perforatia: O ruptura se formeaza in mucoasa stomacului sau a intestinului subtire si cauzeaza o infectie. Un semn dat de ulcerul perforat este durerea abdominala brusca, severa.

Hemoragia interna: Un ulcer care sangereaza poate rezulta intr-o pierdere semnificativa de sange si, de aceea, spitalizarea este necesara in acest caz. Semnele unui ulcer sangeros includ o senzatie de lesin, ameteala si scaune negre.

Tesutul cicatricial: Acesta este un tesut gros care se dezvolta dupa o leziune si face ca mancarea sa treaca foarte greu prin tractul digestiv. Semnele de tesut cicatricial includ varsaturile si pierderea in greutate.

Toate aceste trei complicatii sunt serioase si pot necesita interventie chirurgicala. In cazul in care manifestati urmatoarele simptome, trebuie sa solicitati asistenta medicala de urgenta:

- durere abdominala ascutita, brusca;
- abdomen care este tare la atingere;
- lesin, transpiratie excesiva sau confuzie (acestea pot fi semne ale unei stari de soc);
- prezenta sangelui in varsaturi sau in scaun;
- durere abdominala intensificata de miscare, dar care se imbunatateste cand stati nemiscat.

Alte observatii

Cu un tratament adecvat, majoritatea cazurilor de ulcer peptic se vindeca. Totusi, este bine de stiut ca este posibil ca bolnavul sa nu se vindece daca acesta inceteaza sa ia medicamentele sau daca va continua sa consume tutun, alcool si medicamente nesteroidiene de eliminare a durerii pe parcursul tratamentului.

Medicul va face o programare dupa terminarea tratamentului initial pentru a evalua starea pacientului.

In alte cazuri, anumite ulcere pot fi refractare, ceea ce inseamna ca nu se vindeca dupa tratamentul initial. Acest lucru poate avea urmatoarele cauze:
- o productie excesiva de acid gastric;
- prezenta unei alte bacterii in stomac (in afara de H. pylori);
- alta boala, precum cancerul de stomac sau boala Crohn.

Medicul poate recomanda un tratament diferit si poate efectua analize suplimentare pentru a exclude cancerul de stomac si alte boli gastrointestinale.

Preventie

Anumite decizii si obiceiuri legate de stilul de viata pot reduce riscul dezvoltarii ulcerelor peptice. Este important:

- sa va spalati pe maini frecvent pentru a evita infectiile;
- sa limitati utilizarea medicamentelor antiinflamatoare;
- sa nu consumati mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi;
- sa nu amestecati alcoolul cu medicamentele.

Mentinerea unui stil de viata sanatos prin renuntarea la consumul de tutun si adoptarea unei diete echilibrate poate ajuta in prevenirea ulcerului peptic.