Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata

Generalitati

Durerea de genunchi este o afectiune frecvent intalnita, care poate fi experimentata la orice varsta. Acest tip de durere poate aparea imediat dupa o leziune sau ca simptom al unei afectiuni cronice. Nivelul de disconfort resimtit depinde de cauza durerii si a zonei genunchiului afectat.

Atunci cand durerea de genunchi apare la persoanele mai in varsta, poate fi un simptom sau un efect secundar al unei alte probleme de sanatate. De asemenea, durerea poate fi cauzata de o structura osoasa slabita care apare in timpul procesului de imbatranire.

Cauzele durerii de genunchi

Ruptura de menisc. Meniscul este stratul subtire de cartilagiu sub forma unui disc, aflat intre tibie si femur. Fiecare genunchi are doua meniscuri. Acestea absorb mare parte a presiunii puse pe genunchi, fiind adesea lezate in cursul traumatismelor.

Meniscurile se rup de regula longitudinal, aceasta ruptura mergand de la simpla fisura pana la ruptura completa. Leziunile pot antrena dureri, instabilitate, chiar un blocaj al genunchiului, insa nu pentru mult timp, de cele mai multe ori genunchiul deblocandu-se de la sine.

Tendinita. Este o inflamatie care produce roseata, sensibilitate la atingere si durere intensa la tendoanele genunchilor sau in orice zona a corpului care are tendoane – umar, cot, pumn, glezna. Activitatile care necesita miscari repetitive pot creste riscul de tendinita. Alti factori care duc la inflamarea tendoanelor sunt lipsa incalzirii inaintea efectuarii unor exercitii solicitante, varsta sau artrita reumatoida, guta, deficitul vitaminic si obezitatea.

Osteoartrita. Este o forma comuna de artrita care poate afecta atat adultii, cat si copiii. Femeile cu varsta peste 55 de ani prezinta un risc sporit de osteoartrita. Este o degradare a articulatiilor, inclusiv a cartilajului articular si a osului subiacent acestuia. Afectiunea apare mai frecvent la nivelul articulatiilor care trebuie sa suporte intreaga greutate a corpului, asa cum este genunchiul.

Pseudoguta. Este un tip comun de artrita a genunchiului si reprezinta depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu la nivelul cartilajului sau a structurilor moi articulare (menisc, ligamente, etc). Provoaca episoade dureroase, cu umflare si inflamare la nivelul genunchiului.

Bursita. Bursele sunt mici saci cu lichid care lubrifiaza tendoanele genunchilor, reducand totodata frecarea si punctele de presiune intre oase si tendoane. Inflamarea burselor poate provoca dureri la genunchi.

Sindromul tendonului iliotibial. Este cauzat de inflamarea unei portiuni a tendonului, ca urmare a frictionarii acestuia de condilul lateral de la nivelul genunchiului, in urma unui traumatism direct asupra genunchiului.

Ruptura de ligament incrucisat anterior. Este cel mai adesea consecinta unei torsiuni violente a genunchiului.

Tratamentul durerii de genunchi

Acesta include medicamente pentru ameliorarea durerii sau tratarea afectiunilor deja existente. Fizioterapia poate fi recomandata in cazul leziunilor suferite in timpul exercitiilor fizice.

Injectiile cu corticosteroid amelioreaza simptomele artritei. Infiltratiile cu acid hialuronic au rolul de a stimula refacerea lichidului sinovial din genunchi.

In situatii grave se poate impune interventia chirurgicala, care poate merge pana la artroplastia totala de genunchi.