Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive

Generalitati

Femeile au la dispozitie o gama variata de metode contraceptive, insa trebuie retinut ca nicio metoda de contraceptie nu ofera protectie totala impotriva sarcinii.O femeie poate ramane insarcinata in timpul alaptarii, chiar si la 10 zile dupa ce a nascut sau in timpul menstruatiei.

Retragerea penisului din interiorul vaginului inainte de ejaculare nu impiedica instalarea unei sarcini sau raspandirea bolilor cu transmitere sexuala.

O sarcina nedorita poate fi prevenita prin:
- Abstinenta totala;
- Utilizarea metodelor contraceptive.

Metode de contraceptie pentru femei

Diafragma. Este un disc din cauciuc cu o calota flexibila care acopera colul uterin. Trebuie utilizata impreuna cu un spermicid. Este disponibila doar pe baza de prescriptie medicala, intrucat pentru a proteja trebuie sa se potriveasca perfect partii superioare a vaginului si sa se ajusteze comod pe colul uterin.

Diafragma protejeaza timp de aproximativ sase ore si ar trebui indepartata dupa cel putin sase ore de la contactul sexual, insa nu dupa mai mult de 24 de ore.

Contraceptivele orale. Protejeaza impotriva sarcinii prin actiunile combinate ale hormonilor estrogen si progesteron. Hormonii impiedica ovulatia. Pastilele trebuie luate zilnic conform instructiunilor. Efectele secundare ale pilulei pot fi greata, cefalee, sensibilitate la nivelul sanilor, crestere in greutate, sangerare neregulata si depresie.

Injectia contraceptiva. Este un contraceptiv hormonal injectat intramuscular pe brat sau fesier la fiecare trei luni. Contine hormoni care impiedica ovulatia, ingroasa mucusul cervical, ingreunand trecerea spermatozoizilor. Menstruatia poate deveni neregulata si uneori chiar absenta.

Implantul subdermic. Are forma unei tije mici care contine progesteron si care se implanteaza chirurgical imediat deasupra cotului, in partea interioara a bratului. Protectia oferita de acesta dureaza de la 3 la 5 ani. Efectele secundare includ modificari ale ciclului menstrual, crestere in greutate, durere de cap, afectarea dispozitiei, acnee, afectarea libidoului.

Dispozitivul intrauterin. Steriletul (DIU) este un dispozitiv in forma literei T care este introdus in uter de catre un medic specialist. DIU are o durata de actiune de pana la 10 ani. Steriletul are una dintre cele mai scazute rate de esec a metodei contraceptive. Reactiile adverse pot include sangerari anormale si crampe, insa numai in timpul si imediat dupa inserare.

Sterilizarea. Ligatura trompelor se efectueaza chirurgical. Astfel, ovulele sunt impiedicate sa mai intalneasca spermatozoizii. Este o forma permanenta de contraceptie.

Contraceptivul de urgenta. Se administreaza imediat dupa un contact sexual neprotejat, dar nu mai tarziu de 72 de ore.

Metode de contraceptie pentru barbati

Prezervativul. Este realizat din latex si poate fi folosit o singura data. Unele dintre prezervative contin si spermicid. Prezervativul functioneaza ca o bariera mecanica, impiedicand contactul direct dintre materialul seminal si ovul. Prezervativele sunt si cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de contractare a virusurilor care provoaca SIDA sau alte boli cu transmitere sexuala.

Sterilizarea. Cunoscuta si sub numele de vasectomie, este o operatie efectuata sub anestezie locala cu posibile complicatii minore postoperatorii, cum ar fi sangerari sau infectii. Abilitatea de a obtine o erectie si o ejaculare nu dispare. Corpul va absorbi celulele spermei.