Tratamente naturiste pentru artrita

Generalitati

Artrita este o afectiune inflamatorie a articulatiilor, si are diferite forme de manifestare, insa cele mai frecvente sunt artrita reumatoida si osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care, de regula, apare in randul persoanelor in varsta. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului care protejeaza si inveleste suprafetele articulare.

Deoarece oasele nu mai sunt separate de cartilaj, din cauza frecarii intre acestea apar leziunile tesutului si a osului subiacent, determinand aparitia simptomelor articulare dureroase carcateristice osteoartritei.

Artrita reumatoida se caracterizeaza prin afectarea sinovialei (partilor moi) ale articulatiei si nu numai. Astfel sunt afectate articulatiile de la nivelul degetelor, genunchilor, soldurilor, incheietura manii. Totodata, trebuie mentionat ca artrita reumatoida nu afecteaza doar articulatiile ci si musculatura, tendoanele si ligamentele si tesuturile corpului.

Exista si o forma de artrita ce afecteaza copii, numita artrita reumatoida juvenila. In cazul acestei afectiuni apare o inflamatie la nivelul membranei sinoviale ce delimiteaza articulatiile - in articulatii exista niste formatiuni de tesut moale cu rol in stabilitatea si mobilitatea articulara.

Remedii naturiste

1. Suc de cartofi
Tratamentul cu ajutorul sucului proaspat de cartofi este considerat unul din cele mai eficiente tratamente pentru afectiunile reumatice si artrite. Aceasta metoda de tratament este cunoscuta si folosita de cateva secole.

Metoda traditionala de preparare a sucului de cartofi
Un cartof de dimensiuni medii, necuratat, se taie in felii foarte subtiri, care apoi sunt lasate peste noapte intr-un vas cu apa rece. Apa in care a stat cartoful trebuie bauta dimineata pe stomacul gol.

2. Alte sucuri proaspete
Un pahar cu ceai verde, extras din orice leguma cu frunze verzi, amestecat cu parti egale de suc de morcov, telina si sflecla rosie constituie un foarte bun remediu pentru artrita. Actiunea alcalina a sucului proaspat dizolva acumularile de reziduuri din jurul articulatiilor si tesuturilor.

La fel de benefic este si un pahar cu suc proaspat de ananas, deoarece enzimele de bromelaina din ananas reduc inflamatiile cauzate de artrita reumatoida si osteoartrita.

3. Seminte de susan
Extrem de eficiente in prevenirea durerilor articulare sunt semintele din susan negru. Intr-o cana cu apa se lasa la macerat, peste noapte, o lingurita de seminte de susan negru. Dimineata, atat apa cat si semintele trebuie consumate pe stomacul gol.

4. Cuprul
Apa potabila tinuta peste noapte intr-un recipient de cupru acumuleaza cupru, despre care se stie ca ajuta la consolidarea sistemului muscular. Din acelasi motiv, specialistii recomanda sa fie purtate inele sau bratari din cupru.

5. Calciul
Potrivit studiilor, durerea articulara dispare sau este partial ameliorata daca pacientul urmeaza o cura cu calciul lactic. Astfel, pentru tratament specialistii recomanda administrarea a 2 lingurite de calciu lactic de 3 ori pe zi, timp de 4 luni.

6. Usturoiul
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, usturoiul este un alt remediu benefic pentru artrita. Pentru tratament se recomanda consumarea usturoiului crud sau gatit, in functie de preferinte.

7. Bananele
Eficienta bananelor in tratarea artritei este data de continutul ridicat de vitamina B6. Pentru tratament se recomanda un regim alimentar timp de 3-4 zile la fiecare 2 luni, bazat numai pe banane. Astfel, se poate consuma 8-9 banane pe zi si nimic altceva.

8. Limele
Acidul citric care se gaseste in lime este un solvent pentru acidul uric, cauza primara a diferitelor tipuri de artrite. Astfel, pentru un tratament impotriva artritei se dilueaza sucul de la o lima intr-o cana cu apa, si se bea dimineata pe stomacul gol.

9. Lucerna
Ceaiul din lucerna, mai ales din semintele acesteia, s-a dovedit extrem de eficient in tratarea artritei. Specialistii ne recomanda sa consumam, zilnic, 3-4 pahare cu ceai din seminte de lucerna, timp de cel putin o saptamana.

Mod de preparare: la un pahar de ceai se pune o lingurita de seminte.

10. Ulei de cocos sau mustar
Uleiul de cocos sau mustar se incalzeste si se amesteca cu 2-3 linguri de camfor, dupa care se maseaza articulatiile inflamate si dureroase. Acest amestec ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, ameliorand inflamatia si durerea.

Alte tratamente

Consumul regulat de fructe si legume
Dieta alimentara a pacientilor cu artrita trebuie planificata in asa fel, incat sa poduca alcalinitate in sange. Astfel, regimul alimentar trebuie sa includa multe legume si fructe, care pot fi consumate crude, sub forma de salata, sau cel mult fierte.

In cazuri severe este necesar ca pacientul sa urmeze un regim bazat numai pe fructe si legume proaspete, timp de 3 zile sau poate o saptamana. Se recomanda repetarea acestui regim la interval de 2 luni.

Pastreaza temperatura corpului ridicata
Temperatura corpului trebuie mentinuta ridicata tot timpul. De asemenea, articulatiile nu trebuie bandajate deoarece limiteaza functia locomotorie si interfera cu libera circulatie a sangelui.

Bai in mare
Baile in mare sunt eficiente in ameliorarea artritei, deoarece iodul natural din apa amelioreaza durerile.
Dupa cum se stie, iodul echilibreaza aciditatea si alcalinitatea din sange si tesuturi, ajutand la repararea si regenerarea tesuturilor, si hidrateaza structura scheletica.

Daca baia in mare nu este posibila, in fiecare seara pacientul trebuie sa se relaxeze timp de 30 minute in cada plina cu apa fierbinte, unde se adauga o cana de sare normala. Mineralele din sare, mai ales iodul, vor fi absorbite prin porii pielii.