Retentia de apa - masuri simple ce pot fi luate

Generalitati

Retentia de apa este adeseori localizata la nivelul membrelor, mai ales la cele inferioare, adica la gambe, talpi, insa poate sa fie prezenta si in jurul ochilor.

Este des intalnita la femei, principala cauza fiind hormonii sexuali, mai exact estrogenii sunt cei responsabili de retentia de apa.

Atat la barbati, cat si la femei, retentia de apa apare in anumite patologii precum sunt bolile cardiovasculare, afectiunile hepatice sau cele renale sau principalul vinovat este consumul exagerat de sare si alcool.

Principalele cauze ale retentiei de apa

• Sarea este principalul vinovat pentru retentia de apa in organism, de aceea este indicat sa limitezi consumul de sare.

• Alimentatia nesanatoasa compusa din paine alba, zahar, carne, produsele de panificatie pot duce la retentia apei din organism.

• Statul pentru mult timp in picioare si purtarea pantofilor incomozi duc la aceasta problema.

• Caldura poate si ea sa favorizeze retentia de apa. Atunci cand este foarte cald, vasele sangvine se dilata si apare o circulatie deficitara la nivelul limfei.

• Atunci cand nu bei suficienta apa te poti confrunta cu retentia de apa.

• Insuficienta renala contribuie la retinerea apei in corp.

• Anumite tulburari hormonale caracteristice perioadei premenstruale sau a perioadei dupa menopauza. Inclusiv administrarea anumitor medicamente: corticosteroizii si anticonceptionalele pot fi asociate cu cauzele retentiei de apa.

• Femeile insarcinate, mai ales in ultima luna de sarcina se confrunta adesea cu astfel de neplaceri.

• Depresia post-partum poate sa conduca la schimbarea nivelurilor hormonale dupa sarcina si implicit la retentia apei in organism.

• Boli de ficat: ciroza se manifesta prin retentie excesiva de lichid. Atunci cand ficatul nu mai filtreaza sangele, creste presiunea acestuia in vene si duce la formarea edemelor.

Sedentarismul, stresul si obezitatea favorizeaza retentia de apa si, implicit, umflarea picioarelor. De aceea, este esentiala mentinerea greutatii in parametrii normali, precum si efectuarea activitatilor fizice.

Remedii impotriva retentiei de apa

• Hidrateaza-te corespunzator. Bea cel putin 2-3 litri de apa pe zi. Daca nu bei destula apa, organismul va retine apa deja existenta si in felul acesta se produce retentia de apa.

• Mananca cat mai multe alimente care au efect diuretic si elimina excesul de sare, cofeina si alcool. De exemplu, poti consuma alimente precum ceapa, telina, patrunjel, ienupar, leurda care au un efect diuretic si iti pot fi de folos. De asemenea, poti manca fructe cu efect diuretic precum: ananasul, grepfrut, zmeura, prune, cirese. Totodata, incearca sa nu consumi alimente bogate in sodiu precum: carnea procesata, mezelurile, sosurile, produsele de panificatie.

• Elimina sedentarismul si fa miscare minimum 30 de minute pe zi. Sportul, miscarea contribuie la eliminarea excesului de sare din organism, imbunatateste circulatia si aduce un plus de energie, fiind un real adjuvant in controlul retentiei de apa din organism.

Poti lua fie suplimente care sa contina potasiu, fie sa consumi alimente bogate in potasiu. Un deficit al acestuia duce la accentuarea retentiei de apa. Asa ca, mananca din belsug banane, somon, fasole, cartofi, iaurt, ciuperci.

• Incearca sa diminuezi pe cat posibil nivelul de stres. In cantitati mari, stresul este daunator, fiind un potential declansator al tulburarilor hormonale, una din prinicipalele cauze ale retentiei de apa.

• Nu sta mult timp in picioare, iar seara ai grija sa te asezi confortabil pe o canapea, iar picioarele sa fie ridicate si sprijinite pe o perna. In felul acesta circulatia sangvina se poate desfasura fara probleme, in timp ce tu te odihnesti.

• O multime de ceaiuri te pot ajuta. De exemplu, ceaiul din matase de porumb este un puternic diuretic, care contribuie la tratarea problemelor care apar la rinichi. Si ceaiul de papadie este bun, acesta contribuind la eliminarea toxinelor.