Cum ne mentinem creierul sanatos?

Interesul crescand in domeniul medicinii complementare si alternative (CaM) creeaza noi directii de abordare a diferitelor etiologii ale bolilor. Multe remedii pe baza de plante disponibile pe piata astazi, sustin ca au capacitatea de a imbunatati starea de sanatate cat si functionarea optima a organismului.

Mecanismul primar de actiune implica modularea comunicarii neuronale, prin intermediul legarii metabolitilor specifici din plante la receptorii neurotransmitatori sau neuromodulatori prin modificarea sintezei neurotransmitatorilor si a functiei generale.

Alte mecanisme implica stimularea sau sedarea activitatii sNC si reglarea sau sustinerea functiei sanatoase a sistemului endocrin.

Medicamentele utilizate in psihiatrie sunt inca in curs de cercetare. Prezenta recenzie se refera la diferitele preparate din plante utilizate in echilibrul sistemului nervos. Cele mai multe medicamente pe baza de plante pot servi drept alternative la anxioliticele traditionale la pacientii care nu le tolereaza, deoarece prezinta un profil de siguranta favorabil si nu prezinta reactii adverse majore.

Exista, de asemenea, dovezi ale utilizarii medicamentelor pe baza de plante in gestionarea diferitelor subtipuri de tulburari de anxietate, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic si tulburarea obsesiv-compulsiva. Utilizarea acestor medicamente la diferite grupe de varsta si la diverse populatii clinice este justificata.

Suplimentul alimentar NEURO POWER™ contine un amestec de plante ayurvedice bogate in substante active care contribuie la buna functionare a sistemului nervos prin mentinerea integritatii neuronilor si a ritmului normal de transmitere a informatiilor.

Sunt sustinute functiile cerebrale integrative (memoria, perceptia, concentrarea, sistematizarea si retinerea informatiilor) si coordonarea fizico–mentala.

Prin sustinerea fluxului sanguin normal la nivel cerebral este asigurat aportul de substante nutritive care contribuie la sanatatea si functionarea normala a creierului. Componentele antioxidante din plante sustin organismul in protejarea celulelor neuronale impotriva stresului oxidativ, a proceselor degenerative si imbatranirii premature.

PLANTE- din compozitia NEURO POWER™

Passiflora incarnata (Floarea pasiunii) este o planta din familia Passifloraceae. Este cunoscuta, de asemenea si sub denumirea Passiflora incarnata. aceasta planta este bogata in flavonoide, glicozide, acizi organici (de exemplu acid formic, butiric, linoleic, linolenic, malic, miristic, oleic si acizi palmitic), compusi fenolici si aminoacizi.

Din acest motiv, nu este surprinzator faptul ca floarea pasiunii a fost folosit de secole pentru a trata multe probleme de sanatate.

Din punct de vedere medical, Passiflora incarnata este cunoscuta pentru propritatile sale antibacteriene, antifungice si analgezice. De asemenea, are efecte sedative, anxiolitice si antispastice, motiv pentru care a fost utilizata in mod traditional ca o planta calmanta pentru tratamentul anxietatii, nervozitate, agitatie, tulburari de somn (insomnie) si convulsii.

Studii recente sugereaza ca poate fi utilizata in tulburarea de hiperactivitate cu deficit atentional (ADHD), in astm, hipertensiune arteriala, disconfort gastro-intestinal, fibromialgia, spasme musculare, hemoroizi, arsuri, menopauza, in simptome de depresie postpartum si inflamatie.

Floarea pasiunii este bine cunoscuta pentru activitatea sa de calmare. acesta contine beta-carboline alcaloizi harmala care ajuta la reducerea cantitatii de MaO (monoaminooxidazei). aceasta, la randul sau, ajuta la tratarea anxietatii si a depresiei, precum si agitatia nervoasa.

Oamenii au fost folosit floarea pasiunii pentru a trata tulburari de somn timp de secole. Oamenii de stiinta au demonstrat ca passiflora incarnata ajuta la cresterea nivelurilor de aminoacid numit GaBa (acid gamma-aminobutiric).

Cercetarile indica faptul ca nivelurile crescute de GaBa din creier fac sa ne simtim mai calmi si relaxati prin reducerea productiei de neurotransmitatori excitatori care duc la tulburari de somn induse de anxietate.

Tamarindus indica (tamarin)

Semintele de tamarin contin cantitati mari de proteine (13-20%), carbohidrati (46-50%), fibre (20%), tanin (20%), vitamine hidrosolubile (B1, B2, PP), macroelemente (K, Ca, P, Mg) microelemente (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo) si o cantitate mare de aminoacizi esentiali (tirozina, acid glutamic, serina, alanina, cisteina, methionina, triptophan, threonina,) acizi grasi (esteri ai acizilor linoleic, linolenic, palmitic si stearic).

Semintele de tamarin contin L-dopa (3.78 %), un precursor al dopaminei, neurotransmitator care stabilizeaza oscilatiile motorii in caz de simptome asociate bolii Parkinson (cresterea concentratiei de L-dopa din sange duce la cresterea performantelor motorii). James Parkinson a facut prima descriere clinica a bolii eponime, cunoscuta acum ca boala Parkinson idiopatica in 1817.

Boala Parkinson (BP) se caracterizeaza prin prezenta bradykinesiei, a rigiditatii musculare, a tremuratului si a instabilitatii posturale. Se pare ca neuronii din ganglioni degenereaza din cauza stresului oxidativ care cauzeaza, printre altele, o criza energetica in mitocondriile din neuroni.

Aceasta este o tulburare neurologica grava a sistemului nervos central care apare de obicei dupa varsta de 55 de anisi este provocata de o degenerare progresiva a neuronilor dopaminergici nigrostriatali ai ganglionilor bazali. Deoarece neuronii din ganglioni sunt degenerati, exista o pierdere a neurotransmitatorului numit dopamina.

Cand individul initiaza o actiune cum ar fi mersul pe jos, ganglionii bazali ajuta la efectuarea miscarilor si coordoneaza postura stimulnad talamusul (zona din creier), care apoi comunica cu cortexul cerebral. toate aceste semnale sunt coordonate de neurotransmitatori cu ajutorul dopaminei. Deoarece neuronii sunt degenerati in BP, nivelul dopaminei este scazut, iar numarul de conexiuni nervoase cu alte celule nervoase si musculare scade de asemenea.

Levo-dopa (L-DOPa) este precursorul dopaminei si este utilizat pe scara larga in tratamentul BP. Cu toate acestea, aceasta pierde eficacitatea pe masura ce boala progreseaza. Dopamina insasi nu poate traversa bariera hematoencefalica, daca este injectata ca atare pacientilor.

Deci, in loc de dopamina, molecule biologic active precum L-DOPa sunt administrate pacientilor care sufera de boala neuropsihiatrica. Levodopa (L-DOPa) este un precursor comercial disponibil pentru dopamina si poate inlocui dopamina pierduta datorita degenerarii celulare nigrostriatale.

Ginkgo biloba (arborele-pagodelor)

Frunzele contin diterpene formate din ginkogolidele a,B,C plus ginkogolida J si sesquiterpena bilobalida; flavonoli formati din camferol,cvertine si izohamnetina; flavone, intre care luteolina si tricetina; biflavone, in special bilobetina, ginkgentina si isoginkgentina, taninuri de natura catehica, proantocianide, sterol, saruri minerale etc.

Proprietatile terapeutice ale Ginko biloba, au fost demonstrate de studiile efectuate in ultimii 10 ani de universitati de prestigiu din intreaga lume, confirmand efectele terapeutice cunoscute de peste 2000 ani si metionate in medicina traditionala chineza.

Aceste studii au demonstrat ca o doza zilnica de extracte preparate din frunzele plantei in cantitati cuprinse intre 120 si 240 mg, imbunatateste simptomele asociate insuficientei cerebrale, ca pierderea memoriei, stari depresive, acufene (anormalitati ale nervului auditiv), etc.

De asemeni, s-a demonstrat ca aceste extracte sunt de un real folos in tratamentul bolii alzheimer (stadiul incipient), intarziind dezvoltarea dementei senile, in deteriorarea circulatiei periferice, cu efecte deosebite in claudicatia intermitenta (crampe dureroase si impotenta functionala care afecteaza in special muschii gambei) si in vertij (senzatia de ameteala) in special datorat raului de inaltime.

Din cele prezentate rezulta si principalele recomandari ale extractelor din Ginkgo Biloba care intra in compozitia produsului Neuro Power, in deficientele de memorie, in tulburarile de concentrare, in starile depressive, in emotii puternice, in cefalee, in sindromul demential, incluzand dementa degenerative primara, dementa vasculara si a formelor mixte.

OMs (Organizatia Mondiala a sanatatii) a aprobat utilizrea produselor care au in compozitie extracte de Ginkgo Biloba atat in afectiunile mentionate mai sus cat si, in plus, a extins recomandarile la boala Raynaud si boala Croq.
Pe baza celor mai sus mentionate se recomanda sa nu lipseasca din dieta de intretinere a persoanelor de varsta a doua si a treia.

Hypericum perforatum (sunatoare) substantele bioactive din planta (hypericina, pseudohypericina, hyperforina, acid cafeic, acid clorogenic) restabilesc echilibrul psihoemotional, inducand relaxarea si somnul. substanta bioactiva Hypericina este un inhibitor MaO ce contribuie la ameliorarea simptomelor asociate afectiunilor degenerative. Planta are proprietati calmante si este antidepresiv usor. Este benefic in starile de tensiune, agitatie, stres, mentine concentratia de serotonina din creier.

Salvia officinalis (salvie)

Frunzele contin taninuri, principii amare, ulei volatil , vitaminele B1 si C, saruri de potasiu, glicozide, polifenoli si rasini. salvia este benefica pentru sistemul nervos, are un efect relaxant si contribuie la reducerea starilor de anxietate. actioneaza la nivel emotional calmand si aducand seninatate; este un suport pentru combaterea oboselii fizice, mentale si a starilor depresive.

Pharm. eng. Liviu Horoba