Alergiile cauzate de animalele de companie

Generalitati

Dat fiind faptul ca majoritatea dintre noi iubim animalele de companie si chiar convietuim zilnic unii dintre noi cu ele in locuinte, exista si unele pericole la care ne supunem cu vointa noastra.

Aceste mici sau mari vietati ofera alinare persoanelor suferinde, mai ales celor singuri sau chiar copiilor si in special celor cu probleme de sanatate.

Stim cu totii ca printre animalele de companie favorite se numara cateii, pisicile, iepurasii, porcusorii de Guineea, hamsterii si anumite categorii de pasari cum ar fi: centeze, papagali, perusi etc.

Dar lasand la o parte animalutele favorite ce convietuiesc cu noi, uneori trebuie acordata o atentie speciala manifestarilor ciudate care pot aparea si noi sa nu ne dam seama ca din cauza animalutelor apar aceste simptome.

Intrebari care ne pun pe ganduri

- cand ne dam seama daca suntem alergici la animalele din casa?

- cum procedam daca suntem alergici la animale?

- ce facem cu animalutul?

- cum putem preveni crizele fara a renunta la compania data de animalut?

- trebuie sa merg la alergolog?

- exista un tratament pentru asta?

Toate aceste intrebari au raspunsuri, dar si rezolvari pentru a permite confortul personal si a nu impune probleme majore.

Simptomele alergiei

Raspunsul la prima intrebare ce se refera la faptul de a identifica daca suntem alergici este unul simplu si se bazeaza pe aparitia simptomelor ce constau in:

- stranut, uneori repetat si sacaitor care se transforma si in tuse seaca;
- rinoree;
- lacrimat excesiv;
- senzatia de nas infundat;
- respiratie dificila;
- aparitia diferitelor leziuni pe piele;
- prurit.

Daca am identificat cateva din aceste simptome enumerate mai sus si daca avem un animal de companie, iar acestea apar de cele mai multe ori cand animalul este in preajma noastra sau chiar doarme cu noi, atunci este clar faptul ca suntem alergici.

Ar putea fi o alergie declansata de blanita lui sau, dupa caz, de penele inaripatelor sau de diverse epitelii ce se descuameaza in mod fiziologic .

Urmatorul pas care trebuie pus in aplicare este prezentarea la medic, initial la medicul de familie pentru a depista corect cauza si pentru a te indruma fie la alergolog, fie la dermatolog , dupa caz.

Apoi dupa efectuarea diverselor analize de sange si a anumitor teste cutanate se stabileste diagnosticul final si se initiaza un tratament pentru a evita agravarea simptomatologiei.

O alta decizie importanta care de cele mai multe ori pune pacientul pe ganduri este hotararea in ceea ce priveste pastrarea animalului de companie sau renuntarea la el din pricina afectiunii.

Cei mai multi dintre pacienti aleg sa pastreze animalul langa ei cu riscul agravarii afectiunii, dar isi impun mici reguli care pana la aparitia afectiunii nu existau.

Aceste reguli constau in: evitarea directa a contactului cu blanita/puful acestuia, evita dormitul alaturi de el, spala animalul cu blanita cel putin o data pe saptamana pentru a reduce cantitatea de alergeni, pastreaza reguli de igiena si foloseste solutii speciale cu rol antialergic.

Insa sunt si pacienti care renunta la animalul de companie in favoarea sanatatii si aleg sa il doneze sau sa il dea la rude pentru a evita agravarea, insa si asa dupa plecarea animalutului din casa simptomele pot persista cateva saptamani bune, deoarece alergenii sunt raspanditi in tesaturi (fete de perna, covor etc.), aerul din incaperi, mobilier si chiar haine, iar printre recomandarile medicale esentiale se numara si curatenia generala.

Uneori exista si surpriza ca in urma consultului alergologic sa constatati ca alergia de care suferiti nu este cauzata de animalul de companie, ci poate fi asemanatoare cu alergia cauzata de praf, polen, mucegai.

Tratament

Inainte de tratament medicul trebuie sa ii explice ca un alergen este o substanta aparent inofensiva, care declanseaza la nivel imunitar o reactie exagerata la persoanele usor sensibile.

Printre alergenii principali de la animalele de companie se regasec: parul/blana care poate colecta si alti alergeni din mediul extern in momentul cand este scos la plimbare, saliva este mai alergizanta in randul pisicilor, urina, glandele pielii si anumite proteine gasite in pielea uscata a animalului in cauza.

Tratamentul in administrarea de medicamente cu rol antialergic, trebuie luat seara la culcare deoarece poate da stare de somnolenta si poate influenta activitatea zilnica, apoi daca exista senzatia de nas infundat se vor recomanda diverse spray-uri cu rol decongestionant, pruritul poate fi combatut cu ajutorul medicamentelor antihistaminice (antialergice) sau cu diverse creme antipruriginoase, iar lacrimatul sau aparitia conjunctivitei se trateaza cu ajutorul solutiilor oftalmice cu rol antiinflamator.

Controlul regulat la medicul alergolog sau dermatolog dupa caz este esential in buna functionare a tratamentului deoarece trebuie urmarita evolutia afectiunii si repetarea testelor serologice si cutanate ce pot suferi modificari dupa inlaturarea cauzei si initierea tratamentului corect, iar daca tratamentul este ineficient se recurge la tratamente alternative.

Concluzii

Inainte de a decide renuntarea la animalutul de companie preferat trebuie incercate metodele de prevenire si tratamentele recomandate, deoarece majoritatea lucrurilor din mediu au potential alergizant, insa catei si pisici hipoalergenice nu exista (fara potential de a declansa alegii).