Ce trebuie sa stiti despre laringoscopie?

Generalitati

Laringoscopia reprezinta o examinare a laringelui si a gatului, efectuata de catre un profesionist in domeniul medical. Examinarea permite medicului sa vada indeaproape aceste zone. Laringele este un organ al aparatului respirator situat in partea anterioara a gatului, in partea superioara a traheei, intre trahee si faringe.

Sanatatea laringelui este foarte importanta deoarece aici se afla coardele vocale. Aerul care trece prin laringe catre coardele vocale le ajuta sa vibreze si sa produca sunete. Abilitatea de a vorbi este sustinuta de acest mecanism.

Laringoscopia se face de catre un medic ORL (otorinolaringolog) - ochi, nas, urechi. In timpul examinarii, doctorul va introduce pe gat o oglinjoara mica sau un instrument numit laringoscop. Cateodata este nevoie de ambele.

Aceasta procedura a fost descoperita pentru prima data in anul 1854 atunci cand Manuel Garcia, un profesor de canto, a incercat sa isi examineze propriul laringe cu o oglinda. Doi ani mai tarziu, ideea a fost preluata de un medic, Ludwig Turck, care a perfectionat-o si a introdus-o in practica medicala.

Cine are nevoie de laringoscopie

Laringoscopia este un examen medical necesar pentru a determina anumite boli sau probleme de la nivelul gatului, dintre care:
- tuse persistenta;
- hemoptizie (tuse cu sangerari);
- raguseala;
- dureri in gat;
- respiratie urat mirositoare;
- dificultati la inghitire;
- dureri persistente in zona urechilor;
- anumite formatiuni tumorale sau excrescente aparute recent.

Laringoscopia mai este folosita si pentru a inlatura corpii straini blocati la nivelul acestor zone, pentru a preleva biopsii din tesuturile normale sau patologice descoperite in timpul examinarii, pentru indepartarea polipilor de pe coardele vocale sau pentru a ajuta la efectuarea tratamentului cu laser.

Pregatirea pentru laringoscopie

Deoarece procedura implica anestezie, nu trebuie sa conduceti dupa laringoscopie deci, aveti in vedere modul de a ajunge si de a pleca de la medic.
Vorbiti cu medicul despre cum va proceda si intrebati ce trebuie sa stiti pentru a va pregati inainte de laringoscopie.

In functie de tipul de anestezie, doctorul va va spune sa opriti aportul de alimente si lichide cu opt ore inainte de procedura.

Daca nu va fi nevoie de anestezie generala, nu este nevoie sa va abtineti de la mancare si bauturi. In majoritatea cazurilor, laringoscopia presupune anestezie usoara, insa intrebati intotdeauna medicul pentru a fi siguri.

Informati-va medicul cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati. In cazul anumitor medicamente cum ar fi aspirina sau al antiagregantelor plachetare (clopidogrel), doctorii recomanda sa nu fie luate cu o saptamana inainte de laringoscopie. Inainte de a intrerupe orice tratament consultati medicul care vi le-a prescris.

Cum functioneaza laringoscopia

Inainte de laringoscopie, medicul dumneavoastra va poate supune la analize suplimentare pentru a avea o idee mai ampla asupra simptomelor. Aceste analize pot include:
- examinare fizica;
- radiografie pulmonara;
- computer tomograf;
- testul cu bariu.

Inainte de radiografie este posibil ca doctorul sa va ceara sa inghititi un lichid numit bariu. Acesta este o substanta de contrast, ce va ajuta medicul sa observe mai bine anumite elemente pe radiografie. Bariul nu este nici periculos, nici toxic si se elimina din sistem la cateva ore dupa ce a fost ingerat.

Laringoscopia dureaza intre 5-45 minute. Exista doua tipuri de laringoscopie: directa si indirecta.

Laringoscopia indirecta

In metoda indirecta, pacientul sta drept pe un scaun cu spatar. Se aplica anestezic local in zona gurii sau direct pe gat. Medicul va va acoperi limba pentru a avea o viziune mai buna catre zona examinata.

Apoi va introduce o oglinda pentru a explora zona. O sa vi se ceara sa scoateti anumite sunete (cu frecventa inalta „e-e-e” sau cu frecventa joasa „a-a-a-a”) pentru ca laringele sa se miste si sa poata vizualiza corect coardele vocale. Daca aveti un obiect strain blocat in gat, medicul il va scoate.

Laringoscopie directa

Laringoscopia directa poate fi efectuata la spital sau la cabinetul medicului si presupune anestezie totala sub supravegherea unui anestezist. Sub anestezie totala, pacientul nu va simti nimic in timpul procedurii.

Doctorul va introduce un telescop mic, flexibil pe nas sau gura, care mai apoi va ajunge in gat. Cu ajutorul telescopului, medicul va vedea larnigele indeaproape.

De asemenea, tot cu acest telescop poate colecta probe si poate inlatura obiecte sau excrescente. Acesta procedura se va efectua daca va inecati usor sau daca doctorul trebuie sa examineze zone mai greu de gasit in laringe.

Interpretarea rezultatelor

In timpul laringoscopiei, medicul poate colecta probe, indeparta excrescente sau poate scoate obiecte straine. Se poate face si o biopsie in cazul in care aveti anumite formatiuni care ridica o suspiciune neoplazica.

Dupa laringoscopie, medicul va discuta rezultatele cu dumeavoastra sau va va indruma catre alt medic. Daca procedura implica si biopsie, primirea rezultatelor dureaza intre 3-5 zile.

Exista efecte adverse ale laringoscopiei

De obicei, riscurile si complicatiile nu sunt asociate cu laringoscopia. Este posibil ca zona moale din gat sa se irite putin, dar in general, aceasta procedura este considerata sigura.

In laringoscopia directa, este nevoie de putin timp de recuperare dupa anestezia totala. De obicei, dureaza doua ore pana aceasta nu mai are niciun efect, insa va trebui sa evitati activitati precum condusul.

Daca aveti temeri inainte de procesura, vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru a va informa in privinta pasilor pe care trebuie sa ii faceti anterior laringoscopiei.

Sfaturi pentru mentinerea laringelui sanatos

Laringele si coardele vocale au nevoie de hidratare, deci este important sa consumati intre 6-8 pahare de apa pe zi, evitati consumul excesiv de alcool, mancarurile picante, fumatul si folosirea frecventa a antihistaminicelor si a medicamentelor impotriva racelii.

Folosirea unui umidificator care sa mentina un grad de 30% umezeala poate fi de folos.