Scapa de ciuperca piciorului cu remedii la indemana

Generalitati

Ciuperca piciorului cauzeaza neplaceri si necesita un diagnostic corect si un tratament de lunga durata. De regula, barbatii sunt mai predispusi la aparitia unor astfel de probleme medicale, precum si cei care fumeaza. Micoza piciorului este o boala contagioasa, care poate cauza mancarimi insuportabile, descuamarea pielii si miros neplacut.

De regula, aceasta afectiune apare la persoanele cu o igiena precara a picioarelor sau la sportivi, din cauza incaltarilor care nu lasa pielea sa respire, transpiratia determinand un mediu favorabil dezvoltarii acestor fungi.

Totodata, astfel de ciuperci sunt des intalnite si la pacientii cu HIV, la varstnici, la pacientii supraponderali sau la cei imunocompromisi.

Concret, micoza piciorului este o infectie a pielii, produsa de prezenta unor ciuperci. Afectiunea se poate manifesta prin eritem, descuamarea tegumentelor, prezenta hiperkeratozei sau a veziculelor cu lichid.

Complicatii posibile: onicomicozele

Una dintre complicatiile acestor infectii este cea a unghiilor sau asa-numitele onicomicoze. Acestea sunt foarte dificil de tratat, fiindca unghiile au o structura osoasa.

De aceea, tratamentul in astfel de situatii are rolul de a limita dezvoltarea infectiei, insa tratarea se face practic prin inlaturarea unghiei bolnave.

Preventie

Prevenirea se realizeaza printr-o igiena cat mai riguroasa a picioarelor. Este recomandat ca picioarele sa fie spalate zilnic si uscate cu prosopul, mai ales in zona degetelor, unde aceste infectii se dezvolta.

Trebuie sa renunti sau sa eviti incaltamintea incomoda sau cea care nu permite piciorului sa respire. De asemenea, este indicat ca materialul din care este confectionata incaltamintea sa fie de calitate superioara.

Daca vara mergi la piscina sau la bazin trebuie sa ai grija sa porti papuci de plaja la dus, de exemplu. Nu trebuie sa uiti ca ciuperca piciorului este contagioasa. Totodata, este indicat sa nu imprumuti trusa de pedichiura pentru ca infectia se poate transmite de la o persoana la alta.

In ce consta diagnosticul si tratamentul

Medicul dermatolog este cel care, in urma anamnezei, va stabili diagnosticul si va prescrie un tratament. Totodata, pentru confirmarea cu certitudine a diagnosticului, in unele cazuri, medicul va solicita si o analiza de laborator.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, antifungice si antiinflamatoare. Uneori, pacientul va primi si anumite solutii sau spray-uri, care se vor aplica in interiorul incaltamintei.

Mai exact, tratamentul local poate consta in antimicotice si dureaza 2-3 saptamani, insa sunt si cazuri in care micoza piciorului revine si tratamentul trebuie reluat, iar pacientul reevaluat.

Remedii naturiste pentru ciuperca piciorului

• Amesteca o lingura de bicarbonat de sodiu cu o jumatate de lingura de acid boric si cu o lingura de apa calduta pana vei obtine o pasta cat mai omogena. Aceasta se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze cateva minute. Ulterior se clateste piciorul, iar procedura se repeta timp de o saptamana.

• Intr-un lighean poti pune putina apa calduta, in care sa adaugi ceai verde. Lasa picioarele inmuiate in aceasta solutie timp de 10 minute, apoi te poti spala si sterge cu un prosop din bumbac.

• Stim ca apa de gura ucide bacteriile si germenii din cavitatea bucala, ea avand proprietati antiseptice. Combina apa de gura cu otet de bucatarie in cantitati egale si inmoaie zona infectata pentru 20 de minute, apoi clateste piciorul. Repeta aceasta operatiune de 2-3 ori pe saptamana.

• Uleiul de lavanda are proprietati antiseptice si previne iritarea pielii. Utilizeaza o carpa curata, din bumbac pentru a aplica uleiul de lavanda pe picior si lasa-l sa actioneze timp de 10 minute, apoi clateste. Aceasta actiune se repeta de mai multe ori pe zi, iar efectele benefice nu vor intarzia sa apara.

• Usturoiul are proprietati antifungice utile pentru tratarea ciupercilor fungice, datorita compusilor sai naturali. Se amesteca usturoiul zdrobit sau uleiul de usturoi cu otet alb si se aplica amestecul in jurul zonei infectate, acoperindu-se ulterior cu un bandaj. Lasa bandajul deschis cateva ore si repeta actiunea de cateva ori pe saptamana.