Margusa: Remediu ayurvedic 100% natural

In ultimii ani, utilizarile etno-botanice si traditionale ale compusilor naturali, in special de origine vegetala, au beneficiat de o atentie deosebita deoarece sunt bine testate pentru eficacitatea lor si multe, se considera a fi sigure pentru uz uman.

Este cea mai buna abordare clasica in cautarea de noi molecule pentru gestionarea diferitelor boli.

Analiza profunda a literaturii disponibile pe Azadirachta indica a evidentiat faptul ca este un remediu popular printre diferitele grupuri etnice, unani, ayurvedici si practicienii traditionali pentru tratamentul bolilor.

Toate partile copacului au fost folosite ca medicamente de secole. Acesta a fost folosit in medicina ayurvedica de mai bine de 4000 de ani datorita proprietatilor sale medicinale.

Cele mai vechi scrieri medicale sanscrite se refera la beneficiile fructelor, semintelor, uleiurilor, frunzelor, radacinilor si scoartei lui Neem. Fiecare parte a fost folosita in medicina indiana Ayurvedica si Unani si este acum utilizata in industria farmaceutica si cosmetica.

Neem (Azadirachta indica A. Juss) este cea mai utilizata planta medicinala traditionala din India. Fiecare parte a copacului neem are proprietati medicinale. In ultimele cinci decenii, in afara de chimia compusilor cu extracte de neem, s-au inregistrat progrese considerabile in ceea ce priveste activitatea biologica si aplicatiile medicale ale acestora.

Acum este considerata o sursa valoroasa de produse naturale unice pentru dezvoltarea medicamentelor impotriva diferitelor boli si pentru dezvoltarea produselor industriale.

Principiile biologice active izolate din diferite parti ale plantei includ: azadirachtin, meliacin, gedunin, nimbidina, nimbolid, salanin, nimbin, valazin care formeaza principiile amare ale uleiului de Neem, iar semintele contin si acid tignic responsabil pentru mirosul distinctiv din uleiul.

Extractele de Neem contin 30-50% ulei utilizat in principal de industria sapunului, a pesticidelor, a produselor farmaceutice si contin multe ingrediente active numite triterpene sau limnoide. Cei mai buni compusi cu limnoizi sunt: Azadirachtin, Salannin, Meliantriol si Nimbin.

Limonoidele au activitate insecticida si pesticida. Aceste principii active prezinta urmatoarele actiuni farmacologice: analgezica, anthelmintica, antibacteriala, antifungica, antiulceroasa, hipoglicemica, anti-inflammatoare, antivirala, antimalariala, diuretica, antinematodala, antipiretica, antispasmodica, insecticida, antitumorala, hipocolesterimeniant, immunomodulator.

Extractele din florile si frunzele tinere au potential puternic antioxidant. Un indicator al stresului oxidativ este malondialdehida (MDA) care a fost redusa cu un procent cuprins intre 46,0% pana la 50,6% cu ajutorul extractelor de flori si frunze, ceea ce a determinat recomandarea de a se folosi neem pentru efectul sau antioxidant si ca tonic amar.

Aceste extracte din arborele neem (Azadirachta indica) au fost evaluate pentru activitatea antioxidanta in vitro folosind metoda de analiza cu 1,1-difenil-2-picril si inhibarea peroxidarii lipidelor in cultura de celule canceroase Chago K1 prin metoda substantelor reactive ale acidului tiobarbituric (TBARS).

Activitatea totala antioxidanta a acestor extracte a fost de 0,959 mM, 0,988 mM si respectiv 1,064 mM de trolox standard. La 100 mg/ml, extractele hodroalcoolice de flori si frunze a scazut semnificativ concentratia de malondialdehida (MDA) (46,0% si, respectiv, 50,6%) prin metoda folosita. Rezultatele sugereaza ca extractele din frunzele, florile si coaja din copacul neem au un puternic potential antioxidant.

Acest raport sprijina utilizarea etnomedicala a frunzelor si florilor tinere din aceasta planta ca tonic amar pentru a promova o stare de sanatate buna.

CONCLUZIE:
Extractele de frunze de arbore neem poseda activitate de curatare a radicalilor liberi impotriva radicalului DPPH. Cel mai activ extract a fost obtinut prin metoda decolorarii frunzelor. A demonstrat activitate antioxidanta cu extractului (50) de 31,4 μg / ml.

Glycyrrhiza glabra (Lemn dulce)

Glycyrrhiza glabra (GG) (Licorice, Fabaceae / Papilionaceae) este o planta cu o istorie etnobotanica bogata. Radacinile sunt folosite ca medicamente populare atat in Europa, cat si in tarile estice.

Componentele principale sunt saponinele triterpenice, glicirizina si acidul glicirilic, care sunt considerate a fi partial responsabile pentru proprietatile anti-ulceroase, antiinflamatorii, anti-diuretice, antiepileptice, antialergice si antioxidante ale plantei ca capacitatea lor de a "lupta" cu tensiunea arteriala scazuta. Mai mult, extractele GG s-au dovedit a poseda antidepresive cum ar fi: activitati de imbunatatire a memoriei si produce efecte anti-trombotice

Dupa administrarea orala a Glycyrrhiza glabra la om, principalul constituent, acidul glicirizic, este hidrolizat in acid gliciritic prin bacterii intestinale care poseda o (beta) -glucronidaza specializata.

Acidul glicirilic este de 200-1000 ori mai puternic inhibitor al 11- (beta) -hidroxisteroidului dehidrogenazei (implicat in metabolizarea corticosteroizilor) decat acidul glicirezic; prin urmare, farmacocinetica dupa administrarea orala este mai relevanta.

Dupa administrarea orala, acidul gliciretic este absorbit rapid si transportat prin intermediul moleculelor purtatoare catre ficat. In ficat, acesta este metabolizat la conjugati glucuronoizi si sulfati, care ulterior sunt rehidrolizati in acid gliciritic. Acidul glicitic este apoi reabsorbit, rezultand o intarziere semnificativa in clearance-ul terminal din plasma.

Dupa administrarea orala de 100 mg glicirizina la voluntari sanatosi, nu s-a gasit glicirizina in plasma, dar a fost gasit acid gliciritic la <200 mg / ml. In perioada de 24 de ore dupa administrarea orala, glicirizina a fost gasita in urina, sugerand ca este partial absorbita ca o molecula intacta

Mecanismul de actiune.

Efectul benefic al Glycyrrhiza glabra poate fi atribuit numeroaselor mecanisme, Glicirizina si acidul glicirizic au inhibat cresterea si citopatologia numeroaselor virusuri ARN si ADN, incluzand hepatita A si C, herpes zoster, HIV, herpes simplex si CMV.

Glicirizina si metabolitii sai inhiba metabolismul hepatic al aldosteronului si suprima proprietatile responsabile de sindromul pseudoaldosteronic bine documentat (5- (beta) -reductaza). Similaritatea structurii acidului gliciretic cu structura hormonilor secretati de cortexul suprarenale explica activitatea minerala-corticoida si glucocorticoida a acidului glicirizic. Componentele Glycyrrhiza glabra prezinta, de asemenea, o activitate antiinflamatoare similara cu cea a hidrocortizonului.

Acest lucru se datoreaza, in parte, inhibarii activitatii fosfolipazei A2, o enzima critica pentru numeroase procese inflamatorii. Studiul in vitro a demonstrat de asemenea ca acidul glicirizic inhiba activitatea ciclooxigenazei si formularea de prostaglandina, precum si inhibarea indirecta a agregarii plachetare, toti factorii in procesul inflamator.

Componentele Glycyrrhiza glabra au proprietati antioxidante si hepatoprotectoare semnificative. Glicirizina si glabridina inhiba generarea de specii reactive de oxigen (ROS) de catre neutrofile la locul inflamatiei.

Studiile in vitro au demonstrat izoflavonele licorice, Hispaglabridin A si B, inhiband peroxidarea mitocondriala a lipidelor induse (Fe3+) in celulele ficatului de sobolan. Alte cercetari arata ca glicirizina scade valorile peroxidului lipidic in modelele animale de leziuni hepatice cauzate de reperfuzia ischemica. Componentele Glycyrrhiza glabra prezinta, de asemenea, activitate hepatoprotectoare prin scaderea nivelurilor serice ale enzimelor hepatice si imbunatatirea patologiei tesuturilor la pacientii cu hepatita

Activitatea biologica. Diferitele studii efectuate de etno-botanisti, fitochimisti si farmacologi experimentali asupra bioactivitatilor sale au aratat ca planta poate fi o sursa de noi medicamente si agenti terapeutici pentru tratamentul unei varietati de boli si afectiuni care ar putea fi produse. Raportul privind diferitele activitati este dat aici

Activitate anti-bacteriana si antioxidanta

Extrasul de radacina hidro-metanolica (brut) de Glycyrrhiza glabra a aratat prezenta a numerosi metaboliti secundari utili, cum ar fi; saponine, alcaloizi, flavonoide si asa mai departe. Datorita acestor componente, extractul a prezentat activitati puternice anti-bacteriene si antioxidante.

Este capabil sa lupte impotriva infectiilor bacteriene si a radicalului hidroxil capturat. Poate fi un medicament important pentru prevenirea infectiilor bacteriene si eliminarea radicalilor hidroxilici generati in timpul carcinogenezei.

Activitatea antioxidanta a diferitelor extracte de solvent organic ale glaceului Glycyrrhiza glabra a fost determinata prin activitatea de curatare a radiculului de 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH) prin utilizarea spectrofotometrului cu fascicul dublu UV-Vis Hitachi-U 2000 Japonia (P) .

Aceasta analiza a fost efectuata urmand metoda raportata de Epson et al., 2000 [22]. Probele (20, 40, 60, 80, 100 pl fiecare) ale diferitelor extracte de solvent au fost amestecate cu 3 ml de DPPH (0,004% sol metanolic). Absorbanta solutiei rezultate si a semifabricatului (cu numai DPPH si fara proba) a fost inregistrata la 517 nm dupa o incubare de 30 de minute la temperatura camerei contra BHT ca un control pozitiv. Activitatea de curatare a radicalului DPPH a fost exprimata ca% inhibare folosind urmatoarea formula:

% Inhibare = [(AB-AS) / AB] 100

In cazul in care AB a fost absorbanta prezentata prin reactia de control (continand toti reactivii, cu exceptia extractului din materialul vegetal.) Activitatea antibacteriana a extractelor organice de Glycyrrhiza glabra linn.

Din cele prezentate anterior reiese ca suplimentul alimentar MARGUSA care este o asociere de plante medicinale ayurvedice cunoscute pentru proprietatile lor detoxifiante si care sustin procesele naturale de eliminare a toxinelor si mentinere a tonusului general al organismului in conditii de suprasolicitare fizica si psihica este util in imbunatatirea starii de sanatate.

Pharm. eng. Liviu Horoba