5 simptome ale hipertensiunii. Esti in pericol?

Tensiunea arteriala marita este o afectiune tot mai frecventa printre romani. Potrivit rezultatelor unui studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Romana de Hipertensiune si dat publicitatii in septembrie 2016, 41,5% dintre adultii romani sufera de hipertensiune.

Tensiunea arteriala crescuta apare atunci cand forta sangelui asupra peretilor vaselor de sange este mare, astfel incat poate sa produca aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Tensiunea arteriala este determinata de doi factori: Presiunea sistolica (primul numar, cel mare) reprezinta forta cu care inima pompeaza sangele in organism. Presiunea diastolica (al doilea numar, cel mic) reprezinta rezistenta fluxului sanguin in vasele de sange. Ambele valori sunt masurate in milimetri de mercur (mmHg).

Cu cat este pompat mai mult sange si cu cat vasele de sange sunt mai ingustate, cu atat mai mare este tensiunea arteriala. Tensiunea ideala este intre 90/60 mmHg si 120/80 mmHg

Simptomele hipertensiunii

Hipertensiunea este foarte greu de diagnosticat, de aceea este numita si un ucigas tacut. Tensiunea arteriala crescuta poate sa nu prezinte simptome clare ani intregi. Cu toate acestea, in cazul hipertensiunii vasele de sange si inima se lezeaza, iar necontrolata aceasta afectiune poate duce la aparitia unor boli severe, precum accidentul vascular sau infarctul.

Pentru a detecta hipertensiunea, medicii recomanda monitorizarea tensiunii pe o perioada mai indelungata, in urma unor controale anuale.

Hipertensiunea arteriala poate afecta pe oricine. Odata descoperita insa, hipertensiunea poate fi controlata prin dieta si tratament medicamentos. Daca nu este tratata, poate ataca atat vasele de sange, cat si unele organe din corp. Hipertensiunea arteriala nu se vindeca; tratamentul se va efectua toata viata deoarece valorile tensionale se mentin normale doar pe durata terapiei.

Printre principalele simptome ale hipertensiunii se numara:

- dureri de cap
- sangerari nazale
- oboseala
- stres
- accese de furie
- ameteli
- sensibilitate la lumina
- inrosirea fetei
- senzatia de urechi infundate sau zgomote in urechi
- insuficienta cardio-respiratorie congestiva sau oboseala care provoaca dificultati de respiratie
- rigidizarea arterelor coronariene care provoaca dureri chinuitoare in piept
- tulburari de vedere
- simptome de accident vascular cerebral care pot afecta functiile creierului
- edem sau umflarea unor portiuni mai mici ale corpului
- varsaturi
- somnolenta
- greata
- agravarea durerilor de cap
- confuzie
- inconstienta
- convulsii
- tulburari de vedere

Cauzele hipertensiunii

Hipertensiunea arteriala poate sa apara la orice persoana, insa afecteaza in general persoanele trecute de 40 de ani si varstnicii. De cele mai multe ori, hipertensiunea apare in urma unui stil de viata dezechilibrat, determinat de factori precum:

- Anxietatea si stresul
- Diabetul
- Alimentatia bogata in sare
- Consumul excesiv de alcool
- Istoricul familial de hipertensiune arteriala
- Sexul masculin
- Obezitatea
- Prehipertensiunea
- Stilul de viata sedentar
- Fumatul sau mestecatul tutunului

Ce trebuie sa faci

Specialistii recomanda monitorizarea tensiunii arteriale cat mai des posibil, chiar si in cazul persoanelor care se simt bine, dar in special celor care pot avea un risc crescut pentru a dezvolta aceasta boala.

Hipertensiunea arteriala este mentionata adesea ca fiind un ucigas tacut din cauza lipsei de simptome evidente. Tensiunea arteriala se masoara cu ajutorul unui tensiometru.

Unul dintre cele mai performante si precise aparate de masurare a tensiunii este tensiometrul electronic de brat Omron M7 Intelli IT, cu conectare Bluetooth.

Acesta este un aparat validat clinic, cu precizie si repetabilitate deosebite demonstrate prin testari independente efectuate de institute specializate si medici acreditati;

Tensiometrul Omron este dotat cu tehnologia INTELLISENSEā„¢, care asigura, prin umflarea specifica a mansetei proprie fiecarui utilizator, o determinare a presiunii arteriale precisa si confortabila;

Descriere:
- Indicator luminos pentru infasurarea corecta a mansetei pe brat;
- Led pentru alertare in cazul hipertensiunii;
- Indicator afisat pe ecran pentru nivelul hipertensiunii;
- Simbol pentru batai neregulate ale inimii;
- Simbol pentru valoare medie dimineata/seara;
- Simbol pentru aparitia pulsului neregulat;
- Simbol pentru detectarea miscarii coprpului in timpul determinarii;
- Functie de monitorizare a hipertensiunii arteriale matinale;
- Capacitate de memorie de pana la 100 de determinari pentru fiecare din cei doi utilizatori;
- Circumferinta mansetei 22 - 42 cm;
- Conectare la smartphone prin aplicatia Omron Connect.