Plante care ajuta la purificarea digestiva completa

Plantele medicinale au fost identificate si utilizate in intreaga lume de-a lungul istorie. Studiul utilizarii traditionale a plantelor este recunoscut ca o modalitate eficienta de a descoperi medicamentele viitoare.

Utilizarea acestora pentru tratarea bolilor este aproape universala in randul societatilor neindustrializate si este adesea mai accesibila decat achizitionarea de produse farmaceutice moderne.

TRIFYLA, supliment alimentar, este obtinut din amestecul a trei fructe (Emblica officinalis, Terminalia chebula si Terminalia belerica), cunoscute din vechime pentru continutul foarte bogat de fitonutrienti care sustin sanatatea si functionarea normala a sistemului digestiv.

Un fapt cu totul extraordinar la acest amestec este acela ca aria sa de actiune este foarte extinsa, un numar relativ mic de combinatii de plante indiene avand un efect general atat de complex.

Aceasta se datoreaza actiunii simultane asupra celor trei factori care stau la baza stiintei ayurvedice si care controleaza starea noastra de sanatate sau de boala.

Atunci cand acesti factori sunt in echilibru, ne simtim bine atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere mental si emotional. Excesul sau deficitul unuia dintre ei poate cauza insa afectiuni mai mult sau mai putin grave.

TRIFYLA este considerat a fi foarte eficient in ceea ce priveste mentinerea si redobandirea starii de sanatate si armonie. In primul rand, are un efect purificator la nivel digestiv, imbunatatind astfel asimilarea elementelor nutritive in organism.

Astfel putem explica efectul general de tonifiere si regenerare a tesuturilor.

Emblica officinalis (amla)

Amla este considerata a fi cea mai importanta planta Rasayana. Rasayana este reprezentata de plante, condimente si fructe cu proprietati revigorante, anti-imbatranire, folosite in India pentru a spori starea generala de sanatate, vitalitate si longevitate. Arborele, al carui fructe sunt folosite, este venerat in India.

Se spune ca arborele de Amla este locuinta divinitatilor iubirii, Krishna si Radha. Amalaka Ekadashi este numele pentru inceputul festivalului “Holi” in India, cand polpulatia ofera ca ofranda boabe de Amla.

Este un arbore de talie mica spre medie cu frunze cazatoare. Fructele sunt globuloase, carnoase contin 6 seminte. Au o valoare nutritiva mare datorita concentratiei mari in proteine, vitamine, aminoacizi si minerale.

Au gust acrisor cu efect racoritor, diuretic si laxativ. Fructele coapte sunt consumate ca aperitive, iar in stare uscata sunt folosite ca hemostatice in hemoragii, in combinatie cu fierul sunt utilizate in anemii datorita concentratiei mari de vitamina C (de 160 de ori mai mare decat in mere).

Sunt utilizate de asemenea in icter, dispepsii (tulburari ale digestiei), ca antidiareice si antimicrobiene in dizenterie (serbetul din fructe in combinatie cu suc de lamaie are rezultate foarte bune in combaterea dizenteriei acute bacilare). Exudatul obtinut prin incizia fructelor este utilizat extern in afectiunile inflamatorii oftalmice.

Sucul din fructe ajuta la scaderea colesterolului, efect demonstrat intr-un studiu pe iepuri, carora li s-a administrat timp de 12 saptamani suc de fructe de amla.

La sfarsitul celor 12 saptamani s-a constatat o mobilitate crescuta a depozitului de lipide din tesuturile extrahepatice, nivelul colesterolului scazand semnificativ si demonstrand astfel efectul hipolipidemic eficient care poate fi utilizat in diferite produse pentru scaderea colesterolului.

Alte studii au demonstrat eficienta extractelor apoase din fructe asupra sindromului gastric (cresterea aciditatii gastrice, arsura in zona abdominala, cardiaca si epigastrica).

Semintele sunt folosite traditional ca adjuvant in tratamentul astmului, bronsitelor si afectiunilor biliare.

Planta are proprietati antibacteriene, antivirale si antioxidante.

Terminalia belerica si Terminalia chebula care intra in compozitia produsului TRIFYLA apartin aceleiasi familii, si anume Combretaceae. Cei doi arbori inalti de aproximativ 25 m au frunzele asemanatoare, flori alb-verzui (galben-verzui) solitare sau in spice axilare sau terminale. Cu toate acestea, compozitia chimica este diferita. In functie de aceasta si actiunea biologica este diferita.

Terminalia belerica

Denumita Beleric Myrobalan in limba engleza, Bibhitaki in sanscrita, in India cunoscuta ca Bajera, este utilizata de secole in Ayurveda, un sistem holistic de medicina originar din India. Este un copac de dimensiuni mari ce atinge o inaltime intre 20 i 30 metri.

Frunzele sunt eliptico – ovale. Florile sunt de culoare galben – verzuie. Fructele sunt drupe gri ovoidale. Fructele uscate sunt folosite in scopuri medicinale.

Fructul contine tanini compusi din acid chebulinic, acid chebulagic, 1,3,6-pentagaloilglucoza si 1,2,3,4, 6-pentagaoilglucoza, corilagin, terchin, glucogalin si acid galic, acid elagic, etc. Alte fitochimicale inclusiv acid sikimic, dehidro-sikimic acid, acidul chinic, arabinoza, fructoza, zaharoza, zahar, ramnoza si aminoacizi, triterpene, acid retinoic, arjugenin, acidul arjunolic etc..

Extractele din diferite parti ale plantei au demonstrat ca au un continut bogat in constituenti cum ar fi: glucozida, acidul galactanic, rasini, acidul elagic, acidul galic, lignanii, 7-hidroxi 3'4'flavona, anolignanul B, taninuri, galatul de etil, glucoza, acidul chebulic, fililmblinul, β-sitosterolul manitol, glucoza, fructoza si ramnoza.

Acesti compusi sunt considerati a fi responsabili pentru activitatile farmacologice cum ar fi prorietatile antimicrobiene, antioxidante, antisalmonella, hepatoprotectoare, antispasmodice si bronhodilatatoare. Prin urmare, aceasta planta este utilizata in mod semnificativ pentru tratamentul si prevenirea bolilor.

Proprietati – Antimicrobian, antioxidant, anti diareic, laxativ, tonic pentru par, antidiabetic, analgezic, imunomodulator, antihipertensiv, hepatoprotector, antispastic, bronhodilatator, astringent, acru, digestiv, antihelmintic, laxativ, expectorant, calmant, stiptic, tonic ocular, antipiretic, antiemetic si rejuvenant.

Cercetarile farmacologice au demonstrat actiunile depresive asupra miocardului si cele antibacteriene. S-au obtinut rezultate bune in anasarca (acumulare de lichid in cavitatile seroase ale organismului si in spatiile limfatice tisulare), hemoroizi si diaree.

Picaturile oftalmologice au efecte benefice in miopie, opacitate corneana si in cataractele incipiente. Nu s-au semnalat efecte secundare.

Terminalia chebula

Este o planta medicinala distribuita pe intreg teritoriul Indiei, Birmaniei si Srilanka. Multe plante indiene au fost folosite din timpuri imemoriale pentru a trata diferite boli si infectii in sistemele medicinale traditionale.

Terminalia chebula este una dintre cele mai frecvent utilizate plante din sistemele traditionale de medicina din sub-continentul indian. Terminalia chebula este numita "regele medicinii" din Tibet si este intotdeauna listata in topul plantelor din Materia Medica ayurvedica datorita puterii sale extraordinare de vindecare.

Din studiile efectuate s-a constatat ca Terminalia Chebula are un efect puternic cicatrizant in vindecarea ranilor, are activitate antibacteriana si prezinta o protectie cardiaca mare.

Terminalia Chebula are, de asemenea, componente antioxidante, ceea ce indica faptul ca poate creste viata tesuturilor. Mai multe studii arata activitatea antitumorala a Terminalia Chebula si ca are un efect considerabil in inhibarea virusului HIV care are ca rezultat aparitia SIDA.

Exista dovezi substantiale ca se poate utiliza ca agent de motilitate gastrointestinala. De asemenea, are proprietati precum activitatea antilitiazica, hipolipidemica, antifungica, abilitatea de protectie impotriva radiatiilor, etc.

Specia Terminalia chebula contine acizi chebulagic, chebulinic si corilagina. In medicina traditionala, se foloseste scoarta arborelui ca laxativ, tonic-stomahic, alternativ. Pulpa fructelor se recomanda impotriva hemoroizilor, diareii cronice, flatulentei, astmului, afectiunilor aparatului urinar, in parazitoze intestinale, ascita si afectiuni ale ficatului si ale splinei.

Pana in prezent s-au confirmat proprietatile adaptogene si hepatoprotectoare in hepatitele cronice. De asemenea, s-a confirmat prin studii clinice si actiunea antistres. Nu s-au semnalat efecte secundare, reactii adverse si interactiuni cu alte medicamente.

Ambele specii prezentate se gasesc in compozitia numeroaselor produse ayurvedice care se vor administra conform recomandarilor din prospect.

Se utilizeaza ca antihemoroidal si in stari febrile. Se recomanda in tulburari de tranzit intestinal (diaree), hemoroizi, anasarca.

Din studiiile enumerate mai sus reiese ca produsul TRIFYLA ajuta la imbunatatirea starii de sanatate.