Valorile normale ale tensiunii arteriale si cum se masoara corect tensiunea arteriala?

Erorile de masurare si supra-prescrierea de medicamente pot avea consecinte grave asupra sanatatii pacientilor care sufera de tensiune arteriala oscilanta - tulburari severe de concentrare, slabiciune pronuntata, lesin sau chiar atac cerebral.

Valorile tensiunii arteriale pot fluctua pe parcursul unei zile. Daca simtiti ca ceva nu este in regula, trebuie sa verificati rapid valorile tensiunii, ca masura de precautie (la medic, in farmacie sau ideal pe loc, acasa).

Tensiunea arteriala depinde de varsta, greutate corporala si de dieta unei persoane. Chiar daca nu este uniforma pe tot parcursul zilei, exista linii directoare pentru fiecare varsta. Valorile optime sunt 120/80 mmHg, acest optim fiind rareori realizabil.

Copiii au tensiuni arteriale diferite fata de cele ale adultilor sau batranilor.
Atata timp cat valorile nu au cauze legate de boala si sunt legate de modul de viata, oricine le poate influenta, prin schimbarea obiceiurilor nutritionale, prin practicarea unui sport si prin introducerea unor momente de relaxare.

In starea de stres, inima bate mai repede, vasele se contracta si forteaza sangele sa curga la presiune mai mare. Ca rezultat, muschii sunt mai bine aprovizionati cu sange si se imbunatateste alimentarea cu oxigen. Benefic pe termen scurt, dar extrem de daunator daca ramanem sub stres mai mult timp.

Sistemul nostru cardiovascular, hormonal, vascular si nervos se adapteaza si raspunde adecvat. Solicitarea care ne produce placere, bucurie, pe de alta parte, creste doar tensiunea arteriala pe termen scurt si nu necesita tratament.

Important - tensiunea arteriala morbida nu poate fi influentata doar de schimbarea modului de viata. Despre ea vorbim atunci cand valorile masurate depasesc permanent 139/89 mmHg.

Cand valorile sunt peste normal pentru mai mult de 14 zile (monitorizare zilnica), trebuie sa consultati neaparat un medic de specialitate, care va investiga si va decide tratamentul potrivit pentru dumneavoastra.

In lipsa unui tratament adecvat, hipertensiunea arteriala poate provoca ateroscleroza, infarctul miocardic sau accident vascular cerebral.

Masuri proprii pentru optimizarea valorilor tensiunii

Cum ne putem ajuta singuri daca nu exista cauze genetice pentru hipertensiune arteriala:

- Reducerea nivelului stresului

- Reducerea greutatii (fiecare kilogram pierdut, de obicei, scade valoarea sistolica, adica valoarea superioara, cu 1 mmHg)

- Schimbarea nutritionala (o dieta vegetariana sau chiar vegana are un efect pozitiv)

- Reducerea cofeinei si a nicotinei (in cazul renuntarii se obtin cele mai bune rezultate)

- Exercitii fizice, miscare (plimbari in aer liber, activitati in curte, curatenie in apartament)

- Masurarea periodica a tensiunii arterial

MEDCO propune aparate performante pentru masurat tensiunea arteriala

Hipertensiunea si pulsul neregulat pot fi monitorizate cu acuratete folosind tensiometrele OMRON, interpretarea corecta fiind posibila gratie sistemului dual.

Specialistii Medco recomanda tensiometrul de brat complet automat OMRON M7 Intelli IT, pentru urmatoarele avantaje:

- Tensiometrul digital incorporeaza cei mai avansati senzori si indicatori, care asigura masurarea extrem de precisa a tensiunii arteriale;

- face parte din noua generatie de tensiometre inteligente ce combina tehnologii avansate cum ar fi manseta "Intelli Wrap", utilizarea de aplicatii iOS sau Android precum si Bluetooth pentru conectarea la un SmartPhone, utilizand aplicatia Omron Connect;

- Aparat validat clinic - precizie si repetabilitate deosebite demonstrate prin testari independente efectuate de institute specializate si medici acreditati;

- Tehnologia INTELLISENSE TM asigura, prin umflarea specifica a mansetei proprie fiecarui utilizator, o determinare a presiunii arteriale precisa si confortabila;

- Indicator luminos pentru infasurarea corecta a mansetei pe brat;

- Led pentru alertare in cazul hipertensiunii;

- Indicator afisat pe ecran pentru nivelul hipertensiunii;

- Simbol pentru batai neregulate ale inimii;

- Simbol pentru aparitia pulsului neregulat;

- Simbol pentru detectarea miscarii corpului in timpul determinarii;

- Functie de monitorizare a hipertensiunii arteriale matinale;

- Perioada de garantie: 3 ani.

- Aparat validat clinic – precizie si repetabilitate deosebite demonstrate prin testari