Sistemul cardiovascular iarna

Odata cu instalarea anotimpului rece, a temperaturilor scazute, extreme, nu doar afectiunile respiratorii precum gripa si raceala pot afecta organismul uman.

Frigul scade imunitatea si activeaza mai multe afectiuni cronice, persoanele diagnosticate cu afectiuni cardiace, cele suferind de diabet sau anemie fiind cele mai expuse.

Vremea rece aduce modificari ale compozitiei sangelui, care se ingroasa, riscul blocarii cu grasimi al vaselor de sange fiind ridicat. In plus, frigul determina scaderea numarului de leucocite (celule de aparare) si al anticorpilor.

Una dintre cele mai frecvente probleme ale persoanelor cardiace in perioada de iarna sunt decompensarile cardiace datorate intercurentelor infectioase respiratorii.

Prezenta febrei, a starii infectioase duce la cresterea activitatii inimii, rezultatul fiind cresterea consumului de oxigen de catre celulele miocardice.

In acest caz, infectia este un factor care declanseaza un episod de decompensare a insuficientei cardiace preexistente, iar prevenirea intercurentelor respiratorii este mai eficienta decat tratamentul lor, care va fi mult mai dificil in conditiile unui pacient cu multiple boli asociate.

De asemenea, nu trebuie uitati nici pacientii cu tulburari ale circulatiei arteriale si venoase la nivelul membrelor inferioare, suferinta ischemica cronica fiind un factor predispozant pentru aparitia degeraturilor, chiar la temperaturi in jur de 0 grade Celsius.

Suprainfectarea acestor leziuni este o reala problema terapeutica, astfel incat recomandarea evitarii aparitiei acestora este obligatorie.

Pacientii cu boala cardiaca ischemica, cu tulburari circulatorii periferice, insuficienta cardiaca sunt sfatuiti sa evite agravarea acestor boli prin limitarea cat mai mult posibil a contactului cu aerul rece si respectarea unor masuri minime de preventie.

Totusi, persoanele expuse pot respecta o serie de masuri pentru a preveni agravarea afectiunii. In primul rand, cardiacii trebuie sa evite expunerea la temperaturile scazute sau mai concret sa evite iesirea afara dimineata si seara tarziu, sa-si limiteze efortul fizic in aceasta perioada deoarece frigul poate creste valorile tensiunii arteriale, persoanele fiind predispuse la a suferi un spasm coronarian (preinfarct sau infarct).

Daca iesirea afara nu poate fi evitata, se recomanda ca trecerea de la temperatura de interior la exterior sa nu se faca brusc, ci sa existe o trecere intermediara (persoana poate astepta cateva momente in scara blocului, de exemplu).

Corpul uman are nevoie de o temperatura constanta, de 36-37 de grade Celsius, pentru buna functionare a organelor si a celorlalte mecanisme proprii; atunci cand organismul este expus frigului, acesta face eforturi pentru a face fata temperaturilor scazute.

Ca urmare, odata ce persoana iese din casa este indicat ca aceasta sa fie bine imbracata cu haine calduroase si sa-si protejeze caile respiratorii, pentru a impiedica patrunderea aerului rece, cu ajutorul unui fular infasurat in jurul gatului, care sa acopere atat cavitatea bucala, cat si nasul.

Bolnavilor de inima li se recomanda sa aiba in permanenta nitroglicerina la indemana, in buzunar, iar daca se intampla sa simta ca ceva nu este in regula, este bine sa se aseze pe trotuar sau pe o banca si sa-si administreze o tableta de nitroglicerina sublingual.

Printre masurile preventive ce trebuie respectate de aceasta categorie de bolnavi se numara si consumul zilnic a 2 litri de lichide si reducerea consumului de sare si alimente sarate, anumite grasimi animale.

Prin urmare, dieta trebuie sa includa linte, orez, salata, rosii, somon, macrou, carne de vita, pui, gasca sau iepure, lapte degresat, branza de vaci sau urda dulce.

De asemenea, sunt recomandate si fructele, citricele in mod special deoarece sunt bogate in vitamina C.

Remediile naturale potrivite pentru aceasta perioada sunt cele care mentin calitatea sangelui si asigura buna functionare a aparatului cardiovascular.

Pentru mentinerea calitatii sangelui recomandam suplimentul alimentar MARGUSA, marca Ayurmed.

Acest supliment contine doua din cele mai cunoscute plante medicinale pentru efectele lor purificatoare si antioxidante, si anume Melia azadirachta si Glycyrrhiza glabra.

Aceasta combinatie asigura produsului un puternic efect detoxifiant asupra ficatului, efect depurativ si antiinflamator asupra sangelui si amelioreaza eficient durerile articulare. MARGUSA tonifica si energizeaza organismul si contribuie la stimularea sistemului imunitar.

Acest supliment se administreaza in doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi inainte de masa cu 30 de minute, contribuind la o mai buna purificare a sangelui, a ficatului si a pielii, cu efect antiinflamator, imunostimulator si regenerator.

Suplimentul alimentar LYON HEART, marca Ayurmed ajuta la mentinerea functionalitatii normale a inimii prin cresterea puterii si a eficientei de contractie a muschiului cardiac, prin normalizarea frecventei cardiace si prin reducerea spasmelor coronariene.

Imbunatateste fluxul coronarian, fiind util in prevenirea crizelor de angina pectorala.

Are efect diuretic si sedativ, contribuind astfel la scaderea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Efectul de regenerare general, de adaptare la stres si hipolipidemie contribuie la eficienta produsului.

LYON HEART contine: Terminalia Arjuna (Arjuna), Rosa centifolia (Trandafir, Satapatrika), Withania somnifera (Ginseng indian, Ashwaganda), Crataegus oxycantha (Paducel), Commiphora mukul (Guggul), Tribulus terrestris (Gokhru).

Suplimentul alimentar PRESSURE DOWN, marca Ayurmed, contine plante care ajuta la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale prin reducerea spasmelor vasculare, imbunatatirea activitatii inimii, stimularea eliminarii excesului de apa din organism, calmarea sistemului nervos si imbunatatirea capacitatii de adaptare a organismului la stres.

PRESSURE DOWN are, de asemenea, actiune regeneranta, imunostimulenta, antitumorala, detoxifianta si antiinflamatoare. Suplimentul contine: Tribulus terrestris (Gokhru), Withania somnifera (Ginseng Indian, Ashwagandha), Allium sativum (Usturoi), Leptadenia reticulata (Jivanti).

Utilizarea sistematica a remediilor pe baza de plante asociate cu medicatia alopata cardiovasculara atenueaza efectele secundare ale acesteia si poate duce la scaderea dozelor necesare pentru buna functionare a aparatului cardiovascular.