Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte

Generalitati

Cancerul rectal este o importanta problema, cu numeroase implicatii medicale, sociale si economice, in ciuda numeroaselor tehnici de diagnostic si tratament existente la momentul actual.

Desi este o afectiune foarte frecventa, cauza aparitiei neoplasmului rectal inca nu este pe deplin cunoscuta, in literatura de specialitate fiind enumerati doar posibilii factori favorizanti.

Epidemiologie

In termenii mortalitatii, cancerul colorectal reprezinta a doua mare neoplazie umana in tarile cu un standard socio-economic crescut. Prevalenta mondiala a cancerelor colorectale este de 3,5 milioane anual, cu un numar de decese de aproximativ 500.000 pe an.

In anul 2004, in Europa, cancerul colorectal reprezenta 13% din totalitatea neoplaziilor noi diagnosticate si 12% din decesele prin boala neoplazica.

Factori de risc

1) Dieta

Dieta hipercalorica, bogata in grasimi, proteine si carne rosie si saraca in fibre alimentare, fructe, legume proaspete si vitamine reprezinta un factor de risc pentru cancerul colorectal.

2) Varsta

Riscul dezvoltarii unui cancer colorectal creste exponential dupa varsta de 40 ani. Se estimeaza ca persoanele peste 50 ani prezinta un risc de 5% de a dezvolta un cancer colorectal pana la varsta de 80 ani si un risc de 2,5% de a deceda datorita acestei neoplazii.

3) Predispozitia genetica

Se descriu urmatoarele forme:
a) cancerul colorectal aparut in cadrul sindromului de polipoza adenomatoasa colonica, responsabil de 1% din totalitatea cancerelor colorectale;
b) cancerul colorectal ereditar non-polipozic, responsabil de aproximativ 5% din totalitatea cancerelor colorectale;
c) cancerul colorectal familial, caracterizat prin existenta unei aglomerari familiale ce nu respecta un model de transmitere ereditara, responsabil de aproximativ 20% din totalitatea cancerelor colorectale.

4) Polipii adenomatosi si cancerul colorectal in antecedente

Se estimeaza ca aproximativ 5% din adenoamele colonice degenereaza malign intr-un interval mediu de 5-10 ani.

Clasificare

In comparatie cu cancerul gastric sau esofagian, cancerele rectale sunt bine delimitate periferic, cu o invazie submucoasalimitata de obicei la limita macroscopica a tumorii, fapt care face ca de obicei o limita de rezectie de 2 cm fata de tumora sa fie suficienta pentru excizia in limite de securitate oncologica. Se descriu din punct de vedere macroscopic:

Tumori ulcerative: cele mai frecvente, asociate cu obstructie colonica de obicei. Apar mai des la nivelul colonului stang.
Tumori polipoide. A doua forma ca frecventa, apare ca o formatiune conopidiforma ce proemina intraluminal. Sunt de obicei bine diferentiate si se intalnesc mai des pe colonul stang.
Carcinomul inelar sau schiros (stenozant). Apare mai frecvent pe colonul sigmoid si pe rect, se dezvolta circumferential si duce la aparitia pe irigografie a aspectului tipic de ”cotor de mar”.
Carcinomul infiltrativ (linita plastica), leziuni difuze, care infiltreaza toata grosimea peretelui intestinal, cu propagare extensiva in submucoasa.
Carcinomul coloid: tumora de consistenta moale, gelatinoasa, friabila, sangeranda si deseori infectata. Apare mai frecvent pe colonul drept.

Clasificarea tumorilor rectale se face in functie de gradul de invazie loco-regionala, dupa mai multe sisteme. Cel mai des sunt utilizate clasificarea Dukes si TNM, in functie de care se face si incadrarea intr-un anumit algoritm terapeutic.

Clasificarea Dukes corelata cu TNM: Dukes A: T1, N0, M0 (stadiul I); T2, N0, M0 (stadiul I), Dukes B: T3, N0, M0 (stadiul II); T4, N0, M0 (stadiul II), Dukes C: T (orice) N1, M0; T (orice) N2, M0 (stadiul III), Dukes D: T (orice), M1 (stadiul IV).

Simptomatologie

Simptomele sugestive pentru o afectiune colorectala sunt reprezentate de:

- tulburari de tranzit intestinal: diaree, constipatie sau alternanta diaree/constipatie;
- dureri colicative abdominale, uneori cu caracter subocluziv;
- modificarea aspectului scaunului: calibru redus, emisii de mucus si gaze, "falsa diaree";
- defecatie incompleta;
- tenesme rectale;
- hemoragie digestiva inferioara;
- anemie feripriva.

Diagnostic

Diagnosticul este bazat pe examinarea prin tuseu rectal, radiografia abdominala simpla, clisma baritata, CT scanner, rectosigmoidoscopia rigida cu biopsie pentru examenul histopatologic, ultrasonografia, markerii tumorali serici (antigenul carcioembrionar, CA-19-9, CA-50, CA-72, CA-125, TPA).

Tratament

Cancerul rectal se trateaza in functie de urmatoarele situatii:

1) Tumora localizata, operabila;
2) Tumora primara inoperabila;
3) Tumora primara rezecata complet, dar sunt prezente metastaze hepatice;
4) Tumora primara inoperabila si/sau metastaze prezente.

1) Tumora localizata, operabila

a) Chirurgia radicala:
Chirurgia radicala este modalitatea terapeutica principala in cancerul colorectal. Radicalitatea interventiei chirurgicale consta in excizia tumorii cu limite largi de siguranta, excizia vaselor si a mezocolonului, concomitant cu limfadenectomia regionala, cu prezervarea daca este posibil a functiei.

La nivelul rectului, interventia chirurgicala se face in functie de distanta de la marginea ano-rectala:
- ≤ 2 cm - amputatie abdomino-pelvina;
- 2 -4 cm - in functie de caz;
- ≥ 4 cm - rezectie anterioara cu anastomoza colo-rectala joasa sau anastomoza colo-anala +/- rezervor.

La pacientii foarte varstnici cu risc crescut, in cazurile in care nu sunt indeplinite conditiile executarii unei anastomoze sigure, este indicat sa se efectueze operatia Hartmann, care va permite intr-un timp secundar refacerea in conditii mai bune a tranzitului digestiv.

In principiu, operatia Hartmann este asemanatoare rezectiei anterioare.

b) Tratamente adjuvante (chimioterapia):
Cu toate ca aproximativ 75-80% dintre pacientii cu cancer de colon se prezinta cu boala localizata, in ciuda chirurgiei radicale potential curative, acestia prezinta un risc crescut de recidiva si deces prin progresia bolii.

2) Tumora primara inoperabila

In prezent, chimioterapia sistemica si-a dobandit un loc cert in tratamentul formelor avansate de cancer de colon.

3) Tumora primara rezecata complet, dar sunt prezente metastaze hepatice

In prezenta a mai putin de 4 metastaze rezecabile poate fi efectuata rezectia acestora. Tratamentul chimioterapic sistemic va fi administrat postoperator.

4) Tumora primara inoperabila si/sau metastaze prezente

In acest caz se recomanda chimioterapie paleativa.
Radioterapia paleativa poate fi indicata in cazul tumorilor rectale. Se va efectua initial in cazul durerilor prin invazia plexului sacrat, a rectoragiilor moderate sau dupa 3 cicluri de chimioterapie in caz de raspuns obiectiv.

Concluzii

Aceasta patologie se caracterizeaza printr-un proces de crestere lenta si o metastazare destul de tarzie, de aceea este foarte important ca descoperirea sa fie facuta intr-un stadiu foarte timpuriu, iar tratamentul trebuie aplicat precoce si foarte bine adaptat pentru o mai buna supravietuire imediata si la distanta.

Strategia terapeutica preferata pentru managementul cancerului rectal local implica un tratament multidisciplinar, constand in radioterapie, chimioterapie si tratament chirurgical.