Modalitati de prevenire a arsurilor stomacale

Generalitati

Gastrita hiperacida reprezinta inflamatia mucoasei care captuseste si protejeaza stomacul. In urma inflamatiei, mucoasa prezinta semne de congestionare, sangerare, hipersecretie de mucus, contractiile musculare crescand si favorizand aparitia durerilor si varsaturilor.

Formarea excesiva de acid si enzime necesare digestiei determina tulburari ale secretiei gastrice, resimtite sub forma de arsuri in capul pieptului. La randul lor, arsurile la stomac se manifesta printr-o senzatie de aciditate.

Aceste dureri apar de regula dupa mese bogate in grasimi sau in pozitie de decubit.

Arsurile creeaza o stare de disconfort profund, putand uneori fi confundate cu durerea de inima. Pirozisul, cum este denumita arsura in termeni medicali, intruchipeaza multe fete si poate fi destul de greu de tratat.

Pirozisul este simptomul pentru boala de reflux gastroesofagian – patologie individuala care descrie agresiunea acida a sucului gastric asupra mucoasei esofagiene.

Concret, sucul gastric din interiorul stomacului ajunge in esofag, dar esofagul are un pH mult mai crescut decat stomacul si, astfel, sucul gastric arde chimic mucoasa esofagiana.

Cauzele gastritei hiperacide

• Regim alimentar defectuos,

• Consum de condimente precum: otet, mustar, hrean, piper si alimente prajite,

• Nemestecarea corecta a alimentelor si ingerarea unor bucati mari de mancare pot provoca iritatii gastrice,

• Emotiile negative,

• Mesele neregulate,

• Consumul excesiv de tutun si bauturi alcoolice,

• Boala de reflux gastroesofagian,

• Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene,

• Cinele copioase si luate tarziu in noapte.

Factori favorizanti

• alimente precum: grasimile, citricele, bauturile acidulate, cruditatile, cafeaua, fructele;

• mancarea picanta;

• mesele prea copioase inainte de culcare;

• tutunul si alcoolul, care stimuleaza secretiile gastrice.

Tratament

Tratamentul gastritei hiperacide este complex. Dupa diagnosticul final, gastroenterologul prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii. Aceste medicamente antiacide contin agenti antiinflamatori care reduc aciditatea gastrica. Daca in urma analizelor este prezenta si bacteria Helicobacter pylori, atunci se va institui un tratament cu antibiotice.

Tratamentul este prescris individual inclusiv in functie de varsta, prezenta altor afectiuni etc. Pe langa toate acestea, mai pot fi prescrise antispasmodice si anticolinergice, care au rolul de a reduce secretia sucurilor digestive.

Alimente contraindicate

Anumite alimente sunt contraindicate in cazul arsurilor stomacale. Printre acestea, se numara: rosiile, usturoiul si ceapa, menta, branza grasa, nucile, chips-urile si snacks-urile, cofeina, alcoolul, bauturile acidulate.

Astfel de alimente relaxeaza sfincterul si muschii dintre stomac si esofag, determinand astfel senzatia de arsura. Este indicat sa eviti prajelile, carnea grasa fiarta, otetul din salata, lamaia din limonada, grepfruitul sau merele.

Alimente permise

Este recomandat consumul alimentelor bogate in proteine precum carne, peste, lactate si fructe, indicate fiind bananele, deoarece reduc aciditatea stomacala si elimina complicatiile gastrointestinale.

Si mierea este recomandata in cazul arsurilor retrosternale, putand fi consumata inainte de fiecare masa. Compoturile, legumele fierte, supele crema, ouale fierte si cerealele integrale sunt de asemenea permise.