Cum putem recunoaste infectiile respiratorii?

Generalitati

Odata cu aparitia frigului, a umezelii, a sezonului rece, capacitatea de aparare a organismului scade si apar destul de frecvent infectiile respiratorii. Infectiile respiratorii afecteaza in special caile aeriene superioare: nasul, sinusurile, faringele si laringele.

Caile aeriene inferioare, traheea si bronhiile sunt mai putin expuse bolii, insa in cazul unei infectii, evolutia simptomelor este mai complicata.

Infectiile respiratorii apar de regula in asociere cu alte patologii ale cailor respiratorii. Bronsita acuta se asociaza des cu tusea magareasca, iar bronsita cronica poate declansa un emfizem pulmonar sau o bronsita obstructiva cronica.

Viroza respiratorie reprezinta o boala infectioasa virala a caii respiratorii superioare, ce afecteaza indeosebi zona nazala. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de rinofaringita sau raceala.

Principalele simptome

• tuse;
• dureri la nivelul gatului;
• rinoree;
• senzatia de stranut;
• dureri de cap;
• oboseala accentuata;
• uneori apare si febra.

Dintre cele peste 200 de virusuri cunoscute ce pot determina aparitia racelii, rinovirusurile sunt cel mai des intalnite.

In general, infectiile tractului respirator superior sunt impartite in functie de zona afectata. Viroza respiratorie afecteaza in primul rand nasul, gatul (faringita) si sinusurile (sinuzita).

Principala modalitate de preventie consta in spalarea mainilor, eventual si purtarea unei masti medicale de protectie, pentru un grad crescut de eficacitate, consumul de fructe si legume.

Exista posibilitatea ca raceala sa evolueze uneori catre o pneumonie de origine virala sau bacteriana.

Evolutia virozei respiratorii

O viroza respiratorie incepe in mod normal printr-o senzatie de oboseala si de frig, stranut si o durere de cap, urmata de secretii nazale si tuse.

Simptomele se pot manifesta in primele 16 ore de la expunere, atingand apogeul la 2-4 zile de la debut. Acestea se amelioreaza, in mod obisnuit, in 7-10 zile, dar in unele cazuri pot persista pana la trei saptamani.

Tratament

Tratamentul are rolul sa amelioreze simptomele, dar nu scurteaza sau vindeca raceala. Nu se utilizeaza antibiotice, deoarece acestea nu au niciun efect asupra virusurilor, iar reactiile secundare sunt mai mari decat beneficiile.

Antibioticele se folosesc doar atunci cand se constata suprainfectie bacteriana. Tratamentele care ajuta la alinarea simptomelor includ analgezice simple si antipiretice, cum ar fi ibuprofenul si paracetamolul.

Principalele complicatii

In majoritatea cazurilor, racelile sunt usoare si dureaza 3-7 zile, desi unele persoane pot continua sa prezinte simptome precum tuse, stranut, nas infundat pana la 2 saptamani.

Unele virusuri respiratorii pot deprima sistemul imunitar sau pot leza tractul respirator, facilitand aparitia unei noi infectii virale cu un alt virus sau infectii bacteriene, rezultand complicatii de tipul:

• Sinuzita acuta: este cea mai frecventa complicatie cauzata de regula de virusuri, mult mai rar de suprainfectie bacteriana.

• Otita medie acuta: presupune inflamatia urechii medii.

• Infectii de tract respirator inferior: bronsita acuta, pneumonie, exacerbari de astm bronsic, hiperreactivitate bronsica, tuse convulsiva.

• Bronsita acuta: este generata cel mai frecvent de catre virusul sincitial respirator, care afecteaza copiii, varstnicii si persoanele cu imunitate scazuta.

• Pneumonie: febra, tuse persistenta si modificari tipice pe radiografie.