3 consecinte grave ale stresului si metode eficiente de combatere a acestora

Un caine furios pe care il intalnesti pe o strada izolata sau un termen limita cu consecinte importante asupra carierei tale? Organismul tau intra in alerta in ambele cazuri datorita a ceea ce numim stres fizic sau emotional.

Este o reactie normala, utila pentru a rezolva o situatie de moment, dar nu si daca starea de stres devine o alerta continua a organismului.

Potrivit medicului John McGrail, specialist in hipnoterapie si autor al cartii „The Synthesis Effect: Your Direct Path to Personal Power and Transformation”, stresul este raspunsul fiziologic si emotional in fata unei amenintari.

Stim, de cele mai multe ori, sa prevenim si sa limitam situatiile ce genereaza un stres fizic, insa stresul emotional tinde sa devina o constanta intr-o societate ce ne impinge la limita. Acest lucru nu ramane fara urmari asupra organismului.

Stresul este, poate, cea mai subestimata cauza a unui numar mare de afectiuni. Cercetarile in domeniu au aratat o legatura stransa intre o stare de stres accentuata si efecte dintre cele mai ciudate.

Slabirea sistemului imunitar

Potrivit studiilor efectuate de cercetatorii jurnalului medical „Psychological Bulletin”, stresul cronic face organismul vulnerabil in fata virusurilor si a diferitelor forme de infectii.

Sistemul imunitar este, se pare, puternic afectat de stres, iar un exemplu il putem vedea in fiecare iarna, cand racelile si virozele sunt mai dese si mai persistente daca traversam perioade stresante.

Tot stresul poate provoca unele schimbari la nivel hormonal care pot duce, spre exemplu, la afectarea metabolismului si la un control dificil al greutatii. O alta afectiune a carei aparitie a fost corelata cu starile de stres este candidoza.

Din fericire, putem lupta impotriva stresului. Primul pas este acela de a constientiza faptul ca suntem stresati, apoi sa depistam adevaratele cauze ale stresului.

Pentru relaxare ajuta foarte mult o muzica placuta, o perioada de liniste dupa orele de la birou si respectarea, pe cat posibil, a orelor de somn pentru ca un organism odihnit poate lua mai eficient decizii care sa duca la evitarea situatiilor generatoare de stres.

Recuperarea in urma antrenamentelor fizice

Daca iti place sa iti mentii o forma fizica buna, stii foarte bine ca perioada de recuperare este foarte importanta. Cu cat aceasta perioada este mai scurta, cu atat ne putem intoarce mai usor in sala sau pe terenul de antrenamente.

Poate ca ai observat ca uneori iti revii mai usor, alteori mai greu, chiar daca efortul depus a fost acelasi. O posibila cauza este tot stresul.

Potrivit unui studiu publicat in „Journal of Strength & Conditioning Research” (revista medicala dedicata cercetarilor legate de conditia fizica si sport), hormonii asociati stresului pot determina o recuperare mai lenta a organismului dupa un antrenament la sala de sport.

Un studiu realizat pe un grup de tineri care practicau sporturi diferite a aratat ca indivizii stresati se confruntau cu perioade prelungite de ameteala, lipsa de energie si febra musculara, toate acestea ducand la o recuperare mult mai lenta in comparatie cu cei care au reusit sa isi pastreze nivelul de stres in limite normale.

Daca aceste manifestari iti sunt cunoscute, este recomandat sa introduci in rutina zilnica antrenamente de yoga care te vor ajuta sa te relaxezi si sa te recuperezi mai rapid dupa antrenamente.

Stresul si caderea parului

Caderea parului, in special in randul femeilor, reprezinta un subiect extrem de delicat si… stresant in acelasi timp. Potrivit lui Robert Dorin, medic osteopat din New York, un episod stresant poate duce la caderea parului.

Aceasta forma de alopecie cauzata de stres poarta numele de effluvium telogen si se manifesta prin inlocuirea perioadei de crestere a firului de par cu o perioada de repaus.

In consecinta, firul de par se subtiaza si cade. Este important de precizat faptul ca aceasta boala poate fi declansata de orice factor de stres, inclusiv depresie, insomnie sau anxietate.

Cu toate acestea, boala nu produce efecte permanente, iar aspectul sanatos al parului poate reveni pe masura ce stresul este eliminat din viata persoanei respective.
Stresul este corelat si cu alte efecte mai putin asteptate: scaderea acuitatii vizuale, declansarea diabetului de gradul 2, sensibilitatea la factorii alergeni, tulburari ale activitatii sexuale.

Trebuie, asadar, sa acordam mai multa atentie acestui factor, lasand stresului cat mai putin timp din viata noastra.