Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Generalitati

Telina este considerata un aliment minune, iar proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt recunoscute de mii de ani. Frunzele de telina pot fi consumate crude, in compozitia salatelor de cruditati, avand un aport important de vitamina A pentru organism.

Radacina de telina este o sursa importanta de vitamina B1, B6 si C. In plus, telina mai contine si acid folic, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu, dar si aminoacizi.

Telina este un aliment de elita pentru cei care vor sa slabeasca, datorita continutului foarte mare de fibre. Telina este considerata un adevarat adjuvant in caz de edeme, litiaza renala, bronsite cronice, astm, sterilitate, hipertensiune arteriala, obezitate, stari febrile, chiar si in cazul unor degeraturi.

Beneficiile terapeutice ale telinei

Adjuvant in infectiile bacteriene. Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, oferind organismului un ajutor de nadejde in lupta cu infectiile bacteriene.

Previne cancerul de stomac si colon. Telina contine substante cu efect anticancerigen, iar o dieta din care nu lipseste telina poate proteja stomacul de cancer.

Imbunatateste functiile renale. Consumul de telina asigura buna functionare a rinichilor si a functiei renale in general, ajutand si grabind eliminarea toxinelor din organism.

In plus, procesul de eliminare al toxinelor previne formarea pietrelor la rinichi. In astfel de situatii este recomandat sucul de telina, dar si consumul de telina in stare cruda.

Intareste sistemul imunitar. Telina este bogata in antioxidanti, precum zeaxantina, luteina si betacaroten, care au rolul de a oferi protectie organismului in lupta cu diferite afectiuni, intarind sistemul imunitar.

Calmeaza durerile articulare. Avand numerose proprietati antiinflamatoare, telina este un bun remediu in cazul durerilor articulare, conditia fiind aceea de a fi consumata zilnic, in stare cruda, pentru cel putin 3 luni.

Are efect laxativ. Este indicat sa consumati dimineata, pe stomacul gol, 500 ml de suc de telina.

E un remediu antistres. Telina are in compozitie anumite substante care actioneaza asemenea unui calmant asupra sistemului nervos, avand rolul de a micsora nivelul de stres din organism.

Stopeaza caderea parului. Telina are rolul de a ameliora caderea parului, iar pentru acest lucru trebuie sa preparati o infuzie din frunze de telina cu care sa va clatiti parul.

Revitalizeaza tenul obosit. O masca faciala realizata cu ajutorul sucului proaspat de telina poate avea un efect benefic asupra pielii tenului, hidratand-o. In plus, aceste masti revitalizeaza tenul obosit.

Contribuie la detoxifierea organismului. Consumul zilnic de suc de telina are rolul de a detoxifia organismul.

Scade tensiunea arteriala. Este indicat ca pacientii care au probleme legate de tensiune arteriala sa consume pentru cel putin o luna de zile suc de telina, fiindca aceasta are si rolul de a scadea tensiunea si de a contribui la dilatarea vaselor de sange, asigurand o circulatie optima a sangelui.