Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Generalitati

Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate.

Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase.

Reguli de alimentatie

Dupa varsta de 1 an se modifica inclusiv comportamentul copilului la masa, acesta fiind mult mai activ si mai curios de explorare si, de aceea este posibil sa-si piarda rabdarea la masa. Totusi, indiferent de protestele lui, nu trebuie sa acceptati sa manance in fata televizorului, a tabletei sau telefonului.

Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos.

Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea alimentelor copilului mic, fiindca astfel se distrug substantele nutritive importante din aliment.

Prajiturile se prepara strict in casa, nefiind recomandate prajiturile de la cofetarie. Mezelurile, afumaturile, carnea tocata, branza topita, margarina, produsele de patiserie nu sunt indicate inaintea varstei de 3 ani.

Alimente interzise

Copilul cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani nu va manca alimente care contin zahar, grasimi animale, dar nici sosuri, prajeli, tocaturi, mezeluri, afumaturi, sare in exces, carne rosie: porc, organe de animal, muraturi in exces, condimente in exces, conserve, aditivi alimentari, produse congelate, decongelate si apoi recongelate, produse fara termene de garantie inscriptionate pe ambalaj.

Alimente permise

Copilului ii sunt recomandate alimente precum: peste, legume, fructe proaspete, oua fierte, cereale integrale, paste fainoase, branzeturi si lactate nefermentate, faina de malai, secara, faina integrala neagra, condimente naturale - cimbru, busuioc, patrunjel, coriandru, leustean, zahar brun, dar in cantitati moderate.

• Cele mai bune proteine pentru copil sunt cele de origine animala: lapte, oua si carne. Un copil intre 1 si 2 ani este indicat sa manance carne de pui, de gaina, de curcan, peste, ficat de pui sau curcan aproximativ 40-60 g zilnic. Atentie, carnea de porc si cea de oaie nu sunt recomandate in aceasta etapa.

• Copilul are voie acum si albus de ou, insa doar daca cel mic nu are nicio alergie.

• Poate consuma lactate, desi acum laptele a trecut pe locul al doilea in alimentatie, altfel spus nu trebuie sa manance mai mult de 500 ml/zi. Tot acum are voie si iaurt natural, branza de vaci, telemea de vaca, urda, smantana, unt.

• Painea trebuie inclusa in alimentatia copilului cu moderatie, cel mult doua felii pe zi. Are voie si orez, gris, paste, dar mai ales cele integrale.

• In aceasta perioada sunt recomandate prajiturile de casa: chec, prajitura cu fructe sau cozonac. Ciocolata nu are voie sa consume inaintea varstei de 3 ani.

• Legumele preparate sau crude trebuie oferite copilului in cantitate mare, la fel si fructele.

• Pestele poate fi inclus in alimentatie de 3 ori pe saptamana.