Transmiterea bolilor venerice. Analize recomandate si tratament

Generalitati

Bolile venerice se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal, uneori chiar prin contact cu pielea. Riscul de a contracta o astfel de afectiune atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor este direct proportional cu numarul partenerilor.

Principalele boli venerice

• Negii genitali. Sunt cauzati de un virus care face parte din grupa HPV, sunt asemanatori unor excrescente de dimensiuni mici, de culoare roz, cauzand mancarimi si de regula apar in zona genitala sau anala.

Virusul se ia inclusiv prin atingerea pielii, nu doar prin contact sexual. Tratamenul lor se realizeaza prin metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser.

• Gonoreea. Este o infectie bacteriana extrem de contagioasa, care poate fi transmisa prin sex vaginal, anal sau oral. Netratata, poate duce la infertilitate.

In cazul femeilor, principalele simptome sunt anumite scurgeri vaginale sau rectale de culoare verde, prezenta mancarimilor la urinare, iar in cazul barbatilor, scurgeri de puroi din penis, dar si prezenta arsurilor la urinare. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, uneori fiind necesare si calmante pentru atenuarea durerilor.

• Infectia cu Chlamydia. Chlamydia este o bacterie care se ia prin contact sexual si provoaca infectii genitale. Netratata, poate provoca infertilitate. La femei se poate observa o secretie abundenta din vagin si durere la urinare, iar la barbati, arsuri la urinare si secretie alba.

• Sifilisul. La debut se manifesta prin prezenta unor rani deschise in zona genitala, asemanatoare unor cosuri nedureroase, tari si rosiatice. Acestea dispar insa in cateva saptamani, urmand o perioada de pauza a manifestarilor.

Ulterior, pacientul se va confrunta cu eruptii, febra, dureri de cap, de gat, pierderea poftei de mancare si stari de voma. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, daca boala este depistata la debut.

• Candidoza. Acesta este cauzata de o ciuperca ce se dezvolta daca persoana in cauza are o imunitate scazuta. Femeile se confrunta cu iritatii, mancarimi insuportabile, secretie alba vascoasa, prezenta durerii in timpul contactului sexual.

Si la barbati au loc manifestari precum prezenta mancarimilor, dar si anumite scurgeri din uretra. Afectiunea este diagnosticata dupa testul de secretii, iar tratamentul consta in administratea unor ovule intravaginale.

• Trichomonioza. Se transmite prin contact sexual, dar se poate lua si de la toaleta. Principalul simptom este scurgerea din vagin sau penis de culoare verzui-galbuie, care are un miros pregnant.

• Hepatita B. Virusul este transmis prin contact sexual sau prin ace infectate. Afectiunea este mai raspandita la barbatii homosexuali, la cei care fac sex anal si au mai multi parteneri. Printre simptome se regasesc: febra, oboseala, migrene, dureri abdominale, icter. In anumite cazuri, inflamatia ficatului poate duce la sangerari, la coma sau deces.

• HIV/SIDA. Virusul slabeste sistemul imunitar pana il face incapabil sa mai lupte cu bolile. Se transmite prin sange infectat, sperma, secretii vaginale, lapte matern, intra in sange printr-o rana sau prin mucoasa in timpul sexului vaginal, sexului oral, sexului anal ori prin folosirea acelor infectate.

Afectiunea este de regula asimptomatica. Testele de sange arata anticorpi ai HIV si se pot trece mai multi ani pana la instalarea bolii SIDA. Primele semne ale bolii sunt anumite infectii cu ciuperci parazitare, transpiratii nocturne, pierderi in greutate. Boala este in acest moment incurabila.