Litiaza biliara si complicatiile sale

Generalitati

Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor, popular vorbind a pietrelor, la nivelul vezicii biliare (colecist sau fiere) sau la nivelul cailor biliare.

Pietrele sunt formate din aglomerari cristalizate de colesterol, calciu sau alte saruri. In vezica biliara se depoziteaza si concentreaza un lichid numit bila ce are o culoare galben-verzuie, aceasta culoare fiind data de doi pigmenti numiti bilirubina si biliverdina.

Cauze

Desi o cauza exacta nu este cunoscuta, se presupune ca formarea calculilor este determinata de prezenta in bila a unor cantitati excesive de colesterol sau bilirubina.

Principalii factori de risc care contribuie la formarea calculilor sunt:

-ereditatea;

-obezitatea;

-diabetul;

-alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi;

-unele medicamente hepatotoxice;

-boala intestinala inflamatorie;

-sarcinile multiple.

Semne si simptome

-durere brusc instalata in partea dreapta sub rebordul costal care dureaza intre 30 minute si 4 ore, ce iradiaza in umarul drept, in spate sau in piept;

-durerea poate fi insotita de greturi si varsaturi;

-poate aparea si durerea de cap;

-indigestia;

-balonarea si flatulenta;

-stare generala influentata (slabiciune, senzatie de lesin);

-frisonul, febra apar in general in cazul complicatiilor.

Investigatii

-ecografia abdominala este investigatia pentru diagnosticare;

-radiografia abdominala evidentiaza doar calculii ce contin calciu in compozitie;

-colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) este o metoda folosita in cazuri speciale si are avantajul ca pe langa confirmarea diagnosticului poate evacua si calculi.

Evolutie si complicatii

Evolutia depinde de fiecare pacient in parte si poate fi o evolutie buna, fara a se ajunge la tratament chirurgical daca pacientul respecta un regim alimentar riguros, sau o evolutie nefavorabila pentru pacient ajungandu-se in unele situatii la complicatii grave.

Principalele complicatii sunt provocate de migrarea calculilor si de obstructia cailor biliare ducand astfel la colecistita acuta, ce reprezinta inflamatia vezicii biliare.

Angiocolita este si ea o complicatie destul de grava, ce consta in infectia bilei ca urmare a blocarii scurgerii sale.

O alta complicatie este pancreatita, ce reprezinta inflamatia pancreasului ca urmare a blocarii canalului comun de eliminare a bilei.

Tratament

Tratamentul de electie este cel chirurgical, fiind efectuat actualmente laparoscopic, adica fara a deschide abdomenul, ci introducand instrumentele prin mici orificii realizate la nivelul peretelui abdominal.

Un alt tratament utilizat frecvent la varstnici este cel medicamentos care pot dizolva calculi, asociat sau nu cu litotritia (o tehnica noua de sfarmare a pietrelor prin ultrasunete).

Preventie si educatie

Evitarea factorilor declansatori ai crizei biliare reprezinta prima intentie pentru pacientii aflati in cauza.

Principalii factori declansatori sunt:

-mesele copioase si bogate in grasimi;
-alcoolul;
-fumatul;
-stresul;
-bauturile carbogazoase;
-cafeaua;
-alimentele colecistokinetice precum: smantana, oua, unt, maioneza, mustar, afumaturile, condimentele.

Concluzii

Fiecare pacient trebuie sa respecte regimul pentru a evita cat mai mult posibil crizele biliare, iar in cazul in care indicatia medicului este una chirurgicala sa recurga in siguranta la scoaterea vezicii biliare pentru ca se poate trai normal fara ea, doar sa evite excesele alimentare.