Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Generalitati

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa.

Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic.

De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile.

Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie

• Dezinfectant natural. Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat.

• Reduce procesele inflamatorii. Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bacteria E.Coli si salmonella sau infectii ale tractului urinar pot fi ameliorate cu ajutorul acestei legume.

• Previne cancerul. Cancerul de colon poate fi prevenit cu ajutorul consumului de ceapa, datorita fructo-oligozaharidelor ce pot sa stimuleze inmultirea bacteriilor bune din colon si sa ajute la diminuarea riscului cresterii tumorilor ce s-ar putea dezvolta la nivelul colonului. Si constipatia poate fi ameliorata cu ajutorul consumului de ceapa rosie.

• Calmant natural. Ceapa rosie este un calmant foarte bun si poate fi de ajutor in crizele de anxietate, in atacurile de panica. Tot ce trebuie sa faceti este sa tineti o bucata de ceapa aproape de nas si sa respirati.

• Are un continut mare de fier. Din acest motiv, ceapa rosie este un bun adjuvant in cazul anemiilor. Totodata, este si un bun antiinflamator si antiseptic, datorita agentilor antiinflamatori pe care ii contine. Artrita si guta sunt boli inflamatorii ale caror simptome pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de ceapa.

• Benefica pentru sistemul cardiovascular. Flavonoidele din ceapa ajuta la mentinerea starii de sanatate a sistemului cardiovascular. In plus, aceste substante au rolul de a reduce riscul bolilor de inima, avand proprietati antioxidante cunoscute.

Cromul ajuta celulele sa reactioneze la insulina, astfel incat ceapa cu un continut mare de crom poate sa scada nivelurile de glucoza, insulina, dar si sa creasca toleranta la glucoza si sa reduca colesterolul "rau". Altfel spus, diabetul zaharat poate fi tinut sub control prin cresterea tolerantei la glucoza si prin scaderea nivelului insulinei cu ajutorul cromului care se regaseste in ceapa.

• Previne imbatranirea prematura. Ceapa cruda consumata zilnic are efecte bune de combatere a afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii datorita neutralizarii radicalilor liberi de substantele antioxidante din ceapa.

• Este un bun adjuvant in curele de slabire, contribuind inclusiv la eliminarea toxinelor din corp.

• Este si un foarte bun diuretic, ceapa impiedicand retentia de apa din organism.

• Stimuleaza transpiratia. Este recomandata pentru reducerea febrei. De asemenea, tusea poate fi ameliorata cu ajutorul sucului de ceapa in care se adauga miere.

• Regenereaza parul. Ceapa rosie contribuie si la regenerarea firului de par, singura conditie fiind aceea de a aplica sucul de ceapa pe scalp de cateva ori pe saptamana.