Motive pentru a consuma bame zilnic

Generalitati

Bama este o leguma verde, lunga, cu seminte in randuri duble, care seamana cu fasolea pastai, are gustul asemanator cu vanata sau cu sparanghelul si este bogata in vitaminele A, C, B1, B2, B9 si in mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu.

Consumul de bame regleaza zaharul din sange si este recomandat femeilor insarcinate.

Nu foarte multa lume mananca bame, deoarece sunt putini cei care stiu multiplele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii.

Astfel, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi de exemplu, acidul oleic - un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral, scad colesterolul, au efect antiinflamator si sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca, fiind sarace in calorii.

Un alt mare avantaj al acestor legume este ca se gasesc tot timpul anului si pot fi gatite in multe feluri.

Principalele beneficii

• Sunt recomandate femeilor insarcinate, pentru ca au in compozitie o cantitate importanta de acid folic, esential pentru buna dezvoltare a fatului. In plus, sunt o sursa foarte buna de vitamine si minerale.

Totodata, se pare ca un consum regulat de bame in timpul sarcinii ar contribui la prevenirea defectelor congenitale la fat, cum ar fi spina bifida. Cu toate acestea, trebuie consumate cu moderatie de catre femeile gravide, intrucat au un efect laxativ.

• Contribuie la mentinerea sanatatii tractului gastrointestinal si regleaza nivelul de zahar din sange.

• Bamele sunt bogate in antioxidanti, inclusiv betacaroten si luteina, care contribuie la mentinerea sanatatii pielii si ajuta la imbunatatirea vederii. Mai mult, exista studii care sustin ca bamele previn cataracta datorita continutului ridicat de vitamina A.

• Fiind bogate in vitamina C, acestea intaresc sistemul imunitar, prevenind imbolnavirea, de aceea este indicat sa se consume zilnic, mai ales toamna.

• Faciliteaza monitorizarea diabetului. Astfel, exista studii care sustin ca fibrele regasite in bame ajuta la stabilizarea glicemiei.

• Au un excelent efect antioxidant si antiinflamator, pot sa trateze ulcerul gastric si sa curate colonul, ajutand la ameliorarea constipatiei, fiind practic un bun laxativ.

• Au efect benefic in cazul bronsitelor, traheitelor, astmului si a infectiilor respiratorii, deoarece au un continut mare de mucilagii, avand proprietati emoliente.

• Boabele au in compozitie grasimi nesaturate, sanatoase, cum este acidul oleic – un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, astfel ele pot fi utilizate in locul cafelei.

• Scade nivelul de colesterol datorita cantitatii mari de fibre pe care le contin.

• Previne bolile renale. Sunt studii care arata ca un consum de bame zilnic este benefic pentru prevenirea si vindecarea bolilor de rinichi.

• Sporesc eficacitatea probioticelor. Bamele contribuie la starea de sanatate a tractului intestinal, alimentandu-l cu bacterii bune – probiotice, avand un efect asemanator cu cel oferit de consumul de iaurt.