Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat

Generalitati

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afectiune de natura endocrina, des intalnita in randul femeilor, care poate sa debuteze in jurul pubertatii si care se acutizeaza pe masura ce femeia inainteaza in varsta.

Afectiunea prezinta riscuri destul de serioase pe termen lung si poate cauza infertilitate, obezitate, cancer endometrial, afectiuni cardiovasculare si diabet zaharat.

Principalele simptome

La debut, simptomele sunt foarte usoare, chiar insesizabile, insa odata cu trecerea anilor, acestea se accentueaza.

O femeie care sufera de acest sindrom poate prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

• Acnee;

• Predispozitie catre ingrasare;

• Pilozitate excesiva pe fata si pe corp;

• Podoaba capilara fragila;

• Ciclu menstrual neregulat;

• Sangerare abundenta in timpul ciclului menstrual, dureri puternice;

• Probleme de fertilitate;

• Depresie;

• Chisturi de dimensiuni reduse pe ovare.

In plus, de cele mai multe ori, in cazul femeilor cu SOP, menstruatia apare la intervale de timp mai mari decat in mod obisnuit, peste 35 de zile, sau poate lipsi complet (amenoree).

De regula insa, peste o treime dintre paciente prezinta menstruatii abundente, prelungite (7-10 zile), uneori chiar si cu sangerari intermenstruale.

Principalele cauze

Nu se cunosc inca cu exactitate cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni, insa cercetatorii sustin ca predispozitia genetica ar fi principala cauza.

De cele mai multe ori, femeile care prezinta un istoric familial de sindrom de ovare polichistice au un risc mai ridicat de a dezvolta, la randul lor, aceasta afectiune endocrina.

Pe de alta parte, inclusiv insulina in exces afecteaza ovarele si poate declansa acest sindrom. Insulina este hormonul produs de pancreas, care permite celulelor sa foloseasca glucoza pentru a oferi energie organismului. Insulina in exces creste nivelul productiei de androgeni, hormoni care afecteaza ovulatia.

Diagnosticare

Diagnosticul se stabileste in urma investigatiilor clinice si imagistice, precum ecografia si ultrasonografia pelvina. Este de preferat ca pacientei sa i se realizeze o ecografie cu sonda endovaginala, intrucat aceasta permite vizualizarea modificarilor de morfologie ovariana, precum ovare cu dimensiuni crescute, cu foliculi numerosi.

Diagnosticarea din timp, tratamentul si pierderea in greutate pot reduce riscul complicatiilor pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 si afectiunile cardiace.

Tratament

Principalele scopuri ale tratamentului prescris de catre medic sunt: reglarea ciclului menstrual, prevenirea si tratarea infertilitatii, tratarea acneei si a pilozitatii excesive, precum si scaderea rezistentei la insulina.

Tratamentul clasic pentru sindromul ovarelor polichistice poate fi compus din anticonceptionale care contin atat estrogen, cat si progesteron. Acestea reduc productia de hormoni androgeni si regleaza ciclul menstrual.

Uneori, este posibil ca medicul sa prescrie si medicamente pentru stimularea ovulatiei, mai ales in cazul femeilor care doresc sa ramana insarcinate.