Investigatii cardiace de inalta calitate! RMN CORD disponibil in Centrele de Imagistica Medicala Scanexpert Brasov si Iasi

In regiunea Moldova suntem singura clinica medicala care realizeaza investigatia de Rezonanta Magnetica (RMN) a inimii.

Prezentare

Rezonanta Magnetica (RMN) cardiaca este una din cele mai inovatoare metode de diagnostic imagistic a cordului si o reprezinta metoda de electie in diagnosticarea majoritatii afectiunilor sale.

ScanExpert dispune la centrele medicale din Iasi si Brasov cele mai performante echipamente RMN - Siemens Avanto 1,5 T, dotat cu tehnologiile hard si soft de ultima ora care permit efectuarea investigatiilor cardiace de inalta calitate.

In regiunea Moldova suntem singura clinica medicala care realizeaza investigatia de Rezonanta Magnetica (RMN) a inimii. Posibilitatile deosebite de vizualizare fac din RMN-ul cardiac un instrument valoros in evaluarea cordului.

Cand se recomanda

RMN-ul cardiac este o procedura imagistica prin care medicul vizualizeaza in profunzime componentele detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor si valvelor, fara ca pacientul sa fie nevoit sa treaca prin catetetizarea cardiaca.

Testul nu utilizeaza radiatii, astfel incat este ideal pentru investigatii repetate necesare pacientilor cu probleme cardiace congenitale. Patologiile care afecteaza inima sunt variate si complexe. Prin modificarile de structura, aduc in fata medicului provocarea de a stabili un diagnostic pe baza rezultatului RMN.

Investigatia RMN cardiaca este recomandata ca metoda eficienta si nedureroasa in diagnosticarea urmatoarelor afectiuni:

1. Afectiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictiva, s.a.;

2. Afectiunile vaselor cordului, cum ar fi anevrismul de aorta, coarctatia (ingustarea) de aorta, disectia de aorta, s.a.;

3. Cardiopatia ischemica: infarctul miocardic acut si vechi si stenocardia;

4. Cardiomiopatiiile nonischemice: afectiunile muschiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hipertrofia miocardului, dilatarea ventriculelor, s.a.;

5. Malformatiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie in dinamica;

6. Tumorile cordului;

7. Anomaliilor functionale (de exemplu, insuficienta valvei);

8. Evaluarea functiei de contractie a inimii;

9. Edemul in infarctul miocardic acut, sau miocardite acute;

10. Trombii intracavitari sau intravasculari;

11. Infiltrarea adipoasa a inimii, sau depunerile de fier in miocard.

Cum functioneaza

Investigatia RMN-ul este complet lipsita de durere. Avand in vedere ca aparatul RMN foloseste magnetismul, pacientul nu este expus la nici un fel de radiatii, cum se intampla la investigatiile la aparate care folosesc raze X.

Investigatia RMN are o singura contraindicatie - atunci cand pacientul are un stimulator cardiac.Un avantaj major al investigatiei de tip RMN cardiac consta in posibilitatea de a genera diverse modalitati de vizualizare care permit, in cadrul unei singure investigatii, de a evalua hemodinamica, morfologia, functia si caracterul leziunilor.

Din acest punct de vedere, investigatia RMN este unica. Doar aceasta poate incadra in sine un studiu atat de complex, multilateral. Investigatia RMN este revolutionara prin aceea ca obtine imagini in miscare in timp real, cu frecventa inalta si permite scanarea volumetrica, obtinandu-se cele mai precise date.

De subliniat ca ventriculul drept, care are o forma destul de complicata, nu poate fi evaluat complet prin alte metode de vizualizare. Receptionarea si redarea corecta a datelor care reprezinta functia inimii este foarte importanta in multe afectiuni, in special in infarctul miocardic si miocardite, intrucat aceste date conduc la stabilirea diagnosticului si a tratamentului aferent.

Studierea morfologiei inimii

Prin modalitate speciala de depistare, noi putem depista zonele de infarct miocardic, hemoragie sau hematom, inflamatia miocardului in miocardite, infiltrarea miocardului in diferite boli si focarele de fibroza.

Vizualizarea la rezolutie inalta permite studierea morfologiei inimii si a vaselor. Prin modalitatile de evaluare conferite de RMN se permite diferentierea tesuturilor sanatoase de cele afectate.

Este usor de depistat edemul in infarctul miocardic acut, sau miocardite acute, de vizualizat trombii intracavitari sau intravasculari, infiltrarea adipoasa a inimii, ori depunerile de fier in miocard. Tehnologia extrem de avansata, transpusa in rezonanta magnetica, ofera cea mai clara metoda de investigatie medicala.

De exemplu, in disectia de aorta, investigatia recomandata a devenit RMN-ul, iar computer tomografia a trecut pe plan secund. Un avantaj prezinta imaginile in miscare care permit nu numai vizualizarea anatomiei structurilor, dar si comportamentul lor in dinamica.

Un aspect separat este utilizarea modalitatilor de vizualizare cu administrare de contrast. Aici intra angiografia vaselor inimii, perfuzia muschiului inimii si evaluarea postcontrast precoce si tardiva.

In concluzie , RMN-ul de cord are urmatoarele indicatii:
- Boli cardiace congenitale;
- Descrierea segmentara a anomaliilor;
- Evaluarea malformatiilor cono-truncale si a anomaliilor complexe;
- Detectarea si cuantificarea neinvaziva a sunturilor, stenozelor, regurgitarilor;
- Identificarea anomaliilor venoase pulmonare si sistemice;
- Tumori cardiace sau ale vaselor mari – investigatie de electie pentru diferentierea maselor cardiace si pericardice;
- Cardiopatia ischemica: infarctul miocardic acut si vechi si stenocardia;
- Cardiomiopatiiile nonischemice: afectiunile muschiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hieprtrofia miocardului, dilatarea ventriculelor si inca multe altele
- Afectiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictiva, etc.;
- Anevrism/disectii de aorta;
- Evaluarea arterelor si venelor toracice cu depistarea anomaliilor acestora;
- Depistarea anomaliilor morfologice si anatomice cardiace;
- Evaluarea functiei cardiace;
- Evaluarea ventriculului stang si a unor parametrii ai activitatii acestuia ca: fractia de ejectie, volumul telesistolic, volumul telediastolic, kinetica septului interventricular si a peretilor ventriculului (utile in anevrismele de perete ventricular), evaluarea kineticii valvelor;
- Evaluarea cantitativa a modificarilor hemodinamice;
- Investigarea anomaliilor complexe;
- Evaluarea pre si postoperatorie a pacientului cardiac (cu detectarea defectelor reziduale si a complicatiilor chirurgicale).

Cum se efectuaza RMN-ul de cord:

Investigatia poate dura intre 60-100 de minute, in functie de complexitatea patologiei.

In principiu aceasta se desfasoara la fel ca oricare alta, cu cateva observatii:

- Pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului, iar peste torace se va fixa antena de cord printr-un contact ferm cu acesta.

- Pacientul va fi rugat sa isi tina respiratia pentru scurte perioade de timp. In timpul efectuarii testului sunt comenzi vocale repetate de inspir sau expir. Investigatia se efectueaza in apnee.

- Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii, deoarece acest fapt poate duce la esecul investigatiei, indiferent de momentul in care se produce.

ScanExpert - Centru de Imagistica Medicala
www.scanexpert.ro

Programari : RMN BRASOV
Programari prin telefon:
Tel.:+40 368 005 145
Mob.:+40 774 433 429

PROGRAMARI RMN IASI
Programari prin telefon:
Tel.:+40 332 401 089
Mob.:+40 755 748 463