Leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale ale genunchiului

Generalitati

Ligamentul colateral medial este mai usor lezat decat ligamentul colateral lateral.

Cel mai frecvent leziunea la nivelul genunchiului este determinata de un traumatism in portiunea exterioara a genunchiului, cum se intampla la fotbal, traumatism care intinde sau rupe ligamentul in portiunea interioara a genunchiului.

Simptome si diagnostic

Cand ligamentul colateral medial este lezat, pacientul simte un pocnet si genunchiul se poate indoi in lateral. Durerea si tumefierea sunt obisnuite. O examinare amanuntita este esentiala in determinarea naturii si extinderii leziunii. Pentru diagnosticul leziunii ligamentului colateral, medicul exercita presiune in portiunea laterala a genunchiului, pentru evaluarea gradului de durere si stabilitate al articulatiei. O rezonanta magnetica irm sau rmn este folositoare pentru diagnosticul leziunilor acestor ligamente.

Tratament

Majoritatea leziunilor ligamentului colateral se vindeca prin efectuarea de catre pacient a unui program de exercitii. Medicul va recomanda in plus comprese cu gheata pentru reducerea durerii si purtarea unei fese elastice, pentru a proteja si a stabiliza genunchiul. Aceasta leziune se vindeca in 2–4 saptamani. Un ligament sever lezat sau rupt poate fi insotit de ligament incrucisat anterior rupt, care necesita tratament chirurgical.