Cum sa ai grija de igiena intima

Pentru o flora vaginala sanatoasa, este important ca femeile sa adopte obiceiuri de igiena intima sanatoasa si sa foloseasca produse de ingrijire special concepute pentru aceasta zona mai sensibila. Ia in considerare sfaturile noastre, astfel incat sa eviti neplacerile care ar putea sa apara.

Protejarea florei vaginale

Flora vaginala ofera cea mai buna protectie impotriva infectiilor. Acesta este compusa in principal din bacili Doderlein.

In cazul in care agentii patogeni distrug aceste bacterii bune, atunci apar dezechilibre la nivelul florei vaginale, ceea ce inseamna un risc ridicat pentru infectii vaginale.

Cauzele dezechilibrului florei vaginale pot fi unele medicamente (antibiotice, corticoizi), deficienta de estrogen (apare la menopauza), folosirea de produse intime care contin coloranti, parfumuri, o igiena locala incorect efectuata, o igiena deficitara, insa si un exces al igienei intime.

Nicio extrema nu este buna pentru sanatatea intima. Statisticile arata ca aproape 100% dintre femei au episod de infectie in zona intima, iar un procent cuprins intre 5 si 8% dintre femei prezinta infectii recurente, de pana la 4 ori pe an.

Infectiile vaginale se pot manifesta prin mancarimi si usturimi in zona intima, dureri in timpul actului sexual sau scurgeri vaginale.

Actiuni cheie pentru o buna igiena intima

- Igiena personala ar trebui sa fie limitata la nivelul vulvei si la zona dintre fese, dusurile vaginale fiind indicate doar la recomandarea unui medic ginecolog.

Daca totusi optezi si pentru un dus vaginal, acesta ar trebui sa fie superficial, pentru ca vaginul are capacitatea de a se autocurata, datorita secretiilor.

- Evitarea gelului de dus sau a sapunurilor obisnuite, se recomanda produse de curatare special concepute pentru zona intima, pentru ca acestea sunt blande.

Dupa spalare, lasa zona sa se usuce bine. Poti tampona usor cu un prosop.

- Daca folosesti un aparat de ras pentru parul pubian, dezinfecteaza zona cu un produs adecvat atat inainte, cat si dupa folosirea aparatului de ras.

- Se recomanda evitarea purtarii obiectelor vestimentare prea stramte, pentru ca pot favoriza aparitia iritatiilor. Alege materiale lejere, cele mai bune fiind cele din bumbac si din matase naturala. Pe timpul noptii este indicat sa dormi fara lenjerie de corp.

- In timpul verii, daca mergeti la mare, la piscina sau la bazin, este obligatoriu sa va clatiti in zona intima cu apa curata si sa nu tineti un costum de baie umed pe voi dupa ce ati facut baie.

- Dupa utilizarea toaletei, folositi o hartie moale si stergeti doar intr-o singura directie, spre anus, pentru a evita raspandirea germenilor.

Pentru zona genitala feminina poti folosi servetelele intime Imacul’Eau, dar si gelul intim din aceeasi gama.

Sunt formule bazate pe apa din Elvetia si extracte de plante, oferind o ingrijire sigura, lasand o senzatie de prospetime care dureaza. Produsele sunt hipoalergenice, testate dermatologic, cu PH fiziologic, fara parabeni.