Cat de mult ne afecteaza plasticul din jurul nostru?

Generalitati

Produsele din plastic sunt peste tot si oricat am vrea sa le ocolim, vom ajunge sa cumparam un astfel de produs, intrucat plasticul se gaseste fie in ambalajele produselor alimentare, fie in diferitele recipiente folosite in bucatarie sau in cele de uz casnic.

Tocmai de aceea este bine sa se cunoasca posibilele riscuri la care este supus organismul uman atunci cand intra in contact cu produse din plastic.

Plasticul este obtinut din petrol, benzina si carbune. De regula, cea mai mare parte din materialele folosite pentru fabricarea plasticului provin din reziduurile rafinarii petrolului, care altfel ar fi aruncate sau arse.

Din pacate, aceste obiecte din plastic pe care le folositi zilnic sunt o adevarata amenintare pentru sanatate.

Unii cercetatori sustin ca in industria ambalajelor sunt folosite aproximativ 6.000 de substante chimice.

Sortimente periculoase

PET (polietilena tereftalata). Fiind folosit pentru fabricarea sticlelor, putem spune ca acesta este cel mai des intalnit tip de plastic de pe piata.

Important de retinut este faptul ca toate produsele realizate din acest material necesita o folosire unica si nu una repetata.

Pericolul consta in faptul ca aceste recipiente pot fi purtatoare de metale grele, acestea modificand activitatea hormonilor.

HDPE (polietilena de inalta densitate). Este probabil cel mai sigur tip de ambalaj. De aceea, instalatiile moderne de aductiune a apei sunt realizate din acest tip de material, care nu elibereaza nicio substanta chimica.

Cercetatorii sustin ca este indicat sa cumparati apa plata imbuteliata in acest tip de plastic. HDPE este un plastic utilizat la ambalajele pentru lapte si sucuri naturale, uleiuri, dopuri, pahare, castroane, cutii de alimente si jucarii.

LDPE (polietilena cu densitate mica). Este un tip de plastic care, din pacate, elibereaza substante nocive in mediul in care se afla. Atentie! Se gaseste in pungile de plastic.

PS (polistiren). Polistirenul intra in compozitia paharelor de unica folosinta, atat de des utilizate de oameni. Trebuie sa le folosim limitat, deoarece unele studii au demonstrat ca polistirenul are si un compus care poate cauza cancer.

PC (policarbonat). Este unul dintre cele mai periculoase tipuri de plastic folosit pentru depozitarea produselor alimentare, deoarece elibereaza o substanta extrem de toxica pentru organismul uman.

Bisfenol A, o substanta periculoasa

Cercetatorii de la Universitatea Miguel Hernandez din Alicante, Spania au realizat mai multe cercetari in urma carora au analizat Bisfenol A, o substanta care se gaseste in multe obiecte din plastic, spre exemplu, in sticle, in suzete sau in periutele de dinti.

Conform studiului, aceasta poate cauza afectiuni hepatice, diabet si afectiuni cardiovasculare. In plus, poate afecta si glandele endocrine.

Principalele boli cauzate de folosirea in exces a plasticului

• Cancer mamar, de col uterin, ovarian, cerebral, pulmonar, de prostata;

• Limfoame;

• Chisturi uterine, sterilitate si avorturi spontane;

• Boala Parkinson;

• Boli cardiovasculare;

• Obezitate.

Cum ne protejam

• Nu folositi recipiente din plastic pentru depozitarea produselor alimentare sau pentru a le incalzi.

Ideal este sa utilizati vase din sticla sau din metal la prepararea mancarurilor.

• Nu beti des din recipientele ambalate in plastic.

• Nu consumati alimente la conserva.

• Nu incalziti mancarea la cuptorul cu microunde.

• Nu refolositi sticlele din plastic pentru a bea apa pe parcursul zilei.