Cum se manifesta alergia la soare

Generalitati

Alergiile solare sunt forme comune de alergie, fiind practic un termen utilizat pentru descrierea unui numar de afectiuni caracterizate de aparitia unei eruptii pruriginoase ca urmare a expunerii la soare.

Alergia la soare nu trebuie confundata cu arsura solara. Alergia la soare se produce atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza la lumina, iar arsurile solare apar atunci cand cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioleta depaseste capacitatea pigmentului numit melanina de a proteja pielea.

Exista mai multe tipuri de alergii solare, printre care amintim: eruptia polimorfa la lumina, dermatita cronica actinica, urticaria solara, lucita estivala, fotodermatita.

Ce este fotodermatita

Fotodermatita este o inflamatie cutanata ce apare la persoanele cu piele sensibila, ca urmare a reactiei exagerate a sistemului imunitar la contactul cu radiatiile ultraviolete (UV).

Practic, este o reactie anormala a pielii in contact cu lumina soarelui.

Principalele simptome ale fotodermatitei

• eruptie cutanata pruriginoasa pe zonele expuse: decolteu, gat, brate, maini, picioare;

• anumite eczeme;

• roseata, edem insotit de durere;

• vezicule.

Cele mai expuse la efectele nedorite ale radiatiilor UV sunt persoanele cu piele deschisa la culoare, par blond sau roscat si cele care au ochi albastri sau verzi.

Diagnosticul fotodermatitei

Diagnosticul este stabilit numai de catre medicul specialist dermatolog in urma unor teste specifice precum: testul foto-patch, explorarea fotobiologica, testele sanguine si probele cutanate.

Preventia fotodermatitei

Trebuie sa se evite expunerea brusca la soare, fara crema de protectie.

Cele mai bune sunt cremele fotoprotectoare cu factor 50+. Este indicata si fototerapia, adica obisnuirea treptata a pielii cu radiatiile UV.

Tratamentul fotodermatitei

Se vor aplica anumite unguente sau mixturi pe baza de corticosteroizi, dar numai la recomandarea medicului dermatolog.

Se poate utiliza cu succes si pudra de talc mentolata, care are un efect calmant.

Ce este eruptia polimorfa la lumina

Poate cea mai des intalnita forma de alergie solara este eruptia polimorfa la lumina, care apare de obicei odata cu prima expunere la soare din an.

De cele mai multe ori, aceasta se va estompa ulterior, odata ce pielea se va obisnui cu radiatiile UV.

Principalele simptome ale eruptiei polimorfe la lumina

Semnele si simptomele ce pot sa apara sunt roseata, eruptie, prurit si se manifesta de obicei la nivelul zonelor fotoexpuse, dupa cateva ore de la expunerea la soare.

De regula, eruptia se prezinta sub forma unor papule sau bube, iar unele persoane pot prezenta chiar febra, dureri mari de cap si senzatie de voma.

Preventia eruptiei polimorfe la lumina

Cea mai buna metoda de prevenire a acestor neplaceri este evitarea expunerii la soare pentru mult timp, mai ales intre orele 10:00 - 17:00.

Totodata, este esentiala aplicarea cremei fotoprotectoare si reaplicarea ei la fiecare doua ore in cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des daca persoana in cauza inoata sau daca transpira abundent.

Ce este urticaria solara

Aceasta afecteaza de cele mai multe ori femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani si se manifesta prin eruptii cutanate care seamana cu iritatia provocata de urzici.

Leziunile apar imediat dupa expunerea la soare, dar dispar in doua ore daca persoana sta la umbra.

Reactia alergica apare pe zonele de corp neacoperite de haine. Deoarece leziunile dispar odata cu statul persoanei la umbra, nu este necesar un tratament.

Daca urticaria continua sa reapara si la urmatoarele expuneri la soare, dermatologul va recomanda un antihistaminic oral.