Sfaturi pentru o vara plina de sanatate

Generalitati

Sezonul estival este mult indragit si asteptat de toata lumea. Pentru ca in zilele de concediu, dar si pe durata verii sa fiti sanatosi este indicat sa tineti cont de anumite sfaturi.

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii in sezonul estival

Spuneti nu dulciurilor. Este indicat ca vara sa evitati dulciurile si inghetata, dar si produsele de patiserie, inlocuindu-le cu fructele de sezon. Pe canicula, foarte sanatoase sunt smoothie-urile, acestea oferind senzatia de satietate, ce va contribui la mentinerea unei siluete de vis.

Evitati alimentele procesate si prajelile. Este de preferat sa inlocuiti aceste preparate cu cele facute la gratar. Sunt mult mai sanatoase si nici nu riscati ca ulterior sa suferiti de o toxiinfectie alimentara.

De exemplu, puteti face pe gratar dovlecei, ardei, ciuperci, vinete, rosii sau carne slaba de curcan sau de pui, in locul mancarurilor gatite cu mult sos.

Nu sariti peste micul dejun. Daca doriti sa aveti energie toata ziua si starea de sanatate sa ramana in parametri este indicat sa consumati la micul dejun branza slaba, oua fierte, iaurt slab si un pahar de suc natural de fructe.

Hidratati-va corect! Beti ceaiuri reci, de preferat neindulcite si multa apa (cel putin doi litri pe zi). Este indicat sa nu consumati alcool in zilele caniculare.

Faceti cat mai multe activitati fizice. Daca nu aveti un sport preferat sau nu mergeti la sala, este indicat ca macar sa va plimbati cel putin 30 de minute zilnic pe jos, de preferat seara.

Plimbari la soare pana in ora 10.00. Expunerea la soare este importanta pentru sanatatea organismului, iar vitamina D va ajuta la fixarea calciului in oase. Trebuie sa nu uitati insa ca prea mult soare, mai ales daca expunerea este necontrolata si neprotejata, poate avea efecte negative asupra pielii.

Astfel, va expuneti riscului de a dezvolta in timp cancer de piele. De aceea, trebuie sa evitati pe cat posibil expunerea la soare in intervalul 11.00-17.00, cand razele soarelui au intensitatea cea mai mare.

Nu trebuie sa uitati nici de aplicarea pe piele a unei lotiuni sau a unei creme cu factor de protectie impotriva soarelui (SPF), de preferat +30.

Astfel, crema va preveni aparitia iritatiilor si a arsurilor cauzate de soarele intens si, in acelasi timp, va reduce riscul aparitiei cancerului de piele si al cataractei.

Grija la intepaturile insectelor. Vara este si sezonul in care insectele se inmultesc peste masura. De aceea, cremele sau gelurile care amelioreaza roseata si senzatia de arsura pe care le cauzeaza intepaturile de tantari sau ale altor insecte nu trebuie sa lipseasca din casa.

Dieta care sa mentina pielea tanara si sanatoasa. Vara este indicat sa includeti alimente bogate in seleniu, beta-caroten, vitamina A, C si E. Seleniul poate fi gasit in carne, creveti, branza etc. Morcovii, galbenusul de ou si uleiul de peste sunt bogate in beta-caroten si vitamina A.

Vitamina C se regaseste in majoritatea fructelor si, in special, in citrice (lamai, portocale), capsuni si ananas.

Laptele, untul, nucile si legumele sunt bogate in vitamina E, care contribuie la incetinirea procesului de imbatranire a pielii.