EEG-ul de somn – investigatia de ultima generatie care identifica tulburarile de somn

Dr. Damian Popescu – medic primar neurolog la Spitalul de Recuperare Polaris Medical

Electroencefalografia nocturna sau EEG-ul de somn este o investigatie complexa care are ca scop monitorizarea functionarii creierului in timpul somnului. Aceasta investigatie are la baza captarea si inregistrarea curentilor electrici emisi de creier. Este o metoda neinvaziva, care nu are riscuri si nu produce durere.

Pentru ca pacientul sa aiba confortul necesar somnului, electroencefalografia nocturna se realizeaza in incaperi special adaptate. In tot timpul investigatiei, pacientul este monitorizat video de un sistem de camere in infrarosu, care permite inregistrarea imaginilor cu lumina stinsa.

Concomitent cu activitatea cerebrala, se pot inregistra si alti parametri biologici: activitatea inimii, miscarile picioarelor, contractiile musculaturii fetei precum si functia respiratorie. Electroencefalografia nocturna monitorizeaza etapele si ciclurile somnului, cu scopul de a identifica momentul aparitiei tulburarilor de somn.

In cadrul Spitalului Polaris utilizam un video EEG de ultima generatie pentru a diagnostica o serie de afectiuni:

- Intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului - apnee de somn;
- Miscari involuntare la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi cele din cadrul sindromului picioarelor nelinistite;
- In caz de somnolenta excesiva in timpul zilei in care o persoana acuza oboseala excesiva, care poate duce uneori pana la adormire in momente nepotrivite, cum ar fi la locul de munca sau la scoala - Narcolepsie;
- Parasomnii asociate cu somnul REM (cu miscari oculare rapide: Rapid Eye Movements):

- Tulburarea de comportament in timpul somnului REM se caracterizeaza prin pierderea intermitenta atoniei din somnul REM si prin aparitia de activitati motorii elaborate (lovire, sarire, alergare) asociate cu o stare “ca de vis”.

- Cosmarurile sunt experiente din vis, incarcate cu teama, care duc la trezire brusca, cu vigilenta si orientare rapida. Amintirea este detaliata, vie, iar visele intens infricosatoare.

- Paralizia de somn recurenta izolata consta intr-o perioada de incapacitate de a efectua miscari voluntare care apar la adormire sau la trezire, fie in timpul noptii, fie al diminetii.

- Comportament neobisnuit in timpul somnului precum somnambulismul.

Echipa multidisciplinara din cadrul Spitalului Polaris asigura acuratetea diagnosticului si stabilirea unei terapii personalizate.

Pregatirea pentru investigatie

Se recomanda a se evita in ziua investigatiei consumul de substante neurotoxice si neuroexcitante (alcool, cafea, bauturi energizante). Laboratorul de electroencefalografie si polisomnografie in care se efectueaza investigatia este prevazut cu o camera cu infrarosii, astfel incat tehnicianul sa poata monitoriza activitatea in incinta laboratorului dupa stingerea luminilor.

Totodata, exista un sistem audio prin care pacientul, respectiv tehnicianul, pot comunica. In ce priveste efectuarea manoperei, se vor plasa senzori la nivelul scalpului, tamplelor, toracelui si membrelor inferioare.

Senzorii sunt conectati prin cabluri la un computer, fiind suficient de lungi pentru a permite miscarea pacientului in pat in timpul somnului. Se aplica un clip la nivel degetului, cu scopul de a monitoriza nivelul oxigenului din sange.

Rezultatele

Masuratorile inregistrate in timpul EEG-ului de somn ofera informatii despre modelul somnului precum:

- Activitatea electrica a creierului si miscarile globilor oculari in timpul somnului ofera medicului informatii legate de stadiile somnului si se pot identifica tulburarile de flux ale somnului;

- Miscarile involuntare la nivelul membrelor inferioare, care intrerup somnul, pot indica tulburari de miscare la nivelul membrelor;

- Modificarile ritmului cardiac, respirator si al nivelului de oxigen din sange care apar in contextul apneei de somn.