Poate influenta tehnologia perceptia si modul de gandire al copiilor?

Generalitati

Tehnologia a devenit o parte nelipsita din viata noastra, dar si a copiilor nostri. Astfel, internetul este astazi o sursa nelimitata de informatii din toate domeniile, insa acesta, desi este benefic pentru cunoasterea celui care il foloseste, poate avea si o serie de efecte negative asupra dezvoltarii copiilor.

Toti copiii trebuie sa fie educati de mici sa constientizeze care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii internetului, a tabletelor si a smartphone-urilor, astfel incat acestea sa fie corect utilizate in beneficiul lor, iar nu in detrimentul dezvoltarii cognitive sau fizice a acestora.

Educatia folosirii internetului este esentiala, cu ajutorul acesteia un copil putand evita sa cada in capcana tehnologiei moderne de astazi.

Beneficiile folosirii internetului si a telefoanelor mobile

• Informatia vasta pe care internetul o pune la dispozitia copilului atunci cand acesta doreste sa se informeze de exemplu, pentru realizarea unui proiect scolar.

• Dezvoltarea stimularii cognitive si psiho-sociale a copilului si imbunatatirea orientarii temporo-spatiale, a timpului de reactie si a atentiei, prin intermediul jocurilor fie pe calculator, fie pe telefon.

Este stiut faptul ca astazi elevii folosesc telefonul mai mult pentru jocuri si relationare, decat pentru gasirea unor raspunsuri la diferite intrebari.

• De asemenea, utilizarea frecventa a motoarelor de cautare ii face pe elevi mai priceputi in a-si aminti unde anume pot gasi informatiile de care au nevoie in loc de memoreze informatiile in sine.

Astfel, creierul nemaifiind preocupat cu memorarea unei mari cantitati de informatii, se poate angaja sa aloce mai mult timp altor procese precum gandirea critica sau rezolvarea problemelor.

• Cu ajutorul telefoanelor mobile, copiii pot fi in legatura permanenta cu adultii.

Efectele negative ale utilizarii tabletei si a telefonului

Efectele pe care folosirea internetului le are asupra copiilor sunt in stransa legatura cu modul in care acesta este utilizat, dar si cu timpul petrecut in fata calculatorului.

Unii cercetatori considera ca folosirea frecventa a internetului si a telefonului de catre copii este daunatoare, in primul rand prin faptul ca poate crea dependenta.

Mai mult, utilizarea pentru mult timp a acestora poate sa aiba urmari neplacute asupra sanatatii fizice si mentale a copiilor. Astfel, acesta se poate izola de colegii de scoala, de prietenii sai, dar si de familie in favoarea prietenilor virtuali.

Capcana retelelor de socializare este foarte mare pentru orice copil de varsta scolara. Astfel, retelele de socializare incurajeaza utilizarea prescurtarilor in interactiunea online, iar vorbitul pe chat cu prescurtari va avea ulterior un impact negativ atunci cand vine vorba de realizarea temelor, implicit la scrierea si vorbirea corecta a limbii romane.

Esentiala este controlarea timpului pe care un elev il petrece in fata laptopului sau a telefonului in lumea virtuala. Trebuie sa existe un echilibru perfect functional in utilizarea tehnologiei moderne si viata de zi cu zi a unui copil.

Posibile deformari ale coloanei vertebrale. Aceste pot sa apara din cauza statului timp de multe ore pe scaun, in pozitie incorecta, la laptop. Mai mult, acesta este unul dintre factorii de risc ai sedentarismului si implicit la aparitia obezitatii in randul tinerilor.