Principalii factori care ne pot predispune la obezitate

Generalitati

Obezitatea este o afectiune complexa, care se caracterizeaza prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare dintre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice reduse.

In ultimii 20 de ani, obezitatea a inregistrat o crestere alarmanta la nivel global. Mai mult, obezitatea la copii si la adolescenti este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn sau pentru aparitia cancerului.

Barbatii obezi sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata, de colon sau rect, in timp ce femeile obeze au riscuri mai mari de a dezvolta cancer la uter, ovare, sani.

Cresterea aportului energetic, mai ales a alimentelor cu o mare densitate calorica, bogata in grasimi, dar si scaderea interesului pentru sport, alaturi de instalarea sedentarismului au dus la cresterea prevalentei obezitatii la nivel global.

Factori inclusi in etiologia obezitatii

• Consumul caloric crescut.

• Tulburari ale alimentatiei. De exemplu, obiceiul unei persoane de a manca noaptea tarziu sau persoanele care sufera de bulimie nervoasa.

• Factorii genetici au un rol destul de important in aparitia si evolutia obezitatii.

Riscul copiilor de a dezvolta obezitate in viata adulta este de 80% pentru cei ai caror parinti sunt ambii obezi, comparativ cu 40% pentru cei cu numai un singur parinte obez.

• Factorii de mediu si anumite comportamente. Stilul de viata modern, care are la baza o alimentatie haotica, dezechilibrata, cu mese tarzii, mancare fast-food si bauturi acidulate, dar si lipsa efectuarii activitatilor fizice in mod constant pot provoca instalarea obezitatii.

Sedentarismul este un factor comportamental care favorizeaza obezitatea.

• Factori psihologici. Se intalnesc la pacientii care sufera de depresie, anxietate, stima de sine scazuta, acestia avand un risc crescut de a dezvolta obezitate morbida.

• Anumite boli pot duce la instalarea obezitatii. Astfel, unele afectiuni ale tiroidei sau bolile hormonale pot favoriza aparitia obezitatii daca nu sunt tratate la timp.

• Anumite medicamente precum antidepresivele sau unele contraceptive orale predispun la obezitate.

• Mediul familial joaca un rol important, intrucat alimentatia parintilor influenteaza preferintele alimentare ale copiilor.

• Lipsa alaptarii la san. Alimentatia la san reprezinta un factor de protectie impotriva obezitatii.

Cum se combate obezitatea

Este extrem de importanta mentinerea unei alimentatii sanatoase, alcatuita din fructe si legume, cereale integrale, lapte degresat sau branza de vaci slaba.

Este indicat ca dulciurile sa fie evitate pe cat posibil. La fel de importanta este si respectarea regimului alimentar prescris de catre medicul nutritionist.

De altfel, alergarile usoare, inotul, ciclismul sau mersul la sala sunt adevarate adjuvante in combaterea obezitatii.