Cele 7 cauze ale infectiilor urinare

Infectiile urinare se intalnesc la orice varsta si sunt pe locul 2 dupa infectiile respiratorii ca frecventa. Ele sunt cauzate de proliferarea anormala a agentilor patogeni (bacterii, fungi sau virusuri) in aparatul urinar. Femeile pot dezvolta in mod frecvent infectii urinare si fara a avea malformatii sau alte probleme renale.

Si asta pentru ca uretra la femei este foarte scurta fata de cea a barbatilor. De asemenea, la femei orificiul uretral se afla in vecinatatea orificiului vaginal si a celui anal, asa ca prezenta bacteriilor si a fungilor in aceste zone face posibila trecerea microorganismelor in uretra.

Agentii patogeni cei mai intalniti in infectiile urinare sunt de obicei bacterii de tipul bacililor enterici (bacterii care exista in mod normal in tractul intestinal al omului si animalelor, deci se gasesc in materiile fecale, cu raspandire larga in natura, pe sol).

Alti agenti patogeni care pot produce infectii urinare: streptococi- enterococi, stafilococi, levuri-candida.

Cauzele infectiilor urinare sunt multiple:

- Lipsa hidratarii adecvate;
- Contactul sexual neprotejat;
- Igiena excesiva sau deficitara;
- Schimbari hormonale (pubertate, menopauza, sarcina);
- Imunitatea scazuta;
- Diabetul;
- Interventiile chirurgicale sau instrumentale (sondele).

Infectiile urinare pot fi asimptomatice, iar cele mai frecvente simptome, in functie de localizarea infectiei sunt: disurie (usturimi la urinat), polakiurie (urinari frecvente, in cantitate redusa), febra, frisoane, durere suprapubiana (in cistita) sau durere lombara (in pielonefrita). Aceste simptome specifice se pot asocia cu simptome digestive (greturi, varsaturi). Uneori poate aparea febra, cu durere la palparea regiunii suprapubiene, sau cu dureri lombare.

Pentru a preveni aparita infectiilor urinare se recomanda:

- Hidratarea corespunzatoare, evitarea stazei urinare, evitati folosirea sapunurilor sau gelurilor de dus care irita pielea si care produc dezechilibre ale PH-ului;
- Folosirea lenjeriei din bumbac, evitand materialele sintetice;
- Evitarea alimentatiei picante care irita mucoasele; consumul de iaurturi, fructe, legume si fibre pentru a ajuta la echilibrarea PH-ului si la refacerea florei intestinale si urogenitale normale;
- Faceti sport 30-40 de minute pe zi pentru a creste rezistenta organismului;
- Intarirea sistemul imunitar cu ajutorul vitaminoterapiei;
- Evitarea bailor reci si strandurile, a varitatiilor termice extreme si umiditatii;
- Urmarea cu strictete a tratamentul recomandat de medic in caz de infectii urinare.

Tratamentul antimicrobian conform rezultatelor antibiogramei, sustinut de un tratament natural antimicrobian, administrarea de vitamine, minerale si regim alimentar alternativ, este util, pentru acidifierea sau alcalinizarea urinei care creaza un mediu nefavorabil germenilor.

Hidratare, minim 2 litri de lichide/24 ore, apa plata sau ceai de coacaze negre, merisor, lichidele impiedica concentrarea bacteriilor in urina, contribuie la eliminarea lor din vezica urinara, dilueaza sarurile concentrate in urina si diminueaza disconfortul.

Aplicarea de caldura pe abdomen si bai de sezut calde cu ceai de mesteacan, musetel, coada calului. Fara cafea si alcool, care stimuleaza musculatura vezicii urinare, intensifica senzatia de urinare si astfel intensifica durerea.

URINOSALM este un supliment alimentar marca AYURMED, care, datorita substantelor active din plantele ce fac parte din compozitia sa, ajuta organismul in lupta cu infectiile urinare.

Suplimentul alimentar URINOSALM contine o combinatie de plante medicinale ayurvedice care contribuie la mentinerea capacitatii functionale a rinichilor si a sistemului urinar, desfasurarea normala a procesului de formare si de eliminare a urinei, mentinand astfel sanatatea rinichilor si a cailor urinare. Este un remediu 100% natural cu efecte benefice asupra infectiilor urinare.

URINOSALM ajuta la mentinerea pH-ului normal, a compozitiei si a volumului de urina eliminat, sustinand tractul urinar in caz de infectii urinare sau tendinta de a face calculi renali. Contribuie la atenuarea manifestarilor neplacute asociate prezentei bacteriilor la nivelul sistemului urinar (urinari frecvente, insotite de senzatia de arsura si durere).

Sustine detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor la nivel renal si hepatobiliar. Continutul bogat de antioxidanti naturali ajuta la protectia celulelor si tesuturilor de stresul oxidativ (radicali liberi), crescand astfel rezistenta si capacitatea de autoaparare.

Infectiile urinare pot fi tratate cu rezultate foarte bune cu ajutorul remediilor naturale pe baza de plante medicinale. Acest supliment poate fi administrat atat adultilor (femei si barbati), cat si copiilor (in doze ajustate) care prezinta simptome de infectie urinara, contribuind astfel la eliminarea microbilor din tractul urinar si la buna functionare a acestui aparat.

Proprietatile plantelor din compozitie:
Piper cubeba (Cubeb, Kankola) - creste diureza si scade inflamatia mucoasei ureterei. Creste circulatia sanguina. Are actiune antioxidanta (neutralizeaza radicalii liberi) datorita continutului bogat in polifenoli.

Boerhaavia diffusa (Punernava) - extractul din radacina, la doze mici (10-250 mg/kg corp) este diuretic iar la doze foarte mari inhiba diureza (300 mg/kg corp).

Sustine eliminarea pietrelor la nivel renal si impiedica formarea altora. Are actiune antibacteriana sustinand rinichiul si tractul urinar in caz de infectii urinare.

Phyllanthus urinaria (Bhumyamalaki) - este relaxant pentru tractul urinar, creste usor diureza si favorizeaza eliminarea calculilor urinari. La nivelul ficatului, creste secretia si eliminarea bilei si sustine eliminarea calculilor biliari.

Crataeva nurvala (Varuna) - fitonutrientii sustin reducerea formarii calculilor la nivelul rinichilor prin cresterea diurezei, scaderea pH-ului catre acid si impiedicarea cristalizarii la nivelul tractului urinar.

Achyranthes aspera (Apamarga) - este nefroprotector, creste diureza si elimina toxinele din organism. Impiedica formarea calcululor renali si recidivarea infectiilor urinare.

Bergenia ligulata (Paashaanbhed) - creste diureza si inhiba procesul de cristalizare si cresterea cristalelor de oxalat de calciu la nivelul tractului urinar. Creste nivelul de eliminare a magneziului prin urina si previne infectiile urinare.

Modul de utilizare si doza recomandata:
Copii peste 5 ani: cate 1 tableta de 2 ori pe zi.
Adulti: cate 1-2 tablete de 3 ori pe zi.
Se administreaza cu jumatate ora inainte de masa sau la o ora dupa masa, cel putin o luna, optim 3 luni.