Leurda, cel mai bun detoxifiant de primavara

Generalitati

Leurda sau usturoiul salbatic, cum mai este numita, este o planta aromatica, ce se bucura de o popularitate ridicata primavara, avand o multitudine de beneficii pentru sanatate.

Leurda este unul dintre cei mai puternici detoxifianti pe care ii gasim in natura. Purifica sangele, are efecte benefice asupra starilor depresive, a infectiilor si a asteniei de primavara.

Aceasta este inrudita cu usturoiul, ceapa si arpagicul, calitatile sale curative fiind cunoscute inca din timpul romanilor, a triburilor germanice si a celtilor.

Beneficii pentru sanatate

• In stare proaspata, leurda contine din plin vitamina C, uleiuri eterice, dar si magneziu si fier. Datorita acestora, este la fel de sanatoasa precum usturoiul, fiind un bun vitaminizant si mineralizant pentru organism.

Este un adevarat leac impotriva fermentarii intestinale, a balonarilor si a durerilor asociate cu acestea.

Creste pofta de mancare si combate lipsa apetitului.

Reduce colesterolul, dar si trigliceridele.

Previne formarea cheagurilor de sange.

Micsoreaza starile de convalescenta.

Revigoreaza organismul, avand un efect purificator.

Ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.

Este un antifungic vegetal, previne si trateaza micozele.

Previne aparitia trombozei si a tromboflebitei.

Este un detoxifiant puternic si purificator al sangelui, previne accidentele vasculare daca este consumata in salata, in mod regulat. Mai mult, previne arteroscleroza coronariana.

Stimuleaza activitatea hepatica si secretia biliara.

Este un antianemic excelent, de aceea curele de leurda sunt indicate primavara pentru detoxifiere, revitalizarea dupa iarna si prevenirea anemiei.

Asigura un somn linistit si tonifica sistemul nervos, fiind foarte buna in cazul asteniei de primavara.

Detoxifica organismul. Curata plamanii, tractul digestiv, rinichii, vezica, intestinele. In scop depurativ si diuretic este indicata o cura cu salata de leurda timp de o luna de zile.

Planta stimuleaza sistemul imunitar, iar compusii pe baza de sulf si seleniu au o actiune antitumorala puternica.

Are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, amneziei, ametelilor.

Amelioreaza reumatismul degenerativ, bolile de piele precum eczemele, herpesul, scrofuloza, furunculii.

E un bun vasodilatator, regleaza bataile inimii, impiedica formarea cheagurilor.

Amelioreaza astmul. Substantele din leurda au efecte bronhodilatatoare, expectorante si antiseptice. Planta are si substante antivirale si antibiotice si este foarte buna in tratarea bronsitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.

Cum se culege

Se culeg frunzele una cate una, se taie, nu se rup. Pentru a proteja plantele nu se recolteaza mai mult de una-doua frunze de la fiecare planta.

Cum se mananca

Leurda se poate toca si presara pe paine sau se poate amesteca intr-o crema de branza de vaci. Se pot prepara si salate sau supe din leurda.

Cum se pastreaza

Se poate pastra la congelator sau se poate prepara o tinctura. Se pun frunzele de leurda tocate intr-un bol si se acopera cu alcool de 90 grade. Se lasa la macerat doua-trei saptamani, apoi se strecoara si se toarna continutul intr-o sticla.