Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie

Generalitati

Endoscopia digestiva superioara este o investigatie video ce permite medicului sa observe interiorul intregului tract digestiv superior - esofag, stomac, duoden - cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o camera video si o sursa de lumina numit endoscop.

Este o investigatie extrem de precisa care poate depista leziuni ale tubului digestiv superior, uneori cu mult timp inainte ca pacientul sa resimta simptome si sa fie constient de boala.

Aceasta investigatie este de un real ajutor atat in scop diagnostic, prin descoperirea leziunilor la nivelul tubului digestiv superior, cat si in scop terapeutic prin prelevarea de probe biologice - biopsii - pentru analiza histopatologica, extirparea polipilor sau stoparea hemoragiilor.

Ce se poate diagnostica cu ajutorul endoscopiei?

Prin endoscopie pot fi diagnosticate modificari precum hemoragiile, inflamatiile, ulceratiile, infectiile, tumorile, hernia hiatala sau ciroza hepatica, existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie prescrise conform diagnosticului descoperit.

Mai mult, endoscopia digestiva superioara se evidentiaza prin precizia diagnosticului, cu ajutorul ei putand fi detectate leziuni care nu sunt vizibile prin efectuarea radiografiei cu bariu, de exemplu.

Totodata, endoscopia digestiva superioara este unica metoda ce permite recoltarea biopsiei pentru determinarea naturii leziunii depistate sau confirmarea prezentei Helicobacter Pylori, cauza principala a ulcerului gastric si duodenal.

Rolul endoscopiei in depistarea precoce a cancerului gastric

Cancerul gastric apare la nivelul stomacului si este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind dincolo de peretele gastric. Cancerul gastric este a saptea cauza de deces in SUA.

Datele statistice arata ca numarul cancerelor gastrice situate in portiunea invecinata intestinului subtire a scazut, in timp ce numarul cancerelor situate la nivelul jonctiunii esogastrice a crescut.

Principalele investigatii pentru stabilirea diagnosticului

- examenul clinic si anamneza
- biochimia sangvina
- endoscopia digestiva superioara - este cea care permite vizualizarea tumorii
- recoltarea biopsiei
- tomografia computerizata (CT).

Datorita progreselor enorme din ultimii 20 de ani, endoscopia a devenit o metoda de explorare utila, de multe ori indispensabila, fiind un mijloc de diagnostic si terapie in majoritatea afectiunilor digestive.

Rolul endoscopiei in diagnosticul bolilor gastrice este de a cauta leziuni acolo unde examenul radiologic este negativ, dar contextul clinic indica suspiciunea de neoplazie, sau ca sa precizeze aspecte considerate dubioase de catre radiolog.

Pentru un diagnostic precis al cancerului gastric, examinarea endoscopica trebuie sa fie completa, minutioasa si insotita totdeauna de prelevari de biopsii.

Totodata, si cancerul esofagian poate fi diagnosticat cu ajutorul endoscopiei. Dar cel mai important de mentionat este faptul ca endoscopia digestiva poate depista cancerul in faza preclinica, cu multi ani inainte ca pacientul sa acuze disconfort si sa fie constient de prezenta acestei boli.

Depistarea timpurie a cancerului si a altor afectiuni ofera cele mai mari sanse de vindecare, de aceea endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai importante investigatii din sfera gastroenterologiei.