Gingivita poate recidiva daca nu se respecta igiena dentara

Generalitati

Gingivita nu este o afectiune grava daca este tratata corect si mai ales inca de la debutul ei. Netratata insa gingivita va duce la paradontita, o afectiune grava care in final are ca efect pierderea dintilor.

Bolile parodontale incep cu dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, iar acestea fac ca gingiile sa fie inflamate, de culoare rosie si nu roz, asa cum trebuie sa arate o gingie sanataoasa. In plus, inclusiv in timpul unui periaj bland gingiile sangereaza.

Tratata corect, gingivita este reversibila mai ales in stadiile incipiente cand osul nu este afectat iar leziunile tisulare nu s-au produs.

Care sunt cauzele gingivitei?

Gingivita apare atunci cand periajul este realizat incorect, cand igiena orala este precara. Astfel, bacteriile de pe gingii si dinti daca nu sunt inlaturate printr-un periaj corect realizat vor forma o placa dentara care va irita constant gingiile ducand la inflamarea lor.

Ulterior, placa se transforma intr-un depozit mineralizat numit tartru. Numai medicul stomatolog poate realiza indepartarea tartrului de pe dinti printr-un periaj dentar profesional.

De asemenea, o serie de alti factori contribuie la instalarea gingivitei, iar acestia sunt:
- Modificari hormonale care apar de cele mai multe ori la femeile gravide sau la cele aflate la menopauza.
- Diabetul zaharat constituie un factor de risc al aparitiei acestei boli.
- Cancerul sau HIV-ul, boli care slabesc sistemul imunitar.
- Fumatul contribuie la instalarea gingivitei. Studiile de specialitate arata ca fumatorul este expus unui risc de sapte ori mai mare decat un nefumator de a dezvolta boli parodontale.
- Lucrari dentare care nu au fost bine realizate si care nu permit realizarea unei igiene corecte.
- Ereditatea sau istoricul unor boli parodontale in familie.

Principalele simptome

De cele mai multe ori, gingivita este asimptomatica, iar persoana in cauza nu este constienta de aceasta afectiune. Cu toate acestea, exista si cateva simptome care pot trage un semnal de alarma.

Principalele manifestari ale gingivitei sunt:
- Gingii rosii, sensibile la atingere, care sangereaza in timpul si dupa realizarea periajului.
- Halena sau respiratia urat mirositoare persistenta.
- Retractia gingiilor si formarea unor buzunare adanci intre dinti si gingii.

Cum se trateaza?

Tratamentul va avea ca scop reducerea umflaturilor gingiei, micsorarea riscului de producere a infectiei si de progresie a bolii.

Mai mult, medicul stomatolog va stabili tratamentul gingivitei in functie de stadiul bolii, iar acesta variaza de la metode nechirurgicale, la interventia chirurgicala pentru refacerea tesuturile de sustinere.

Preventie

Tratata corect si din timp, in stadiul incipient, gingivita este reversibila. Importanta este igiena orala corespunzatoare, pe care o asigura pacientul acasa dupa tratamentele efectuate in cabinetul stomatologic. In caz contrar, gingivita poate sa revina.

Renuntarea la fumat este esentiala. Un rol important il are si alimentatia, iar o atentie deosebita trebuie acordata necesarului de vitamina C, fiind cunoscut rolul acesteia in mentinerea sanatatii orale.