7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar

Generalitati

Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului impotriva bolilor si a infectiilor. Este cel care, atunci cand identifica un pericol pentru corp, lupta pentru a-l anihila. De buna sa functionare depinde, asadar, sanatatea si integritatea fizica a fiecarei persoane.

Intarirea sistemului imunitar

Primavara, odata cu schimbarile bruste de temperatura, sistemul de aparare al organismului scade, motiv pentru care trebuie sustinut printr-o serie de masuri.

Odihna suficienta

Stilul de viata activ ajuta la intarirea imunitatii, insa in egala masura este necesara si odihna. Atunci cand organismul este slabit fizic din cauza lipsei de somn, se diminueaza si capacitatea sa de aparare impotriva factorilor nocivi externi. Un adult trebuie sa doarma, in medie, 7-8 ore pe noapte.

Eliminarea stresului

Stresul este unul dintre principalii inamici ai imunitatii. Acesta diminueaza energia organismului si ii slabeste capacitatea de a lupta cu bolile. Masajele antistres au un rol important in recapatarea echilibrului fizic si psihic pierdut.

Sportul

O jumatate de ora de miscare in fiecare zi nu ajuta doar la imbunatatirea sistemului cardiovascular, ci si la cresterea imunitatii. Practic, exercitiile fizice permit celulelor sa se regenereze si chiar ajuta la dezvoltarea de noi celule sanatoase.

Igiena corespunzatoare

Una dintre regulile de baza pentru un organism sanatos este o igiena foarte stricta. Acest lucru inseamna spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun sau utilizarea de dezinfectant atunci cand nu exista posibilitatea curatarii mainilor in modul clasic.

Alimentatia adecvata

Un sistem imunitar puternic depinde in foarte mare masura si de dieta. Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca, sfecla, cartofii, morcovii, pastarnacul sau ceapa. De asemenea, legumele din familia cruciferelor, precum broccoli, varza de Bruxelles, varza sau conopida, dar si usturoiul si legumele cu frunze verzi trebuie sa fie incluse in dieta.

Atunci cand sunt consumate crude, aportul de vitamine si minerale este mai ridicat.

Suplimente alimentare

Printre suplimentele care intaresc sistemul imunitar se numara:

Vitamina C. Aceasta se gaseste in mod natural in fructe si legume, dar poate fi achizitionata si sub forma de capsule. Ajuta la multiplicarea celulelor albe din sange, cele care impiedica patrunderea virusilor in organism.

Vitamina E. Produce celulele care lupta in mod natural impotriva celulelor canceroase. Aceasta creste productia de celule B, care elimina bacteriile din organism.

Zinc. Sistemul imunitar slabeste pe masura inaintarii in varsta. In acest caz sunt recomandate suplimentele cu zinc. Zincul este cunoscut si pentru cresterea productiei globulelor albe, cele care lupta impotriva infectiilor.

Vaccinarea

Gripele de sezon sunt cele care trimit cei mai multi pacienti catre cabinete sau camere de garda. Pe fondul unui sistem imunitar scazut, in urma modificarilor bruste de temperatura, virusurile se instaleaza mult mai usor. De aceea, e importanta vaccinarea, in special a persoanelor vulnerabile: copii, varstnici, bolnavi cronici.