Exercitiul fizic - cea mai buna medicina

Generalitati si alte informatii

Intotdeauna am fost si sunt unul dintre cei care considera ca fiecare se poate ajuta pe sine insusi sa devina mai bun, mai sanatos, mai sportiv. Multi dintre medicii contemporani realizeaza ca ei au rolul sa le arate oamenilor cum sa se ajute singuri. Cunostiintele lor se transmit oamenilor care realizeaza ca de multe ori pentru a fi mai sanatos trebuie sa-ti schimbi stilul de viata si atunci se pare ca nu mai ai nevoie de nici un medicament.

Sunteti, desigur, intelepti in hotarirea dumneavoastra de a consulta medicul, chiar si atunci cand te intrebi daca mai are sau nu rost sa iau medicamentul asta. Regimul alimentar joaca un rol foarte mare in reglarea tensiunii arteriale - obezitatea si consumul in exces de sare sunt factori de risc - dar si mai mare rol in reglarea tensiunii arteriale il au exercitiile fizice, eu unul, cel putin, asa consider. Kenneth H. Cooper M.D. fondatorul faimoasei Clinici Cooper spunea ca deja este acceptata ideea ca "cu cit esti intr-o conditie mai buna, cu atit esti mai putin predispus la probleme cardio-vasculare."

Exercitii de rezistenta

Cu citiva ani in urma am asistat la o prelegere a unui profesor de anatomie, care luase parte la Maratonul Bostonului in tinerete. Era un bun profesor dar un alergator puternic si am aflat multe din experienta lui de om sportiv. L-am intrebat, printre altele "ce efecte au exercitiile de rezistenta asupra sistemului cardiovascular?" iar el mi-a raspuns "il intaresc!" Bineinteles ca si tensiunea arteriala face parte din acest sistem. Exercitiile cu greutati dilata arterele la fel de bine ca si alergarile de rezistenta.

A fost facut public rezultatul autopsiei lui Clarence De Mar, care alerga Maratonul la 70 de ani, constatindu-se ca avea arterele largite ca rezultat a vietii sportive ce o dusese. Exercitiul fizic regulat conduce de asemenea la dilatarea capilarelor ceea ce inseamna o tensiune arteriala scazuta. Ganditi-va la sistemul dumneavoastra circulator ca si la niste conducte cu mai multe ramuri. Cu cat diametrul lor este mai mare cu atat presiunea in sistem va fi mai mica. Imaginati-va la aceste conducte conectate altele mai mici si atunci va veti da seama ca tensiunea (presiunea) se pierde si mai mult in ele. Pentru un om care nu face sport regulat tensiunea in "conducte" va fi mai mare din cauza ca aceste "conducte" sunt mai mici.

Exercitiul fizic face inima mai mare si mai puternica asa ca ea va putea pompa mai mult sange la o bataie, iar intervalul de pauza intre doua batai va fi mai mare, asta inseamna ca inima celor antrenati fizic va fi mai odihnita dupa efort si/sau chiar in viata de zi cu zi. De exemplu in timpul odihnei lui Roger Bannister (atlet care se antrena sa "scoata" o mila sub 4 minute) inima ii batea de 40 de ori/minut ceea ce inseamna ca inima lui avea "viata lejera" in comparatie cu o inima normala (60-70 batai/minut) sau ce sa mai vorbim de o inima bolnava?

Ce efect are culturismul

Pentru a fi eficace exercitiile trebuie sa implice in miscare o multime de muschi si aici culturismul are un cuvant mare de spus. Nici o alta forma de sport nu antreneaza asa de bine muschii si sistemul circulator decit culturismul si asta este valabil pentru ca antreneaza si muschii partii superioare a corpului care in celelalte activitatii sportive (alergare, ciclism) participa in prea mica masura. Culturistii isi dezvolta capilarele in toate partile corpului deoarece ei lucreaza la antrenamente toate aceste parti (brate, piept, spate, abdomen, picioare, etc ...) si deoarece capilarele se largesc va scadea tensiunea arteriala.

Antrenamentele cu greutati sunt foarte eficace in diminuarea si eliminare grasimii din corp si acest lucru conteaza foarte mult pentru sanatatea deoarece in supraponderabilitate (exces de grasime) creste si tensiunea arteriala. Antrenamentele de culturism ard caloriile suplimentare si evita depunerile caloriilor consumate in plus. Deci ca o concluzie finala culturismul este un medic excelent care previne toate problemele pe care le-ati putea avea in sistemul circulator. Faceti-va un obicei din exercitiul fizic. Asa cum stiti auto-ajutorarea necesita un efort din partea dumneavoastra. Daca nu vreti sa-l depuneti atunci nu va putea lucra pentru dumneavoastra.

Beneficiile vor veni numai pentru aceia care au un stil de viata din care exercitiul fizic sa faca parte zilnic. Pentru a va mentine motivati v-as da un exemplu a unui celebru culturist Bill Pearl care are o cariera de antrenament de peste 35 de ani si care spune: " Este foarte bine ca atunci cind pleci din sala - dupa antrenament - sa-ti spui "De abia astept sa vin si miine" pentru ca inseamna ca iti place ce faci!"

Daca ati inteles ceva, felicitari! Consider ca nimeni altcineva nu poate ajuta decat dumneavoastra insiva si nu trebuie sa mai ezitati, alegeti-va o viata sportiva pentru ca numai astfel puteti cu adevarat sa fiti sanatos si puternic si sa nu ajungeti la doctor. Dl. Lawrence E. Lamb avea un fel de proverb pentru situatiile acestea: "Intreaba-te ce poti face TU pentru TINE si nu ceea ce poate face doctorul pentru tine!" Nu conteaza varsta cind vrei sa faci ceva pentru tine, de fapt, nu conteaza nimic atunci, contezi numai tu. Da-ti ajutorul de care ai nevoie pentru a fi sanatos.

Autor: Clarence Bass

Sursa: Revista Culturism Fitness & Fight nr.8/2007