Cele mai bune moduri de a-ti ingriji pielea

Generalitati

Anumite obiceiuri sunt fundamentale pentru o piele ingrijita si un ten radiant pe tot parcursul anului.

Hidratarea, exfolierea, protectia solara, consumul de alimente bogate in antioxidanti, dar si exercitiile fizice si odihna – toate acestea sunt esentiale pentru un tonus bun al pielii.

Modalitati de ingrijire a pielii

Pentru ca pielea sa arate bine si sa straluceasca, e necesar sa se actioneze pe mai multe planuri:

Protectia solara

Una dintre cele mai importante modalitati de ingrijire a pielii este protejarea ei de radiatiile solare (UVA si UVB) pe tot parcursul anului.

Expunerea la razele solare determina imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor, a petelor maronii si creste riscul de cancer de piele. De aceea, este necesara utilizarea cremelor cu factor de protectie de minimum 15.

Chiar daca soarele este mai putin puternic in anotimpul rece, razele ultraviolete sunt la fel de nocive pentru piele ca si atunci cand temperaturile sunt crescute.

Curatarea pielii

Dusurile cu apa calduta curata pielea de impuritati si, in acelasi timp, o hidrateaza. Tenul trebuie curatat de doua ori pe zi, dimineata si seara, tot cu apa calduta, pentru indepartarea sebumului in exces. Se aplica apoi pe fata un toner si un hidratant.

Apa fierbinte de dus poate crea o stare temporara de confort, insa rezultatele pe termen lung pot fi nocive pentru piele, intrucat aceasta distruge uleiurile naturale care protejeaza epiderma, ducand la o piele uscata, care se crapa usor.

O alta modalitate de ingrijire a pielii este exfolierea saptamanala. Eliminarea celulelor moarte ii confera tesutului un aspect matasos si stralucitor. Exfoliantul folosit pentru fata trebuie insa sa fie mai bland decat pentru restul corpului.

Atentie la ingredientele produselor de ingrijire folosite, mai ales in cazul celor care au pielea sensibila. Trebuie evitate produsele care contin parabeni, ftalati sau propilen glicol.

Mancarea si bautura

Hidratarea pielii trebuie sa vina din exterior, dar si din interior. Pentru ca pielea sa fie moale si stralucitoare trebuie consumati cel putin 1,5 litri de apa pe zi. Apa contribuie si la reducerea acneei, curatand porii.

Trebuie consumate multe fructe si legume bogate in vitamine si antioxidanti. Cele mai bune sunt caisele, afinele, ardeiul gras galben, avocado, morcovii, dovleacul, spanacul, varza si rosiile.

De asemenea, somonul, sardinele si macroul contin acizi grasi Omega-3, care pot ajuta la mentinerea pielii in bune conditii, prevenind imbatranirea si efectele nocive ale soarelui.

Ciocolata neagra, consumata cu moderatie, contribuie cu antioxidanti care imbunatatesc textura pielii, prevenind acneea si imbatranirea acesteia.

Trebuie evitate alimentele daunatoare pielii, precum cele care contin glucide prelucrate sau rafinate, dar si cele care contin grasimi nesanatoase.

Stilul de viata

Pentru o piele ferma, cu aspect tanar, e nevoie de somn suficient. Acest lucru inseamna intre 7 si 9 ore de somn. Lipsa odihnei determina un aspect tern al pielii, formarea de riduri, de cearcane si chiar pungi inestetice sub ochi.

Si stresul contribuie in mod negativ la aspectul pielii. Pentru o buna relaxare, sunt necesare plimbari in aer curat, dar si exercitii de respiratie.

Cateva ore de exercitii fizice in fiecare saptamana determina cresterea fluxului sanguin la nivelul epidermei, fapt care contribuie la crearea de provizii de oxigen si de substante nutritive.

Renuntarea la fumat este inca un element important in procesul de intretinere a pielii. Fumul de tigara distruge colagenul si elastina, provocand riduri.