Deviatia de sept. Cat de grava este si cum se trateaza

Generalitati

Deviatia de sept este o afectiune in care septul nazal - osul care imparte cavitatea nazala in doua - este deplasat spre stanga sau spre dreapta, fapt care duce la ingreunarea respiratiei.

Este vorba despre o conditie des intalnita, potrivit studiilor clinice 8 din 10 persoane suferind de deviatie de sept. Tratamentul este necesar doar atunci cand septul sufera un dezechilibru grav, cauzand probleme mari de respiratie.

Cauzele deviatiei de sept

Majoritatea deformarilor osului septal nu prezinta niciun fel de simptome, multe persoane nestiind ca sufera o deviatie de sept. Unele persoane se nasc cu o deviatie de sept, altele in schimb dezvolta aceasta afectiune in urma unei leziuni sau a unor traumatisme la nivelul nasului, cel mai adesea in timpul practicarii unui sport.

Procesul normal de imbatranire poate afecta, de asemenea, structurile nazale, agravand o deviatie de sept. Rinitele sau rinosinuzitele pot accentua ingustarea unui pasaj nazal dintr-o deviatie de sept, rezultand obstructia nazala.

Simptomele deviatiei de sept

Unele deviatii septale pot provoca urmatoarele simptome:

Obstructia uneia sau a ambelor nari. Acest obstacol poate face dificila respiratia pe nas si devine mai evident in cazul unei raceli, infectii a tractului respirator superior sau a unei alergii, care pot provoca ingustarea pasajelor nazale.

Sangerari nazale. Suprafata septului nazal poate deveni uscata, crescand riscul de sangerarilor nazale.

Dureri faciale. Cu toate ca exista unele dezbateri cu privire la posibilele cauze nazale ale durerii faciale, o deviatie de sept severa, care afecteaza peretele nazal interior, poate provoca dureri pe partea afectata.

Respiratie zgomotoasa in timpul somnului. Aceasta poate aparea la sugari si copii mici.

Constientizarea ciclului nazal. Este normal ca nasul sa fie obstructionat alternativ, cand pe de o parte, cand pe alta. Acesta se numeste ciclu nazal. Ciclul nazal este un fenomen normal, insa constientizarea lui este neobisnuita si poate fi un indiciu al unei obstructii nazale anormale.

Preferinta pentru dormit pe o anumita parte. Unii oameni pot prefera sa doarma pe o anumita parte, pentru a-si optimiza respiratia pe nas pe durata noptii. Acest lucru poate avea drept cauza o deviatie de sept, care ingusteaza un pasaj nazal.

Complicatiile deviatiei de sept

O deviatie de sept severa poate provoca obstructie nazala. Aceasta duce la uscarea mucoasei bucale si mutarea respiratiei pe gura.

Alte efecte sunt reprezentate de sentimentul de presiune sau de congestie in pasajele nazale si de perturbarea somnului din cauza neplacerilor provocate de incapacitatea de a inspira si expira confortabil pe nas pe timp de noapte.

Tratamentul deviatiei de sept

Initial, medicul poate prescrie pentru tratamentul simptomelor deviatiei de sept decongestionante nazale, antihistaminice sau spray-uri nazale cu corticosteroizi.

Acestea nu corecteaza insa o deviatie de sept, ci este necesara o reparatie chirurgicala (septoplastie). In timpul operatiei, septul nazal este indreptat si repozitionat in centrul nasului.