Remedii eficiente pentru tuse

Generalitati

Tusea este un simptom extrem de comun. Mecanismul sau este totdeauna acelasi indiferent de cauza sa.

Ea prezinta succesiv o inspiratie rapida si profunda, apoi inchiderea glotei, contractia violenta a muschilor peretelui abdominal, care antreneaza o ascensiune brutala a diafragmului si in final, expulzia, cu mare viteza si sub puternica tensiune a volumului de aer expirat ce traverseaza glota, determinand sunetul/zgomotul tusei.

Viteza acestei expiratii violente, „scaderea“ brutala a presiunii in conductele aeriene propulseaza catre exterior particule ce sunt prezente in bronhii, intr-un mod cu atat mai eficace, cu cat diametrul bronsic este mai mare. Rolul tusei in „toaleta“ cailor aeriene apare astfel fundamental.

Tipuri de tuse

Tusea uscata este de obicei cauzata de alergii, iar inflamatia tractului respirator cauzata de virusuri sau bacterii. Se numeste tuse uscata pentru ca nu produce expectoratie. Apare de obicei ziua, determinand o izbucnire a tusei care poate dura de la 3 pana la 10 minute.

Tusea iritativa se afla intr-o stransa legatura cu tusea uscata. Desi aceasta tuse nu este productiva, da senzatia existentei mucusului in partea anterioara a gatului. Uneori tusea da impresia unui nod in gat.

Tusea iritativa poate fi declansata de poluare sau de aerul rece. Guturaiul poate produce si el tuse iritativa. Corpul reactioneaza la prezenta polenului eliberand cantitati mari de histamina.

Tusea seaca, subita, spontana poate fi insotita de respiratie suieratoare, dar nu de expectoratie. Apare noaptea si intermitent in timpul zilei, apare deseori dupa un efort intens sau dupa o raceala, gripa sau alte infectii respiratorii.

Tusea persistenta dureroasa este constanta si se manifesta cel mai puternic dimineata. Aceasta duce la expectorarea unui mucus galben/gri sau verde/maro. Pe langa aceasta manifestare, se mai poate intalni durere in spatele sternului, gat inflamat, respiratie suieratoare si obstructia nasului.

Tusea cu senzatie de nod in gat poate fi provocata de vorbit, ras, cantat sau de consumul de alimente uscate. De asemenea, tusea apare mai frecvent noaptea.

Tuse uscata cu respiratie suieratoare mai frecventa in timpul noptii sau imediat dupa trezire. O tuse persistenta este insotita de dificultati in respiratie.

Alte simptome pot include tusea cu sange, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate si o durere surda sau ascutita in zona pulmonara atunci cand tusiti sau respirati adanc. Aceasta tuse este severa, nu cedeaza si se manifesta in majoritatea timpului.

Tusea resimtita in piept este foarte productiva si se poate manifesta cu respiratie suieratoare, senzatie de constrictie toracica si dificultati de respiratie. Tusea resimtita in piept este declansata de o cantitate excesiva de mucus in piept.

Din acest motiv, ea este uneori numita tuse productiva. Tusea este deseori mai intensa dimineata si iarna si este agravata de virusurilecare afecteaza plamanii. In aceste cazuri este indicat sa va prezentati urgent la medic.

Daca tusea este insotita de febra, alterarea starii generale, si persista mai mult de 5-7 zile , daca dispare si reapare periodic, este recomandat sa cereti un consult medical de specialitate.