Boli de toamna care iti ameninta sanatatea

Toamna vine cu propriul „pachet” de boli, precum virozele respiratorii, sinuzita sau faringita, dar in acelasi timp poate agrava unele afectiuni, cum sunt alergiile si bolile digestive.

Toate acestea sunt cauzate, in principal, de fluctuatiile de temperatura, de presiunea atmosferica, de umiditate, corelate cu o imunitate scazuta.

E important de stiut care sunt bolile la care predispune toamna, pentru a sti cum trebuie prevenite, dar si cum trebuie recunoscute. Tratamentul se va face sub indrumarea medicului specialist in orice situatie.

Virozele respiratorii

Temperatura scazuta, coroborata cu umiditatea crescuta determina inmultirea bacteriilor si a virusurilor din atmosfera, expunand plamanii si caile aeriene mai mult decat in mod obisnuit. Si cum sistemul imunitar este mai slabit in sezonul rece, organismul nu mai are puterea sa se apere eficient impotriva agentilor infectiosi.

Faringita

Faringita este o afectiune cu incidenta crescuta toamna care apare la nivelului amigdalelor sau a faringelui si care se caracterizeaza prin tuse seaca si febra puternica.

Sinuzita

Pe lista bolilor specifice toamnei si care pot da complicatii daca nu sunt tratate corect si la timp se inscrie si sinuzita. Aceasta se manifesta prin scurgeri si congestii nazalecongestii nazale si presupune infectia mucoasei sinuzale. Durerea puternica de cap este una dintre manifestarile cele mai comune ale sinuzitei, localizata in special la nivelul fruntii si al ochilor.

Astmul bronsic

Astmul bronsic este o afectiune care debuteaza sau se intensifica toamna. Poate fi declansat atat de factori alergici din mediu, cat si de temperaturile scazute si de trecerea brusca de la aer cald la aer rece.

Crizele de sufocare se intensifica in aceasta perioada a anului, de aceea e importanta evitarea efortului fizic intens si expunerea brusca la aer rece sau cu umiditate ridicata. De asemenea, rinitele alergice, dar si alte tipuri de alergii se pot activa toamna, provocand infundarea nasului, stranut si dureri de cap.

Gastrita si ulcerul gastro-duodenal

Gastrita este o afectiune care recidiveaza toamna. De asemenea, pacientii care sufera de ulcer inregistreaza in acest sezon o intensificare a tuturor manifestarilor bolii. Reactia organismului la schimbarile de mediu este resimtita ca un stres de sistemul digestiv.

Reumatismul

Printre afectiunile ale caror simptome se intensifica toamna se numara si cele reumatice precum artrita, reumatismul sau artroza. Acestea se manifesta de regula prin sensibilitate crescuta, dureri pronuntate si rigiditate la nivelul articulatiilor, precum si inflamatii.

Frigul, umezeala si modificarile de temperatura afecteaza mobilitatea articulatiilor, cresc riscul inflamatiilor si intensifica durerile. Disconfortul se va resimti in special la nivelul coloanei, al soldurilor si genunchilor.

Bolile cardiovasculare

Toamna este un sezon dificil si pentru pacientii care sufera de boli cardiovasculare, in special insuficienta cardiaca. Organismul lupta sa se adapteze la schimbarile atmosferice, iar in acest proces sunt direct implicate inima si vasele de sange.

Astfel sistemul cardiovascular este suprasolicitat. Afectiunile cardiovasculare isi pot intensifica manifestarile in lunile de toamna si pot chiar aparea complicatii, unele foarte grave, precum infarctul miocardic.