Frigul afecteaza grav inima. Iata la ce riscuri ne expunem in sezonul rece

Odata cu debutul sezonului rece, apar si problemele de sanatate.

In general, acestea se agraveaza din cauza scaderii presiunii atmosferice, cresterii umiditatii, dar si lipsei de lumina naturala.

Sistemul imunitar se slabeste in sezonul rece, iar cei care sufera de boli cardiovasculare trebuie sa fie din ce in ce mai atenti la sanatatea lor deoarece iarna creste riscul de infarct.

Trecerea brusca la temperaturi scazute face ca vasele de sange sa se contracte, ingreunand astfel capacitatea inimii de a pompa sange in corp.

Totodata, frigul creste vascozitatea sangelui, iar ritmul cardiac devine mai rapid.

Angina pectorala

Potrivit specialistilor, in sezonul rece cel mai adesea apare angina pectorala. Aceasta se manifesta prin crize de durere aparute la nivelul musculaturii inimii si al arterelor coronare cu reflexe spre umarul, omoplatul si bratul stang sau catre abdomen si stern.

Aceasta afectiune se datoreaza ingustarii arterelor coronare, care reduc aportul de sange si oxigen la nivelul miocardului. Durerile apar in general dimineata si seara, dar si dupa efort fizic.

Medicii recomanda persoanelor care au afectiuni cardiovasculare sa evite iesirile in aer liber dimineata, cand temperaturile sunt foarte scazute.

De asemenea, este indicat ca persoanele cu afectiuni ale inimii sa poarte incaltaminte groasa si cat mai lejera in sezonul rece. Foarte importanta este si hidratarea, dar si evitarea trecerilor bruste de la cald la rece sau invers.

Infarctul miocardic

Potrivit cercetarilor, cele mai multe cazuri de infarct miocardic sau atac de cord sunt inregistrate in sezonul rece.

Infarctul este boala cea mai severa si mai frecventa a inimii, cu potential letal.

Potrivit specialistilor, la fiecare scadere cu un grad celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creste cu 2%. Potrivit medicilor, femeile sunt adesea mult mai expuse infarctului decat barbatii, in special cele trecute de varsta de 50 de ani.

Fumatul sau consumul de alcool cresc riscul de infarct si pot duce la complicatii grave. Alti factori care cresc riscul de infarct sunt si sarcina, nasterile premature, pilulele anticonceptionale sau depresia.

Pentru a evita aceasta afectiune este indicat sa renunti la vicii, sa consumi fructe si legume proaspete si sa ai grija la greutatea corporala. De asemenea, este foarte important sa mentii zaharul din sange la cote normale si sa verifici cat mai des tensiunea arteriala.

Accident cardio-vascular

Un alt efect al scaderii temperaturii atmosferice este acela de a genera sau agrava afectiuni al sistemului respirator ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca sau accident cardio-vascular.

Atentie la medicamente in anotimpul rece

Hipertensivii trebuie sa fie foarte atenti si la medicamentele pe care le administreaza in sezonul rece. Specialistii avertizeaza ca unele medicamente cum sunt cele pentru aritmie sau angina pectorala, precum si cele care se administreaza in caz de epilepsie sau de boli neurologice sensibilizeaza organismul la frig.

Astfel, in cazul in care urmezi un tratament cu astfel de medicamente, respecta cu strictete recomandarile medicului.