Diferentele bruste de temperatura - cat rau fac organismului

In ultimii ani, trecerea de la sezonul cald la cel rece, sau invers, se face foarte brusc.

Potrivit specialistilor, aceste fenomene se petrec din cauza incalzirii globale, care incepe sa se resimta din ce in ce mai accentuat.

Diferentele bruste de temperaturi afecteaza foarte puternic organismul si poate produce dezechilibre grave.

Slabesc sistemul imunitar

Unul dintre principalele efecte negative ale schimbarilor bruste de temperatura este slabirea imunitatii. Trecerea de la cald la rece poate da peste cap organismul, aparand astfel stari de oboseala si slabiciune.

Copiii, batranii si persoanele bolnave sunt cei mai expusi consecintelor slabirii sistemului imunitar.

Probleme respiratorii

Trecerea rapida de la temperaturi mari la unele scazute pot duce la aparitia a numeroase probleme respiratorii, precum astmul sau alte afectiuni pulmonare.

Afectiunile reumatice

Persoanele care sufera de reumatism prezinta dureri mai mari la diferentele bruste de temperaturi. Umezeala si frigul provoaca dureri reumatice si articulare. Aceleasi cauze pot sta la baza aparitiei si persistentei virozelor.

Probleme cardiovasculare

Oscilatiile de temperaturi pot afecta grav persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare. Persoanele hipertensive pot suferi chiar atacuri de cord. Fumatorii trebuie sa acorde acestui risc o atentie sporita, ei fiind cei mai expusi.

Insomnii si probleme de concentrare

Fortat sa lupte cu reglarea temperaturii, organismul trece prin adevarate provocari atunci cand au loc trecerile bruste de la cald la rece sau invers. In aceste cazuri pot aparea tulburari de somn, dar si scaderea capacitatii de concentrare.

In plus, persoanele meteosensibile pot avea ameteli, dureri de cap, se pot simti slabite, obosite sau irascibile.

Depresie si anxietate

Vremea instabila poate tulbura psihicul. In incercarea de a face fata noilor conditii, organismul se poate confrunta cu stari de anxietate sau chiar de depresie.

Aparitia alergiilor

Persoanele care sufera de alergii severe sunt predispuse, de asemenea, la meteosensibilitate.

Ce masuri trebuie sa iei pentru a preveni dezechilibrele

Diferentele bruste de temperatura nu pot fi ocolite, insa efectele lor asupra organismului pot fi ameliorate.

Specialistii spun ca la schimbarea anotimpurilor trebuie sa fim atenti in primul rand la alimentatie. Sa introducem in dieta cat mai multe legume si fructe, dar si sa ne hidratam in mod constant. In plus, trebuie sa oferim organismului cat mai multe vitamine si minerale.

De asemenea, la trecerea dintre anotimpuri se recomanda si suplimentele nutritive, pentru intarirea sistemului imunitar.

Totodata, medicii recomanda monitorizarea sanatatii, mai ales persoanelor cu predispoziii sau afectiuni ale organismului. Este esential ca acestea sa fie tinute sub control. Orice mica afectiune se poate inrautati si poate da si mai rau organismul peste cap la trecerea brusca de la o temperatura la alta.