Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului.

Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat.

Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate.

Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor

In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele:

Alb, cafeniu si maro: alicina

Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida.

Albastru si mov: antocianina

Antocianina este un antioxidant foarte puternic, care da culoare murelor, afinelor, strugurilor negri, stafidelor brune, coacazelor, prunelor, precum si verzei rosii si vinetelor. Este considerat cel mai puternic agent antitumoral, capabil sa opreasca cancerul de colon.

Portocaliu si galben intens: betacaroten si bioflavonoide

Betacarotenul sau vitamina A naturala are beneficii extraordinare asupra vederii. Este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete.

Betacarotenul are si alte beneficii: impiedica oxidarea celulelor, protejand organismul de radicalii liberi si scade riscul afectiunilor degenerative, precum boala Parkinson, Alzheimer, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita, osteoporoza sau cancerul.

Bioflavonoidele, pe de alta parte, cresc rezistenta capilarelor, prevenind astfel varicelele si hemoroizii, preintampina ridarea si imbatranirea pielii, si au un efect antianginos, tonic cardiac, antiaterosclerotic si antitrombotic.

Betacarotenul si bioflavonoidele se gaseste in varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapa, cartofi dulci, spanac, salata verde, andive, caise, dovleac, mango, papaya, portocale, pepene galben, patrunjel, busuioc, oregano, fistic, dovlecei, mandarine sau grepfrut.

Rosu: licopen

Licopenul este un colorant rosu natural, care se gaseste din belsug in rosii, pepene verde, papaya, grepfrut rosu, cirese, mere rosii, merisoare sau ardei rosu. La fel ca si antocianina, el contribuie la reducerea riscului de formare a tumorilor canceroase si de aparitie a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.

Eficienta licopenului a fost deja dovedita in prevenirea si combaterea mai multor tipuri de cancer: cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, cancer cervical, ovarian, uterin si intestinal.

Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma frecvent struguri rosii au un risc mai scazut de infarct miocardic cu 20-50%.

Verde: luteina

Luteina este o vitamina din categoria carotenoidelor, un antioxidant natural important pentru mentinerea unei vederi sanatoase. Luteina te apara de orbire si cancer. O gasesti in spanac, salata verde, varza kale, mazare, kiwi, broccoli sau avocado.