Durerile de cap – ce le influenteaza si care sunt bolile pe care le semnaleaza

Oricine poate experimenta de-a lungul vietii episoade de cefalee sau dureri de cap.

Acestea apar de regula atunci cand sari peste mesele principale sau cand traversezi perioade obositoare si stresante, ca raspuns la suprasolicitarea fizica si nervoasa.

Specilistii le numesc durerile primare. Ele nu pun probleme majore si pot fi tratate cu o pastila de ibuprofen sau paracetamol si cu odihna adecvata.

Exista insa si dureri secundare, care survin frecvent si care nu trebuie ignorate, doarece pot ascunde boli grave.

Hipertensiunea arteriala si accidentul vascular cerebral

Potrivit statisticilor, cea mai frecventa cauza a durerii de cap este hipertensiunea arteriala. Cefaleea poate fi insotita de ameteli, dificultati de respiratie, oboseala si dispnee de efort.

Suna imediat la 112 daca stii ca ai hipertensiune si te-a luat brusc durerea de cap, dupa o situatie tensionata. Cefaleea instalata rapid poate fi un semn al unui accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral survine atunci cand un vas de sange este blocat de un cheag, iar celulele creierului nu se mai oxigeneaza. Durerea de cap survine imediat, fiind insotita de ameteli, stari de greata, vedere incetosata sau pierderea echilibrului.

Urmarile unui accident vascular cerebral pot fi ireversibile, precum paralizia. In anumite cazuri, este nevoie de interventie chirurgicala rapida, pentru a salva pacientul de la moarte.

Afectiuni gastrointestinale

Colica biliara este una dintre afectiunile care determina dureri de cap foarte puternice in zona cefei, insotite de stari de greata si gust amar in gura, fie dimineata, fie dupa ingerarea unor alimente. Afectiunile biliare sunt extrem de neplacute si impun regim si multa odihna.

Este esential sa mergi la un gastroenterolog pentru investigatii de specialitate si tratament corespunzator.

Afectiuni oftalmologice si ORL

Durerile de cap pot indica faptul ca ai nevoie de ochelari. Atunci cand imaginile nu sunt focalizate corect pe retina, ochiul este supus unui efort mare, ceea ce duce la instalarea cefaleei.

Cefaleea poate fi provocata si de tulburari ale electrolitilor in urechea interna. In acest caz, durerile de cap sunt insotite de stari de vertij (ameteli). Diagnosticul poate fi pus doar de medicul specialist ORL, in urma unor teste vestibulare.

Meningita si encefalita

Meningita este o infectie grava, care duce la inflamarea membranelor care acopera creierul si maduva spinarii. Cea de natura bacteriana este cea mai periculoasa, provocand infectia fluidului din maduva spinarii si avand potential letal.

Durerea de cap severa si persistenta este insotia de febra si varsaturi. Cand acestor simptome li se adauga confuzia, poate fi vorba despre encefalita.

Aceasta boala se caracterizeaza prin inflamatie acuta a creierului, ducand in cazuri severe la coma si deces.

Tumorile cerebrale

Durerile de cap frecvente pot ascunde si o tumora cerebrala. De multe ori, cafeleea trece cu un simplu analgezic, dar pericolul ramane.

Suspiciunea de tumora cerebrala poate fi ridicata si de medicul de familie, in urma testarii functiilor neurologice. Mai departe, specialistul iti va recomanda fara indoiala un RMN cerebral, pentru confirmarea diagnosticului.

Anevrismul cerebral

Anevrismul este o malformatie a peretilor arteriali, caracterizata prin existenta unei zone dilatate, care se poate rupe oricand.

Anevrismul cerebral este asimptomatic, dar in unele cazuri provoaca dureri de cap insuportabile.