Obezitatea si refluxul gastric. Ce solutie exista?

Boala de reflux gastro-esofagian este una dintre multiplele afectiuni asociate obezitatii, alaturi de diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala, sindrom metabolic etc.

Pana la 50% dintre pacientii cu obezitate au reflux gastric la nivelul esofagului.

Ce este refluxul gastroesofagian?

Prin reflux gastroesofagian (RGE) intelegem ascensionarea continutului gastric acid in esofag. Cauza acestei afectiuni este relaxarea inadecvata a sfincterului esofagian inferior.

Cele mai intalnite simptome pe care pacientii le acuza sunt de tipul:

- pirozisului - senzatie de arsura epigastrica sau retrosternala; in termeni populari s-ar traduce ca „arsuri in capul pieptului";

- regurgitatiei - perceptia intoarcerii lichidului gastric pana in faringe sau chiar cavitatea bucala, stiuta si ca „intoarcerea mancarii pe gat”.

Cand apare refluxul gastroesofagian?

Se intampla ca o parte dintre pacientii cu obezitate sa aiba boala de reflux gastroesofagian (BRGE), insa fara simptome evidente. Ei pot descoperi ca sufera de aceasta afectiune cu ocazia evaluarii postoperatorii din cadrul programului de chirurgie metabolica.

Astfel, daca pacientul nu acuza simptome, investigatiile (tranzitul baritat si endoscopia digestiva superioara) arata modificarile datorate refluxului gastric (leziuni de esofagita de diverse grade). In cazul unei interventii de micsorare a stomacului unui pacient obez, pe langa scaderea in greutate, ii este asigurat si un bun control al refluxului gastro-esofagian.

„Gastrectomia longitudinala laparoscopica implica micsorarea capacitatii stomacului, modificarea formei si a functionalitatii acestuia. Atentie, insa! Reducerea stomacului determina cresterea presiunii in interiorul acestuia, astfel incat, daca pacientul are un comportament alimentar neadecvat, adica mananca in viteza si nu lasa timp alimentelor si lichidelor sa parcurga stomacul, pot apare regurgitatii, arsuri sau chiar varsaturi. Ca atare, exista sansa ca, postoperator, pentru unii dintre pacienti sa apara refluxul gastroesofagian. Interventia de micsorare a stomacului ajuta pacientul sa isi imbunatateasca refluxul, insa rezultatele tin foarte mult de felul in care pacientul se ingrijeste pe sine”, explica Prof. Dr. Catalin Copaescu, fondatorul chirurgiei bariatrice laparoscopice in Romania.

Daca dupa mai multe luni sau ani de la efectuarea operatiei de gastric sleeve se constata aparitia simptomatologiei de reflux, pacientul trebuie evaluat clinic, investigat radiologic si endoscopic. In functie de ceea ce se constata, in prima instanta vor fi aplicate masuri terapeutice, care constau in administrarea de medicamente care scad aciditatea gastrica si care stimuleaza evacuarea alimentelor din stomac (ex. Omeprazole si respectiv Motilium).