10 cauze surprinzatoare ale insuficientei cardiace

Atunci cand inima nu mai poate pompa suficient sange in corp, poti experimenta insuficienta cardiaca.

Anumite suplimente alimentare si vitamine, luate fara avizul medicului, pot dauna grav sanatatii inimii.

Afla la ce riscuri te expui, in caz de supradozare.

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Ibuprofenul si naproxenul pot creste riscul unui atac de cord. Mecanismul este urmatorul: antiinflamatoarele nesteroidiene determina retentia de sare si lichide in organism, ceea ce duce la scaderea raspunsului organismului la substantele diuretice, cele care ajuta la eliminarea fluidelor din corp.

Totodata, ele afecteaza rezistenta vaselor de sange, determinand suprasolicitarea muschiului inimii.

Excesul de vitamina E

Vitamina E este un puternic antioxidant natural, insa depasirea dozei de 400 de unitati internationale (UI) pe zi creste riscul de insuficienta cardiaca, in special la persoanele care au suferit un atac de cord anterior sau care sunt in evidenta medicului cu diferite boli de inima.

Produsele de slabit care au la baza Ephedra, interzise

Ephedra sau Ma Huang este una si acceasi planta, sub nume diferite. Din ea se extrage efedrina, un compus care produce tulburari cardiace grave, prin cresterea tensiunii arteriale si a debitului sangvin. In unele cazuri, aceste tulburari se pot dovedi fatale.

Evita produsele de slabit care contin Ephedra sau Ma Huang vandute pe internet, deoarece, pe langa riscuri, sunt ilegale si au fost interzise in multe tari.

Medicamentele complementare si alternative

Evita medicamentele pe baza de Danshen (salvia chinezeasca), usturoi, Ginkgo Biloba, talpa-gastii, Saw Palmetto (remediu folosit de indieni impotriva caderii parului), Dong quai (folosita in tratarea afectiunilor ginecologice), paducel si lemn dulce.

Pot afecta functia trombocitelor din sange si cresc riscul de sangerare severa, in cazul in care iei medicamente anticoagulante sau antiplachetare.

Preparatele pe baza de omag sau Aconitum

Omagul este o planta otravitoare, folosita de chinezi pentru a reduce frecventa cardiaca.

Studiile recente arata ca ea creste riscul de ritm cardiac anormal, ducand la tahicardie ventriculara, o boala de multe ori letala.

Ginsengul

Aceasta planta poate scadea tensiunea arteriala la scurt timp dupa utilizare, prin inhibarea procesului de sinteza a oxidului nitric. In mod paradoxal, utilizarea pe termen lung creste riscul de hipertensiune arteriala.

Ginsengul scade totodata capacitatea rinichilor de a elimina excesul de lichide din organism.

Gossypolul

Aceasta substanta chimica se extrage din semintele de bumbac si este foarte toxica, deoarece creste efectele medicamentelor diuretice.

Gossypolul inhiba motilitatea spermatozoizilor, scade tensiunea arteriala si creste riscul de leziuni renale.

Gynura

Aceasta planta creste riscul de hipotensiune arteriala, prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), enzima care joaca un rol important in reglarea presiunii arteriale.

Tinctura din petale de crin

Tinctura din flori de crin poate scadea ritmul cardiac pana la o valoarea extrem de periculoasa, mai ales daca este utilizata cu alte medicamente, cum ar fi beta-blocante, digoxina si blocantele canalelor de calciu.

Yohimbina

Este un extras din scoarta arborelui Yohimbe (Pausinystalla yohimba), denumit si „copacul iubirii” si este folosit pe post de medicament vasodilatator.

El pot provoca cresterea secretiei de noradrenalina – hormonul stresului, suprasolicitand inima si deregland ritmul cardiac.